Cine a mâncat scovergi când era mic? Eu am crescut în Moldova, unde erau desertul de duminică. Făcea bunica mea scovergi simple sau umplute cu brânză, prăjite în ceaun. Le mâncam cu zahăr din abundență.
Astăzi nu mai mănânc scovergi în fiecare duminică, însă din când în când mi se face dor și scot ceaunul din debara. Săptămâna aceasta le-am reinterpretat puțin, încercând arome noi și combinații interesante. Am făcut un aluat cu pudră de ceai verde, care le-a dat o aromă ușor proaspătă.
Într-un bol am pus 400 de grame de făină, împreună cu un plic de drojdie uscată și 2 lingurițe de pudră de ceai verde.
Le-am amestecat, am adăugat 200 de mililitri de apă călduță și am frământat un aluat moale, nelipicios, pe care l-am lăsat la dospit 30 de minute.
Între timp am făcut o umplutură de brânză cu ciocolată și nuci. Am amestecat 300 de grame de brânză proaspătă de vaci cu 100 de grame de ciocolată topită în prealabil pe baie de aburi.
Apoi am adăugat o linguriță de rom și o lingură de cacao pudră. Am amestecat bine, după care am zdrobit o mână de nuci și le-am încorporat în umplutură.
După ce a crescut aluatul, l-am întins pe blat într-o foaie subțire și am tăiat cercuri de diametrul unei căni mari.
Am pus câte 2 lingurițe de umplutură pe fiecare bucată de aluat și le-am închis bine.
Am încins ceaunul cu câteva linguri de ulei și am prăjit scovergile până s-au rumenit puțin. Am făcut stratul de aluat destul de subțire, și nu a fost nevoie să le prăjesc mult. Se scot pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie din plin și poftă bună!
Text&Foto: Aura Crăciun
Foarte interesantchiar daca nu seamana cu scovergile din batrani.
Pastrez reteta pentru mai tarziu,dupa perioada POSTULUI.
Multumesc!
Cu drag :)
Bună.
Cu ce aș putea înlocui pudra de ceai verde?
Copiilor mei nu prea le place culoarea verde ;)
Ms anticipat!
Puteti sa omiteti aceasta etapa, sa puneti doar faina sau cacao :) Copiii sigur iubesc cacao!