Azi am făcut o altă mâncare de post. Să vedem, așadar:
Acestea-s ingredientele principale: fasole, morcovi, ceapă, usturoi, țelină, rădăcină de pătrunjel, gogoșari, frunze de pătrunjel, cimbru uscat.
Am pus fasolea la înmuiat de aseară. De pe acum e uscată și dacă nu o înmoi înainte, fierbe greu și neuniform, adică o să găsim în oală boabe prea fierte și boabe nefierte. Nu cred că se bucură cineva când se întâmplă asta.
Bunica, Dumnezeu s-o hodinească, spunea că „o zamă bună să face cu multe legume”. Avea dreptate.
Am curățat și tocat toate legumele. Inclusiv un cartof. Ce caută el în ciorba de fasole? Hai să vă spun: unii oameni obișnuiesc să fiarbă fasolea, să arunce apa și apoi să pună fasolea într-o altă ciorbă, făcută pe legume. Ei cred că în felul ăsta elimină efectele secundare (deloc plăcute) de care „beneficiază” majoritatea oamenilor care mănâncă fasole. Din păcate, efectele nu dispar ca urmare a procedeului, în fond, fasolea rămâne tot acolo. Tot din păcate, fasolea e retrogradată de la rangul de solist la cel de backing vocal iar ciorba devine din ciorbă de fasole, ciorbă cu fasole, iar asta nu-i totuna. Ce facem ca să ne salvăm? Punem un cartof în ciorbă și…
…mai punem câteva rămurele de cimbru. Combinația aceasta favorizează digestia și procesele adiacente, ușurându-ne viața :-). Aici vedeți un buchețel alcătuit din cimbru și pătrunjel verde. Eu îl pun în ciorbă și-l scot înainte de a lua ciorba de pe foc.
Până la a lua ciorba de pe foc, mai avem de făcut lucruri: am pus și condimentele (mai puțin sarea, pe care o pun tot la urmă, după ce mă lămuresc cu privire la gustul final al ciorbei): foi de dafin, boabe de piper, puțin chimen.
Am pus puțin ulei peste legume și am așezat oala pe foc mic. Am lăsat să se înmoaie legumele (cam zece minute), sub capac, în compania unei cești de apă.
După ce s-au înmuiat legumele, am adăugat fasolea și am umplut oala cu apă. Am lăsat să fiarbă cam 40 de minute la foc mic. Am pus apoi în oală o cană de suc de roșii din cel pus de mama la sfârșitul verii.
Tot la finalul verii am primit de la Adriana, șefa bucătarilor din Music Pub, un borcan cu tarhon. Am pus câteva frunze în ciorba mea.
Am mai pus la final sarea care lipsea și am pus ciorba în pâinea făcută de brutarii de la Floripan. Marius, mulțumesc mult (vă recomand brutăria asta din Cluj, am ajuns la ei întâmplător, colaborăm din Martie și nu m-au dezamăgit niciodată, sunt săritori și inventivi).
A ieșit o ciorbă bună. Nici n-ai zice că e de post.
Legumele fierte atât cât trebuie, zeama parfumată, plăcută.
Miezul „farfuriei” se îmbibă cu zeamă și se transformă în ceva greu de definit dar teribil de gustos.
Să fiți sănătoși.
Pare cam mică porţia. Clar mie îmi trebuie vreo două! ;)
Ionuț, abia mi-a ajuns pe o măsea:-))
Si la urma mananci painica aia? arata fain tare.
Arată minunat şi cred că e foarte gustoasă. Dar ce fel de pîine e asta? Trebuie să reziste fără să se înmoaie vreo 10 minute sau chiar ceva mai mult, nu?
Sys, cât poți din ea:-)
Lucia, e un truc la mijloc. După ce scobesc pâinea, o țin 5-6 minute în cuptor. Se întărește și nu mai permite ciorbei să pătrundă atât de ușor:-)
E geniala ideea! F faina si reteta asta :)
Diana, mă bucur că-ți place:-)
pe unde isi vand produdele brutaria de care pomenesti? sau unde isi are sediul?
Nu pot sa spun ca am un adevarat taifun in gura…salivez la greu,uitandu-ma la fotografii!
Nu stiu de ce mi se pare complicata reteta ta,cand de fapt e aceeasi reteta pe care o stiu si eu,numai ca in plus tu ti patrinjelul si cimbrul in ciorba pana catre marele final.Cert este ca eu nu stiam de treaba asta cu cartoful.Tatal meu m-a invatat sa adaug putin bicarbonat de sodiu,la prima apa in care fierb fasolea .
Vroiam sa mai spun ca,aici in Timisoara,am mancat prima oara in viata mea ciorba in pita , era o ciorbita de vacuta,servita intr-o paine rotunda….foarte gustoasa…
Reteta ta,asta cu parsolica,ma indeamna sa realizez si eu asa ceva in weekendul asta….problema mea este cu painica…:))
Marius, in Marasti. Nu-mi amintesc numele strazii:-), o sa ma interesez.
Ana, vezi, tocmai despre prima apa vorbeam mai sus, ar fi bine ca ea sa fie si ultima:-). Bicarbonatul pus in ciorbe intareste culoarea legumelor dar distruge vitaminele intr-un ritm accentuat, nu se recomanda:-). Cat despre paine, cauta in supermarket, trebuie sa gasesti ceva asemanator, poate niste chifle crescute. le scobesti, le lasi in cuptor putin sa se intareasca si…gata.
Foarte frumoasa painica ta……Felicitari!…
Shari, mulțumesc. Să știi că n-am făcut-o eu, eu doar am umplut-o:-)
Interesanta reteta, prezentarea vizuala, dar si cea vorbita. Mi-au facut placere toate retetele de post care par dar nu sunt obisnuite. Felicitari! Pentru ca-mi place mult ceea ce gasesc aici, pentru ca admir creatiile si prezentarea lor, va astept la mine pe blog pentru a ridica un premiu pe care consider ca-l meritati, chiar daca este virtual.
:P
Elena, mulțumesc frumos:-)
Adi,am retinut si treaba cu bicarbonatul si unde sa caut painea….multam’ fain!
Ana, cu drag:-)
tarhonu’ ala e baza in ciorba asta…
… arata foarte bine, e foarte apetisanta, am experimentat o asemeanea mincare in Cehia …
MINUNATA!!!
Lăcrimioara, poți să o faci și acasă, o să te bucure și mai mult dacă-i făcută de tine:-)
Hallo Adrian!
Cautam pe net o reteta de ciorbita de fasole boabe.
Nu pentru ca nu as stii sa o prepar ci eram curioasa cum o prepar altii.
Dar dupa cum vad, si reteta ta este sa zic asa indentica cu cea pe care o fac eu si mama mea.
Si noi punem un cartof la fiert in ciorbita si la fel punem cimbru si tarhon…o explozie de arome care da un gust de „mai vreau”(hi,hi)
Dar nu am intrat doar sa ma aflu in treaba ci am o intrebare.
Ultima data am pus fasole alba cu bobul mic la inmuiat peste noapte.Ei bine pina aici totul OK, forma culoarea…boabelor era la fel.Nu mi-a trezit nici un moment de indoiala.
Si totusi a doua zi cind am fiert fasolea a iesit in final unele boabe prea fierte si altele tari ca gloantele.
Poti tu sa-mi spui de ce?
Ai patit tu asa ceva, ai vre-o explicatie logica?
Astazi fac si eu inca odata acesta ciorbita. pe care o servesc cu piine proaspata facuta in casa si ceapa rosie.
Dar de data acesta fac cu boabe din doza, deoarece mi-e tema sa nu ma necajesdc dinou.
O zi buna cu spor iti doresc si iti multumesc in prealabul pentru eventualul raspuns!
Laura S.
Laura, nu trebuie să te descurajeze atâta lucru. Se întâmplă uneori ca fasolea să aibă nevoie de mai mult timp pentru a se înmuia(poți să o fierbi în oala sub presiune, eventual).:-)
D-le Adi,
foarte promt!!!
Multumesc pentru raspuns si „IDEE”!
Da, in oala de presiune se fierbe repede, dar si uniform?
Acum trabaluid si gindindu-ma la fasolea cu pricina, mi-a trecut prin cap si posibilitatea ca, s-ar putea unele boabe sa fie dintr-o tura de cules mai veche si astfel mai dezhidratate ca altele?
Poate ca ar fii bine sa le tin la inmuiat la frigider as vre-o 48 de ore si intr-e timp sa schimb poate apa 1 sau 2 ori…
In felul acesta ma gindesc sa am rezultate mai bune.
Chetia este ca, am cumparat o cantitate mai mare de fasole boabe si ar fii pacat de timpul si munca care sta in spate, sa le arunc.
O zi buna si scuze ca am deranjat!
Cu prietenie si respect
Laura S.
Super retete. Am mancat des ciorbita in bol de paine. Ai sa ne dai si reteta de painica?
Multumesc
Simona, dacă te uiți în „uscături” o să găsești mai multe rețete de pâine:-)
Buna combinatia mai ales a mirodeniilor: tarhon, patrunjel si cimbru, foi de dafin, boabe de piper si putin chimen.
Adi mi-ai facut o pofta de ciorba de la noi.
In Toscana fac un astfel de supa de fasole pe care o servesc cu paine prajita, toscana (diversa de a noastra) …. sunt o bunatate.
Nu stiam ca exista o alta modalitate de fierbere a fasolei…. mereu fac cum am invatat la mama: fierbe fasolea, schimba-i apa, pune-o iar pe foc etc… o mare munca plictisitoare mai ales :). Multumesc de idee!
La cat mai multe retete interesante si sanatoase!
Ceva asemanator a mancat si Mika dupa concertul dat in Romania. Picture here: http://twitpic.com/28nqdt
Madeline, bravo lui!:-) să știe că n-o fo’ degeaba aici:-)
Floripan fac painile astea pentru restaurantele din Cluj sau mai sunt si altii? Unde au puncet de vanzare?
Floripan le făcea la comandă, acum nu cred că mai găsești la Music Pub și nici nu am cunoștință să fie în altă parte (asta nu înseamnă că nu există). Deci, dacă vrei pâine din asta, trebuie să ieie legătura cu Floripan.
Au un magazin la brutărie, nu cunosc altele. Nici adresa brutăriei n-o am, știu doar cum să ajung acolo e în zona pieței Mărăști.
E cea mai buna, mai completa si mai sanataoasa dintre retetele de ciorba de fasole in paine! Doar tu ai mentionat faptul ca painea se da la cuptor inainte, asa cum am si vazut odata la un restaurant.
Astazi e vremea ei ,abia astept salivez deja de la poze