Paste de post cu ciuperci coapte

473

În perioada asta vor fi mai multe rețete de post, și nu neapărat Miercurea și Vinerea, pentru că post e până la Crăciun în fiecare zi (cu excepția dezlegărilor) și am văzut că mulți dintre voi se interesează de alternative la cartofii fierți și iahnia de fasole. Azi am pentru voi o rețetă de paste. Puteți mânca bine, gustos și hrănitor, fără a privi postul ca pe un chin lipsit de gust ori savoare. Tot azi vă voi arăta o metodă de preparare a ciupercilor proaspete, care le pune aroma în valoare foarte bine.

Ingrediente puține: spaghetti (pot fi orice fel de paste fără ou), usturoi, ciuperci proapsete (mă rog, au apucat să stea trei zile în frigiderul meu dar erau încă vii).

paste de post cu ciuperci 05

Sosul a fost făcut de mama și conține ardei, cepă, usturoi și roșii. Puteți să folosiți roșii decojite și mărunțite cu blenderul, peste care puneți sare, piper și puțin zahăr (ori miere).

paste de post cu ciuperci 01

Aveți nevoie de frunzele verzi, fie ele de pătrunjel, busuioc ori oregano. Nici menta nu-i de neglijat.

paste de post cu ciuperci 02

Eu am avut ajutor.

paste de post cu ciuperci 03

Să trecem la preparare: mai ântâi am tăiat ciupercile în lamele grosuțe.

paste de post cu ciuperci 06

Le-am împrăștiat pe o foaie de copt, într-o tavă. Le-am stropit cu ulei de măsline extravirgin.

paste de post cu ciuperci 07

Am presărat peste ele piper proaspăt măcinat apoi am dat tava la cuptor. Cuptorul era deja încins. Am ținut ciupercile la dogoare doar cinci minute, cât să se deschidă și să-mi dea aroma lor. Să știți că vor pierde din volum și de aceea e important să nu tăiați lamelele foarte subțiri.

paste de post cu ciuperci 08

Am pus puțin ulei într-o tigaie și am încălzit usturoiul (atenție, nu l-am prăjit, doar l-am încălzit, să stimulez eliberarea uleiurilor eterice din el).

paste de post cu ciuperci 09

Am pus sosul peste usturoi și am adăugat repede pătrunjelul.

paste de post cu ciuperci 10

Am pus și pastele fierte (conform instrucțiunilor de pe ambalaj).

paste de post cu ciuperci 11

Am pus pastele într-un vas și am aruncat peste ele ciupercile coapte.

paste de post cu ciuperci 12

Are rost să vă mai spun că au fost senzaționale?

paste de post cu ciuperci 14

Bineeeeeee. Au fost senzaționale.

paste de post cu ciuperci 16

Insist să nu le stricați cu pastă de tomate, oricum s-ar numi ea. Pasta de tomate merge dacă vreți să faceți sosuri cu carne, aici, fiind vorba de atît de puține ingrediente, e mai bine să folosiți roșii adevărate, fie ele și din conservă (cele proaspete nu-s indicate în perioada asta). Sigur, poate vă împrieteniți cu mama și vă trimite un borcan de sos…

paste de post cu ciuperci 18

Gata, nu mai lungesc povestea.

paste de post cu ciuperci 19

Să fiți sănătoși.

paste de post cu ciuperci 20

Join the Conversation

  1. chiar ieri am descoperit in camara un borcan de ketciup de casa, ceva de genul cum zici tu gogosari cu rosii (mama pune si telina radacina), usor iute datorita gogosarilor iuti de gradina, are un gust fenomenal….sa ne traiasca mamele:)

    constat ca pe masura ce cresc, apreciez tot mai mult gradina de la tara de care se ocupa ai mei :)

  2. parca ai gati pentru mine! sunt exact pe gustul meu. sos de rosii…plante verzi…..usturoi….favoritele mele!

  3. F faina reteta! Azi am sa si fac pastele. Arata minunat. Imi si imaginez mirosul, de gust sa nu mai vorbesc…

  4. Ioana, asta e bine:-)
    Teia, dacă amnimerit-o și de data asta, pot fi doar mulțumit:-)
    Diana, eu l-am mâncat, dă-ți seama cum lucrează imaginațăia mea acum:-))

  5. Cat de scump poate sa fie Tito!!!

    1. Anamaria, cel mai scum:-)

  6. Neapărat , voi încerca şi eu ! Deocamdată am preparat ciuperci cu orez, dar nu-i timpul trecut . Cel mai mult mi-a plăcut ajutorul tău , să-ţi trăiască !

    1. Matilda, mulțumesc:-)

  7. Daca ar fi al meu, toata ziua l-as smotoci! :).

  8. buna reteta, mai ales cand e post.

  9. sunt la primul comment pe blogul tau, desi sunt o cititoare fidela de luni de zile…nu iti mai laud retetele…stii deja ca sunt suuuuuuuuper..tin neaparat sa te felicit pentru alegerea lui tito…e incredibil de dragalas….

    PS: esti foarte priceput la fotografiat! mult succes in continuare!

  10. Manuela, bun venit și mulțumesc:-)

  11. Atat de bine arata, incat in seara asta le voi incerca si eu (am cumparat deja ingredientele de aseara) eu care de obicei ma urnesc chiar greoi la gatit….iti spun maine ce am facut..:) si…sunt cu ochii pe tine..:)))

    1. Adelina, să-ți iasă și să fii mulțumită:-)

  12. Oana Crivat says:

    N-am facut comentarii pana acum dar recunosc ca de multe ori mi-ai fost de mare ajutor cu retetele tale. Sunt foarte bune si cea de azi a venit chiar atunci cand ma intrebam ce-as putea face repede si bun. A trebuit sa fac mici modificari, le-am pus si putin cimbru si putin dintr-un mix de ierburi aromate fiindca asta aveam in casa. Au iesit foarte, foarte bune! Multumesc pentru idee si pentru toate retetele postate, care sunt excelente. Si meriti din plin cuvintele frumoase din „Cotidianul”Felicitari!

  13. Eu cumpar din piata, de la batranele simpatice, sos de rosii cu ardei. E cam scump dar e delicios! Si noi vrem sa renuntam complet la sosul de rosii din comert in favoarea conservelor cu rosii. Doar ca marca noastra preferata, adusa din Ungaria, o gasim cam rar in magazinele din zona.
    Oricum, cam scumpe si conservele cu rosii dar mult mancarea iese mai delicioasa asa.
    Reteta pe care ai prezentat-o o facem si noi, frecvent. Doar ca folosim paste integrale in loc de spaghette. Are Laurentiu o noua pasiune pentru pastele „negre” :)) Noi o numim „patatas bravas” a pastelor :))

    1. Lili, asa sa-i ramana numele :-)). Cat despre cumparatul de la piata, bravo voua, produsul local e mai curat decat cel din supermarket.

  14. sunt topita dupa ajutorul tau :X

  15. super reteta. imi lasa gura apa. cat despre ajutor…. mi-as dori si eu un asa ajutor :)

  16. Am acasa paste penne si chiar am luat niste ciuperci proaspete!!! Multumesc ptneru reteta. Intr-o ora ajung acasa si exact asta voi face :D

  17. exact asta am facut si eu ieri..datorita postului.mi-am dat seama ca postul este chiar o prioada de sacrificiu, fie el si doar din punct de vedere culinar.asa mult mi-am fi dorit cateva feliutze miiccii de sunca si macar cateva grame de cacaval ras!!dupa ce trece postul adaptam reteta cu ceva produse interzise.

  18. buna Adi,super reteta,diseara o execut,ca i post si merge…ma uitam la poza cu AJUTORUL si nu intelegeam ce i cu cel mic…zic:alt catel?unul mic pe linga Tito?si apoi am vazut ca postarea i din 2009 si ca AJUTORUL era TITO MIC :) un dulce! multam de reteta,buna idee

  19. asa,da!super,multumesc!!!!!

  20. Antonella says:

    Draga Adi, Praga te saluta!
    Multumim de reteta!
    Eu am o nelamurire in privinta ciupercilor. Am vazut ca nu le-ai curata de coaja externa… E bine asa?! Toata viata am avitat (pe cat posibil gatirea lor) pt ca imi lua o gramada de timp: luam fiecare ciuperca , de sub „palarie” prindeam (cu greu) coaja si le dezbracam, una dupa alta….Ca sa nu se innegreasca le puneam intr-un castron cu apa si lamaie, apoi le strecuram …Deci, o munca lunga. Asa m-au invatat.
    Acum am vazut metoda ta si a ramas nedumerita. Ce sfat imi dai?!
    MUltumesc mult!
    O seara placuta!

    1. Adi Hădean Author says:

      practic, ai distrus ciupercile o viață întreagă:). fă-le așa cum vezi aici, nu o să regreți:).

  21. Antonella says:

    Multumesc mult de sfat!
    O zi buna!

  22. botez viorica says:

    sunt foarte bune/////////

  23. Buna ziua o intrebare ciupercile sunt gata in doar 5 minute? Multumesc

  24. christyansen says:

    f bune bv bv bv bv bv

  25. Patrichi Stefan says:

    Eu nu știu ce cuptor are Adi Hădean, dar ciupercile mele după 5 minute (cuptor preîncălzit 20 min) erau crude..așa că, la momentul la care scriu, aștept să se prepare ca să arate ca în aceste fotografii…eu am un aragaz indesit pe gaz de 1000 de ron…adik un aragaz de buget..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close