Conopidă cu smântână și hrean

592

Am făcut mâncarea asta acum două zile, după ce am cumpărat o mândrețe de conopidă, de la un fost vecin din Pâncota copilăriei mele, ajuns cu marfă într-o piață din Cluj. E fără carne și, în funcție de cantitatea de usturoi pe care alegeți s-o folosiți, e bună de gustare la orice oră (nu știu cum e în cazul vostru, dar pe mine mă tulbură usturoiul mâncat seara, dacă-i mai mult de un grăunte mic-mic).

Mai întîi am desfăcut conopida în buchețele mici, pe care le-am spălat bine de tot. Pentru a mă asigura că nu mănânc gâze ori mai știu eu ce vietăți, am lăsat-o apoi în apă cu sare, cam un sfert de ceas.

conopida (1)conopida (3)Am pus apoi o oală cu apă la fiert. Când a dat apa în clocot, am pus conopida în apă (cu sare) și am lăsat-o să fiarbă. Nu prea mult, să nu mă trezesc că-i pastă odată ce pun lingura de lemn pe ea. Mi-am dorit să o pot recunoaște ușor și după fierbere.

conopida (4)Am scurs apa de pe ea și am presărat-o cu brânză rasă, uscată și de oaie. Nu era neapărat nevoie dar mi-am spus că nu are ce să strice. Sigur că n-a stricat nimic, ba din contră.

conopida (7)Am amestecat bine de tot două linguri de smântână cu o linguriță de hrean și un cățel mic de usturoi dat prin răzătoare. Am adăugat la amestec o lingură de ulei de măsline extravirgin și puțin piper.

conopida (8)

 

Am amestecat dressingul cu conopida.conopida (9)

 

O mâncare bună, ieftină, foarte ușor de făcut, foarte greu de greșit.conopida (11)

 

conopida (12)Se poate și fără carne (măcar uneori). Cel puțin în cazul nostru.

conopida (13)

conopida (14)Să fiți sănătoși.

conopida (16)

Join the Conversation

  1. Conopida e una dintre legumele mele preferate,iar anul acesta este inca din belsug si extrem de ieftina. Abia astept sa iti incerc reteta.

  2. Ca tot n-aveam idei pe maine :)))))))))) Sunt convinsa ca e delicioasa si maine o si gust

  3. iarta te rog ignoranta, de ce ai pus-o in apa cu sare 15 min? care este efectul? eu maninc foarte des si variatiuni pe tema asta ma ajuta mult.
    multumesc mult

    1. Adi Hădean Author says:

      dacă-s vietăți ascunse în inflorescențe, apa cu sare le obligă să iasă.

    2. Si eu o tin intotdeauna in apa dar nu ma gandisem la sare.

  4. Suuuper varianta! Mai am eu una: maioneza facuta dintr-un galbenus de ou si ulei de masline, o lingura de smantana si un catel de usturoi, toate amestecate cu conopida… O bunatate!

    Multumesc de idee, Adi!

    1. Maioneza fa-o cu ulei de orez! Merita incercat.
      Uleiul de măsline foloseste-l in alte situatii.

  5. Super, o sa o incercam ca tot aveam conopida in frigider si am facut deja si supa crema si gratinata. Multumesc.

  6. florea anna maria says:

    o alta varianta-cu boabe de struguri si arahide nesarate usor prajite.fara usturoi si fara hrean in varianta asta

  7. LaurentiuTM says:

    Conopida(care mie-mi pare fada,lipsita de gust)in combinatie cu hreanul TREBUIE sa fie buna!Usturoiul+hrean….hmmmm,depinde de cantitati/proportii(si asta depinde de gustul fiecaruia),depinde cum se completeaza reciproc(si asta depinde iarasi de gust)sau de cum se pot estompa reciproc.E o parere strict personala :-)

  8. daca nu am hrean oare merge putin ghimbir?

  9. La mama am vazut ca in apa in care fierbe conopida pune lapte…Asa fac si eu. Gresesc cu ceva?

  10. Imi puteti spune va rog daca putem inlocui branza uscata de oaie cu parmezan ras? Multumesc.

  11. Roxana Sabau says:

    Felicitari pentru reteta. Pentru emisiune. Pentru tot ce faci. Te urmaresc si te „gatesc” cu drag. Dar cel si cel mai important: al cui esti din Pancota? Numai bine :)

  12. MIRELA PULBERE says:

    O MÂNCARE APETISANTĂ ŞI UŞOARĂ!

  13. MIRELA PULBERE says:

    MERCI PRNTRU REŢETĂ ŞI REŢETAR!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close