Opt idei pentru post

889

Mă pregătesc să ies din casă, urmează să revin Duminică seara. Nu știu cât și cum voi apuca să mai postez în intervalul acesta (eu mă voi strădui să postez și în zilele ce vin, da’ parcă poți să știi). Nu vreau să plec înainte de a vă lăsa câteva idei de mâncare pentru postul acesta. Le puteți folosi când doriți. Să fiți sănătoși.

Leumele coapte. Cartofi, sfeclă, pătrunjel, morcovi. Cu sare, chimen, rozmarin și puțin ulei, puse în tavă, ținute-n cuptor o oră și jumătate la 160-170 de grade Celsius.

Bănuții din cartofi. Felii subțiri, puse pe plită, pe un grătar, în tigaia grill sau pe foaie de copt, în cuptorul încins la 200 de grade Celsius. Doar sare grunjoasă și puțin ulei pe deasupra.

Orezul cu legume. Orez, ardei gras, mazăre, frunze de spanac (se mai găsesc).  Orezul se pune-n tigaie cu ceapă sotată (tocată mărunt), când începe să sticlească se acoperă cu apă și i se tot dă apă pe măsură ce o absoarbe. Când e aproape fiert, puneți legumele și amestecați mereu până-i fiert orezul de tot. Spanacul chiar în ultima fază, cu un minut înainte de a lua mâncarea de pe foc.

Tocana de linte cu fasole. Linte și fasole din conservă, puse în tigaie cu ceapă tocată, ardei iute, arpagic și roșii tocate sau pasate. Un strop de ulei, curry dulce (opțional), zece minute pe foc.

Supa de roșii cu tăieței din orez. Roșii fierte cu cartof cubulețe, morcov rondele, praz tot rondele. Sare, piper, o linguriță de sos de soia, la urmă tăiețeii din orez, înmuiați în apă rece zece minute. Frunze de coriandru pe deasupra.

Cartof copt în coajă. Cu sare, ulei, rozmarin. O oră la cuptor, la 180 de grade Celsius.

Banane coapte în coajă, la desert. Un sfert de oră în cuptorul încins la 200 de grade Celsius. Stropite apoi cu un sirop din zahăr brun, suc de portocale și mentă.

Cous-cous. O cană. O cană și jumătate de supă de legume. Legume mărunțite bine (ardei gras, ceapă roșie, usturoi, pătrunjel verde, eventual congelat). Sare, puțin ulei de măsline extravirgin, puțin  cumin sau chimen prăjit și măcinat. Puse în același vas, sub o folie de plastic, nu mai mult de cinci minute. Amestecați bine în vas după îndepărtarea foliei.

Join the Conversation

  1. la cît de bine arată, am un singur regret şi-anume că nu există post cu carne :p

  2. nu-s fană a postului, dar arată minunat așa că sigur vor fi testate

  3. Am o intrebare legata de prima reteta, cea cu legumele coapte: se pune si apa in tava sau nu?

    1. Adi Hădean Author says:

      Nu

  4. Sint foarte frumoase si gustoase, dar tocmai grija si varietatea lor nu merg contra spiritului postului, de a simplifica viata exterioara, pentru a contempla relatia noastra cu Hristos?

  5. De ce Dumnezeu si Iisus sunt prezentat ca niste tipi ingusti? Crestinismul preia obiceiuri pagane si le reinterpreteaza in stil propriu inclusiv gastronomic cu mare bucurie. Si contemplarea relatiei cu Hristos sau cu orice creator in care credem ca exista nu se face zilnic indiferent de momentul anului prin multumire ca traim si ne bucuram? Mancarea e o bucurie. De ce ar trebui sa fie urata cu atat mai mult cu cat in toate rugaciunile suntem indemnati sa ne bucuram.

  6. @Ioana: Domnul Hădean este bucătar chef! Ți-a oferit câteva idei gastronomice de post, sănătoase, asta ca să nu ne mai îndopăm cu covrigi și ștrudele de mere și dovleac din comerț, care sunt nesănătoase și îngrașă! Acum tu ce faci? Morală creștină bucătarului?! Pe bune? :-)))) De smerenie ai auzit?

  7. Buna ziua,
    Va deranjez cu 2 intrebari:
    1. Ce pot gati cu orzul verde?
    2. Cum pregatesc fasolea Mung?

    Va multumesc,
    Ana M. Cojocarescu

  8. delicioase si aspectuoase

  9. din pacate nu am reușit sa găsesc couscous decat cu ou :( stiti vreun couscous de post?
    @ ioana: oamenii au diferite capacitati de a posti, este considerat post si cel tinut cu bunatatile lui chef hadean, cat timp sunt vegetale si mai ales cat timp au ca scop incercarea de a te autodepasi :)
    Pana la urma sunt orez si cartofi, nu nuci de macadamia:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close