Această cremă de vanilie se potrivește la diverse deserturi, fie cuplată cu bucățele de tort de ciocolată fie ca însoțitor pentru plăcinte, fie între foi de cremeș ori poate fi un desert ea însăși, fără nicio problemă. E simplu de făcut. Pentru 10 porții aveți nevoie de o cană și jumătate de lapte dulce, o păstaie de vanilie, trei linguri de zahăr brun, trei linguri de amidon și cinci gălbenușuri.
Despică păstaia de vanilie și scoate semințele din ea cu ajutorul unui cuțit mic.
Pune laptele, zahărul și păstaia de vanilie și semințele de vanilie într-o oală, pe foc mic.
Amestecă amidonul și gălbenușurile până la omogenizare.
După ce s-a încălzit laptele de pe foc, adăugați-l treptat în crema de ou și amidon. Mai întâi câte o lingură odată.
După primele trei-patru linguri puteți să turnați laptele (să nu fie fierbinte).
Puneți oala cu amestecul pe foc iute, două-trei minute. Amestecați mereu.
Când începe să fiarbă amestecul, luați oala de pe foc și puneți-o cu fundul într-un vas cu apă rece. Amestecați în oală încă un minut până se îngroașă crema.
altii ii spun custard…si merge asa de bine cu strudel cu mere… :)
lapte dulce adica de latte?
lapte dulce e laptele normal simplu…Clujul/Ardealul mai au expresii de genul asta :)
cred ca daca ar fi lapte delatte ar iesi fff dulce…parerea mea! :)
E laptele normal, care nu-i acru ori bătut:)
Unde găsesc baton de vanilie? (altundeva decât la televizor, c-am văzut deunăzi cum o prinţesă orna nişte macarons cu cîte un baton pe care delicaţii oaspeţi îl ronţăiau frumos la un colţ… of!)
Monica, în orice supermarket la raionul de condimente:).
Sincer eu sunt din Bucuresti si nu am vazut pastai de vanilie la fiecare supermarket, doar pe la delicaterii gen Bacania Veche,
Adi, tu de unde le cumperi mai exact?
roxana, eu le iau de la unicarm, nu găsești în bucurești (cred). găsești la mega, la auchan, la cora, la real, carrefour.
in megaimage sunt.
Yey, chiar o sa ma uit…
Super faina reteta,dar cat de mici sunt portiile daca din doar o cana si jumatate de lapte ies 10?Pt o foaie mare de cremes care ar fi cantitatile?
triplează cantitățile
Ne poti da si o reteta in care sa folosim albusurile ramase? Multumim, Maestre!
as vrea sa stiu cit lapte in ml,cestile sint de diferite marimi
….gind la gind ….tocmai am cumparat o colectie de pastai vanilie si pofteam la o crema de vanilie traditionala…..miine va fi o marti delicioasa…..multam, Adi !
Adi,vad cumva in poza a doua un cutit Tefal?
delia, nu cred:)
Mi-a adus sotul meu din Madagascar si India in jur de 100 de pastai de vanilie, sa tot fac bunatati, nu? Multumesc pt reteta, o voi incerca cu siguranta!
mihaela, cu drag:).
Am doua intrebari:
– va iesi indeajuns de tare pentru cremes?
– la lapte,..e buna cana de 250 ml?
Am cumparat deja foile si chiar voiam sa-l fac pentru Craciun. Cautam reteta de crema cu amidon, pentru ca, indiferent de cantitatea de faina pe care o puneam, tot avea gust de faina la final.
mimi, ții pe foc până se îngroașă bine. și da, e bună cana.
Multam fain!
Eu o fac in oala pentru fiert laptele, cea cu fund dublu si apa intre pereti, si o amestec cu mixerul, nu cu lingura.In felul asta am scapat de stresul cu cocoloasele.
…apropos de lapte, vad ca s-a adus in discutzie ce fel de lapte. Ar fi bine de mentzionat ca trebuie whole milk. Noi cumparam 2% sau 1% si nu mi-am dat seama, de fapt nici nu stiam ca tre’ sa-mi pun problema si cand am incercat sa fac crema de vanilie prima data (nu dupa aceasta retzeta, insa) si nu s-a legat. Am continuat sa mai citesc si am observat ca unele receipes specifica „whole milk” si ori de cate ori am facut crema de vanilie dupa, am cumparat whole milk special si mi-a iesit de fiecare data ok. Deci se pare ca procentajul de grasime din lapte conteaza intr-adevar. Just a thought…
…acum, dupa ce am facut crema (de 2 ori, ca am dublat cantitatzile si tot am avut nevoie de mai multa!), as putea doar sa adaug doar o sugestie.
Din momentul in care incepe sa fiarba pana incepe sa se ingroase sunt cateva minute. Eu am luat-o de pe foc cand a inceput sa fiarba, intr-adevar. Am pus fundul cratitzei in kiuveta cu apa rece cam un sfert si am tot amestecat…cam vreo 10 minute :D si tot n-a inceput sa se ingroase. :((
Deci, in loc sa iau oala de pe foc cand incepe sa fiarba, as mai astepta cateva minute pana intr-adevar incepe sa se ingroase, dupa care as muta totul pe bain marie.
INSA, daca tzinem kiar si acele cateva minute compozitzia pe foc iute, cu sigurantza se formeaza cocoloashe. Asa ca in momentul in care incepe sa fiarba, eu as da focul putzin mai incetisor pana incepe sa se lege.
Asta a fost sugestia mea. :)
Bestiala crema Adi!!!!!! Foarte simpla de facut si absolut delicioasa!!!! Multumesc mult!
Buna, Adi! M-am decis sa fac un tort cu crema de vanilie, insa ma tem ca nu am pus suficient amidon in crema (s-a ingrosat, insa este tot destul de lichida pentru un tort). Mai pot adauga amidon in crema si sa mai putin putin pe foc pentru a se ingrosa mai mult?Multumesc!