Prăjitură cu gem și bezea

807

O prăjitură foarte cunoscută care va stârni amintiri multora. Eu o cunosc cu denumirea simplă de prajitură cu bezea. Obișnuiam să o umplem cu magiun, acesta fiind cel mai simplu gem, prezent constant în cămară. Acum există o varietate largă de gemuri din care să alegem sau fructe pe care să le transformăm în dulcețuri.prajitura-cu-gem-si-bezea

5 ouă, 1 linguriţă extract natural de vanilie, ¼ linguriţă sare, 170 gr zahăr, 90 ml ulei , 140 gr făină (cernută), 1 linguriță şi jumătate praf de copt, 250 gr de gemul preferat

1 lingură zeamă de lămâie, 4 albuşuri, ¼ linguriţă sare, ½ linguriţă extract natural de vanilie, 220 gr zahăr

Tavă de 31x21x6 cm

Se tapetează tava cu foaie de copt, pentru a scoate prăjitura mai uşor şi se preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade.

Într-un castron se bat spumă ouăle cu extractul de vanilie, sare şi zahăr, crescând treptat viteza mixerului, până îşi triplează volumul, aproximativ 10 minute. Se adaugă uleiul şi se mixează la viteză minimă, cam 1 minut. Făina, amestecată cu praful de copt şi cernută, se adaugă treptat şi se amestecă delicat cu o spatulă, pentru a menţine aerul în aluat. În niciun caz cu mixerul. Se amestecă până toată făină este încorporată, cu grijă să nu rămână făină pe fundul bolului.

prajitura-cu-gem-si-bezea-2

Aluatul se pune în tavă şi se dă la cuptor la 185 grade, aproximativ 35 de minute, până capătă o culoare aurie la suprafaţă şi se simte ca un burete la atingere. Dacă este necesar, se roteşte tava după 20 de minute. Când e gata, se lasă la răcit până preparăm bezeaua.

Pentru bezea, se şterg bolul de metal/sticlă şi palatele de mixer cu zeamă de lămâie. Se bat 1 minut albuşurile cu sare, obținând o spumă. Se încălzește zahărul 2 minute în cuptor, după care se adaugă treptat, cu o lingură, peste albuşuri, mixând încontinuu. Viteza se măreşte treptat până se ajunge la viteza maximă. Spuma pentru bezea este gata când zahărul este dizolvat, compoziţia devine lucioasă şi formează vârfuri ţepene.

Se acoperă pandişpanul cu gem şi se învelește cu spuma de bezea, fie cu o lingură, fie cu poșul. Se dă la cuptor la 120 de grade (funcția caldură sus, daca este disponibilă), până se usucă bezeaua la suprafaţă. Se scoate prăjitura din tava după ce se răcește.

prajitura-cu-gem-si-bezea

Text&Foto: Lia Ștefan

Mr.Bunny’s Cooking Adventures

alist

Join the Conversation

  1. Merci, Lia! Pierdusem rețeta. Eu o știam cu numele dinții negrului, datorită contrastului dintre albul bezelei și culoarea gemului de prune. :-D

    1. Lia Ștefan says:

      wow, nu am auzit niciodată de numele acesta :). la mine acasă nu am fost atât de creativi, era denumită simplu, prăjitură cu bezea :)

  2. Buna

    Unde gasesc extract natural de vanilie sau cum se obtine?

    Multumesc :)

    1. 25 pastai vanilie si 500 ml alcool dublu rafinat, il lasi la macerat 6 luni, dupa aia se obtine extractul natural de vanilie. Succes

    2. Lia Ștefan says:

      Buna Irina! se poate găsi în supermarket, dacă nu, sigur online, în sticluțe de 60 ml. Sau după cum a răspuns Bunnyyuny, câteva păstăi în vodcă sau rom, câteva săptămâni. Am încercat și varianta aceasta, preparată acasă, dar trebuie adăugată o cantitate mai mare în rețete și poate afecta consistența aluatului. De aceea prefer să o cumpăr, fiind mult mai puternică și o linguriță își face treaba :).

  3. Prajitura asta o facem cu gem de capsuni si cu nuci

  4. Aproape 400g de zahar pentru o prajiturica? Plus gem, dulceata etc…Oau! Ar trebui numita prajitura „Diabet”.

    1. Lia Ștefan says:

      eu zic că nu mâncăm singure o tavă întreagă de prăjitură, ci o împărțim și cu alții :) și nu în fiecare zi. Cu moderație, nu este prajitură diabet :).

  5. Te rog sa ma ajuti cu un sfat.Vreau sa fac un blat de bezea pt tortul Winter .Am cuptor pe gaz si nu stiu la ce temperatura cat trebuie sa tin in cuptor ,cu usa deschisa si cum trebuie sa iasa bezeaua tare sau gumoasa pe interior. Cum se pastreaza tortul ca sa nu se inmoaie bezeaua? Multumesc.

  6. floria stjames says:

    Buna ziua. Cind v-am cunoscut la „Ciorberia” anul acesta, la Centrul Comunitar Evreiesc, am uitat sa va intreb de o reteta de inghetata cu ciocolata alba. Ma puteti ajuta? Multumesc si numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close