Portocalele lui Moș Nicolae

408

Pentru mine, Moș Nicolae înseamnă șosete, mănuși, căciuli și în special portocale. Moșul venea întotdeauna cu portocale și, deși am ajuns la vârsta și vremurile în care acestea sunt tot timpul la îndemână, nu reușesc să disociez noaptea de 5 Decembrie de mirosul portocalelor.

Astăzi am dorit să vă arăt un mod prin care puteți folosi portocalele și într-un fel principal, nu doar în deserturi.

Am început cu un piept de pui cu oase, cartilaje și piele. Le-am îndepărtat pe acestea din urmă și le-am pus la fiert în 750 ml de apă. Am tăiat apoi carnea în fâșii și am lăsat-o deoparte până m-am ocupat de pregătirea citricelor.pui-cu-portocale Am dat jos coaja de pe o portocală mare și un lime, le-am tăiat fâșii subțiri, iar apoi le-am pus la fiert în apă cu sare. Am fiert 5 minute, am strecurat cojile și am repetat acest procedeu de 4 ori. A cincea oară le-am opărit în 100ml de apă; pe aceasta nu am mai aruncat-o, ci am pus-o într-o cană gradată. La aceasta am mai adăugat sucul portocalei, cam 100ml, cel de lime, cam 40 – 50ml și 50 ml de vin alb sec.

pui-cu-portocaleAm lăsat lichidul deoparte și mi-am pregătit un morcov tăiat în bastonașe subțiri. Când toată pregătirea era gata, am încins 50g de unt și câteva linguri de ulei într-o tigaie, am rumenit fâșiile de pui timp de câteva minute, le-am scos din tigaie și le-am pus deoparte. În aceeași tigaie am pus la rumenit morcovul și fâșiile din coaja de citrice. Am sotat 2 – 3 minute și am adăugat apoi sucul de citrice cu vin și le-am lăsat să bolborosească la foc mediu.pui-cu-portocale

Până a mai scăzut lichidul, am strecurat cartilajele și pielea de pui, rămânând cu aproximativ 500ml de supă de pui. În aceasta am adăugat 200g orez Basmati, o linguriță de sare și am fiert 10 minute la foc mic, sub capac și l-am mai lăsat 5 minute acolo, după ce am stins focul.pui-cu-portocale

Pe când am pus orezul la fiert, lichidul din tigaie scăzuse deja la jumătate. Am adăugat fâșiile de pui și am mai fiert 5 minute, am stins focul, am încorporat 50g de unt și am sărat după gust.pui-cu-portocale-

De aici a fost simplu, fiecare și-a pus în blid cum a vrut, eu trântit, doamna aranjat, cert e că ne-a picat bine.pui-cu-portocale

pui-cu-portocale

Poftă bună!

Text&Foto: Vladimir Marian

Printre oale

alist

Join the Conversation

  1. Sper ca si pieptul de o gaina mai tanara ar merge.ce ziceti?
    Este singurul impediment care nu ma lasa sa pregatesc reteta imediat.

    Oricum,multumesc frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close