Am descoperit cu mare interes o sursa sigură de spanac proaspăt și tânăr la piață și uite-așa am ajuns să fac gnocchi cu spanac. Adevărul e că mă cam săturasem de spanac cremos cu ou ori risotto cu spanac. Căutând rețete, am ajuns la gnocchi pe care nu-i mai făcusem înainte niciodată, fapt ce mi-a stârnit curiozitatea. Plus că rețeta în sine e incredibil de ușoară, hrănitoare și pe placul tuturor, chiar dacă e cu spanac. Se pare însă că există mai multe feluri de gnocchi, rețeta de față, cu cartofi, fiind de dată destul de recentă. Secretul pentru a obține gnocchi pufoși, ușori este, spun specialiștii, să nu adăugați făină prea multă și să nu-i fierbeți decât până se ridică la suprafață.
Aveți nevoie de aproximativ 400g cartofi întregi, 1 ou, 150g făina albă, cernută, 1 praf de nucșoară, ¼ linguriță sare, ½ kg spanac proaspăt, 2 linguri ulei de măsline, 4 căței de usturoi, tocați, 1 praf de fulgi de ardei iute, 1 mână de miez de nucă, tocat, sare și piper după gust, zeama de la ½ lămâie.
Fierbeți cartofii întregi (unii bucătari recomandă chiar coacerea cartofilor pentru a evita surplusul de lichid) apoi curățați-i de coajă și pasați-i bine. Adăugați oul, nucșoara și un praf de sare, apoi începeți să încorporați făina, treptat, până obțineti un aluat maleabil, dar pe care nu-l frământați prea mult timp. Puneți aluatul pe masa înfăinată și întindeți-l într-un sul cam de 1cm diametru. Tăiați sulul în bucăti de aproximativ 1cm grosime. Presărați bine cu făină și lăsați gnocchi să se odihnească pe masă cât timp pregătiți spanacul.
Puneți un vas cu apă la fiert înainte de a vă apuca de făcut sosul pentru gnocchi.
Încălziți uleiul într-o tigaie. Adăugați usturoiul și fulgii de ardei iute și sotați câteva secunde. Adăugați miezul de nucă și prăjiți-l ușor. Acum e momentul să adăugați și gnocchi în apa care fierbe. Gătiți-i doar câteva minute. Între timp, adăugați și spanacul în tigaie și sotați câteva minute până se înmoaie. Când gnocchi se ridică la suprafață (nu-i gătiți mai mult de atât, nu e nevoie), scoateți-i cu o spatulă și puneți-i in tigaie, peste spanac. Continuați să mai gătiți 1 minut, adăugând sare și piper după gust. Desăvârșiți gustul cu puțină zeamă de lămâie.
Text&Foto: Oana Olguța Iliescu
Chiar ca par a fi super simplu de facut, asa ca simt ca a venit momentul sa mananc pentru prima data gnocchi. Daca tot suntem in zona fierturilor, o reteta buna de papanasi fierti se poate? :D Am mancat unii senzationali la Sibiu si dupa primele cautari pe net nu am gasit niciuna care sa para a fi ce trebuie.
Tot gatind una, alta am ajuns la concluzia ca fiecare reteta are un mic secret functie de care iti reuseste sau nu preparatul – o spune cineva care mai da si rateuri. :)
Am mai incercat sa fac gnocchi si nu mi-au placut cum au iesit. Dar reteta asta e perfecta. Am notat-o in caietul meu cu retete. Multumesc!