Legătura noastră cu Mile e mai mult decât rețeta pe care am furat-o de la el (cât am putut dibui din ea). Legătura asta n-are cum să se rupă, chiar dacă sârbul nostru drag a străbătut deja veșnicia și ne așteaptă la celălalt capăt al ei. O să ne fie tare dor de el.
Anul trecut, în Noiembrie
În două zile va fi ziua de naștere a Ramonei, iubita și soția lui Mile. Eu vin cu urările încă de azi, să o țină tot într-o petrecere săptămâna asta. Ramona, să fii sănătoasă și iubită, să nu-ți lipsească fericirea nici o zi din viața asta.� Cât despre Mile, l-am pomenit și ieri, când am făcut ceafa în late pe care v-o arăt azi. Sigur că nu-i la fel de bună ca aceea pe care a făcut-o el la Clopotiva, în Retezat. Nici n-are cum, n-am văzut rețeta, care-i a lui și mai e și secretă pe deasupra. Am improvizat însă pe această temă. Iată ce a ieșit:
Ceafă, lapte, mere, clementine (sunt bune citricele de orice soi), cimbru, usturoi.
Îmi place să am flori în casă:-).
Pentru aromă am folosit cuișoare, piper negru, ardei iute uscat și boia dulce.
Sigur că nu era necesar să pun poza asta dar îmi place mie.
Am înfipt cuișoarele în ceafă, am frecat carnea cu celelalte condimente (mărunțite/zdrobite), am pus merele și clementinele tăiate-n sferturi în tavă, pe lângă carne și am acoperit totul cu lapte. Apoi am dat tava la cuptor, la 250 de grade Celsius. După două ore, timp în care am întors carnea de trei ori (laptele a scăzut treptat), am scos friptura din cuptor.
Am făcut o mămăligă cu o parte apă și două părți lapte.
Nu am pus sare defel la mămăligă pentru că am pus în ea două linguri sănătoase de brânză de burduf.
Așa arată ceafa după două ore de copt în lapte:
Așa arată prânzul de ieri:
Gustos, hrănitor. Te trimite la plimbare, siesta ar fi o eroare după așa masă.
Citricele, aciditatea lor mai precis, echilibrează perfect acest fel de mâncare.
Să fiți sănătoși.
Eeeee…asta da mare sef!!!
Salutari andaluze…si sambata cand voi deschide un vin de Rioja sa stii ca o sa fie companie placuta alaturi de aceasta ceafa pe care o voi si executa dupe indicatiile oferite….
Is tare curios cum o fi si mult mai curios daca maestrul Mile nu vrea sa ne spuie secretele lui…..
:)
reteta de mamaliga e grozava am sa incerc neaparat. daca am felia ceafa de la inceput , nu s-ar coace mai repede?
aaa am uitat , cam cate grade sa aiba cuptorul, ai idee? ca aici ma cam pierd :)
Jenika, așa știi tu să lovești omul unde-l doare….azi la el, vin de Rioja!Pfoi!
Irina, scrie acolo, două ore la 250 de grade Celsius. Și nu, nu tăia ceafa, asta-i o mâncare ce are nevoie de timp, nu-i fast food. Pierzi sucurile, savoarea și frăgezimea. Crezi că merită schimbul?
Boooon. Tocmai s-a dus la cuptor (cuptor d-ăla vechi, la care contează parfumul şi nasul bucătarului, nu gradaţiile de temperatură :-))
Să vedem ce iese (deşi nasul meu ştie deja) şi revin :-)
Vlad, peste tot contează nasul bucătarului, oricât de performant ar fi cuptorul (și oricum, cuptorul e ca femeia, dacă nu-i dai atenție, arde mâncarea). Baftă (și eu lucrez tot pe cuptoare vechi de câțiva ani, cele noi îmi trec prin mână doar la demonstrații). Să-mi povestești după:-).
Oooooo, mărite Hădean, mă-nclin în faţa geniului tău culinar… Mi-am muşcat degetele de poftă!
A fost foaaarte bun!
Vlad, e meritul tău(cuptorul tău, nasul tău). Cât despre rețetă, e ca Moldova. Adică nu-i a mea ci a urmașilor (și șutită de la Mile, cât m-a lăsat să văd):-). Să-ți fie de bine:-)
Vlad, da` repede te-ai apucat de treaba si in plus de asta mai trebuia sa spui ca-i buna! Altceva mai bun n-ai avut de facut? Acu tre s-o fac si eu ca altfel raman cu gandul la ea. Si pentru ca duminica is Floriile o sa-i fac mamei o supriza si gatesc eu.
Ce mai, Adi, ne/ai dat de lucru! Duminica toti gatim ceafa in lapte. Si o sa ne gandim la Mile si la tine, sutitorul unei retete deosebite.
Simona:-)
Şi eu am ghiveci la pachet:((( Adi eşti crud:)
Desi sunt inca departe de tara si desi nu am apucat sa il cunosc decat din scrierile lui dibace simt ca acum el zambeste de acolo de Sus.
Atat de putin putem sa spunem si sa facem……
O sa vad daca reusesc sa fac minunatia asta…
Mile, ne lipsesti
BUNA toate retetele tale sunt delicioase multumesc ca le trimiti bravo complimenti din tot sufletul pa te pup dulce si multa bafta
Gabriela :-)
Scorpion, poți măcar să încerci
Jenik, prea puțin…
Arata foarte bine, e o reteta interesanta, cat despre mamaliga ce sa mai spun…cred ca se asorteaza la orice friptura cu sos.
Eu mai astept totusi sa trecem si de ultima saptamana de post si dupa aceea imi scot eu parleala…..glumesc.
Arata intr-un mare fel!! Bravo!
P.S. Un gand bun pentru Mile, acolo unde este acum…
Arata delicios, dar cumva combinatia de portocale cu mamaliga ma opreste in loc. Cred ca sunt eu prea old-fashioned…
Adi, vreau sa fac si eu maine dar am o intrebare: clementinele si merele se pun cu tot cu coaja?
Laura, da:)
Am facut, a iesit delicios. Din ce-a ramas, m-am pregatit de un sandvis pentru azi la munca, dar am uitat caserola acasa. Nu-i bai, merg sandvisurile si la cina, ca si-asa n-am chef sa mai gatesc nimic diseara.