Cum ar veni, kebab pe țepușă. De la Stambul. Ori asemănător. Pentru că la Stambul n-o să găsești porc în kebab, aș acum s-a putut găsi în cel pe care l-am făcut eu acum câteva zile. Am făcut rețeta asta pentru Cook’NRolla 6 și am simțit nevoia să detaliez. Ca să nu mai spun că prietenii de la Grillshop mi-au trimis o minunăție de set pentru kebab, de la Weber. Nu puteam amâna prea mult inaugurarea lui iar vizita prietenului Bunoiu de la Oradea mi s-a părut că ar fi momentul potrivit. A fost. Cum am făcut?
Mai întâi am pus cărbunii la încins în „cana” Weber. În jumătatea de ceas necesară pentru aprinderea lor am avut vreme să pregătesc țepușele.
Bine, ele erau pregătite deja dar trebuia să le umplu cu oarece cărniță.
Carnea, cam 600 de grame, amestec de vită cu porc, mai mult porc.
Condimentele: piper negru și roșu, boia, chimen, enibahar, coriandru. Frecate bine în mojar.
Pătrunjel și ceapă verde (un fir de ceapă, o mână de pătrunjel), tocate și amestecate cu mirodeniile și cu carnea.
Frământate bine-bine, să devină pastă.
Am pus carnea pe țepușă.
Pe țepușe, de fapt. Că au fost șase la număr și le-am umplut pe toate.
Am așezat țepușele pe grill, cu suportul lor cu tot. Da, au un suport care împiedică țepușele să aibă contact direct cu grillul. La ce ne ajută asta pe noi? Știți că de obicei frigăruile se ard la suprafață ori, dacă nu, trebuie să stai cu ochii pe ele ca pe butelie. Cu scula asta nu mai e cazul, nu că frigăruile s-ar întoarce singure, dar ești tu mai liniștit, căldura nu mai e atât de brutală cu carnea, trece mai domol prin dânsa.
Am răsucit frigările de două-trei ori, până s-au rumenit frumos.
Prietenul Bunoiu a spus că mirosul e ca acela pe care-l întâlnești pe străzile Istambulului. Vă dați seama că m-am bucurat.
Între timp s-a făcut noapte. Nu-i bai, și noaptea-i de la Dumnezeu. Cât despre kebabul meu, l-am lăsat să se hodinească preț de cinci minute înainte de a-l mânca. Asta pentru că dacă-l desfaci/rupi/tai mei devreme, aburii încărcați de savoare se evaporă și kebabul rămâne sec. Țineți minte asta, e valabil pentru orice friptură, pentru orice grătar. Să fiți sănătoși.
Mititei traşi in ţeapă :) Almost…
Ai zis sa ne chinui de luni dimineata, nu ? :)
…iar eu, in calitate de de(z)gustator de siskebab am apreciat cum se cuvine „potolul”. !!vecinul tzutzu, caruia nu i-ai putut explica foarte bine cu ce te ocupi…cred ca a fost cam de aceeasi parere. :))
cind o sa ma vedeti la stiri, zicindu-mi bancherii „huoooo, rau-platnicule la credite pentru gratare personale”, sa stiti ca adi e de vina. macar ma veti vedea fericit si umflat de cele mai alese delicatese invatate pe aici.
deja am pus deoparte banutii pentru „minunea lui hadean”. btw, adi, nu faci si un review la o banca dispusa sa-mi dea bani pe sis-kebaburi frumoase?
fatduck, din fericire nu știu cum e să iei bani de la bancă. știam cândva dar am uitat:-))
ovidiu, da, așa mi-am zis:-))
flavius:-))intr-adevăr, e greu de explicat cu ce mă ocup.
nonick, oarecum.
Arata grozav si parca nu sunt asa greu de facut !felicitari!!
Ai nevoie de putin armament din dotare sa le faci, si ar merge frumos la un gratar in iarba verde si o melodie draguta sa ne sune in ureche:)
Ștefan, prefer ca la iarbă verde să nu-mi sune nicio melodie în ureche alta decât cântatul păsărilor ori susurul unui izvor. Hai, vântul prin frunze dar cam atât:-).
Foarte bine arata.O saptamina faina.
Adi, de unde ai luat mojarul? In cluj nu am gasit decat din lemn, in cora
Ar trebui să găsești la Ikea (vezi online).
reteta sis kebap.
-500 gr. carne tocata. vita si oaie…
– jumatate lingurita chimion
-jumatate lingurita boia de ardei iute
-jumatate lingurita ardei paprika macinat.( mai maricel decat pudra)
– o legatura de patrunjel
– o ceapa
– 4 catei de usturoi
– 4 rosii
– sare
-legumele se toaca marunt sau pot fi date prin masina de tocat, se amesteca apoi cu toate condimentele si carnea.se adauga 2 linguri de ulei de masline sa le lege.( atentie nu aruncati zeama ce rezulta de la legumele trase prin masina)
-apoi se amesteca bine toata pasta rezultata si se lasa cca 30 min la frigider.
– inainte de a aseza tocatura pe Sis umeziti mainile ca sa nu se lipeasca carnea de mana, asa va avea un aspect frumos.
se pun pe gratar, jarul trebuie sa fie ff bine incins. dupa ce le-ati rumenit pe ambele parti nu le scoateti de pe sis . asezati pe rand fiecare sis pe tocator si presati fiecare kebab fara sa le spargeti ca sa iasa zeama la suparfata. (eu de fel folosesc folie de aluminiu imapturita ptr a presa) apoi le mai lasati 2-3 minute pe gratar.
se poate servi cu o salata si Blgur( grau spart)
langa puteti servi o salata de ceapa.
se taie ceapa rondele se separa apoi se strang putin in palama sa lase sucul se clatesc si se pun intr-un bol.
se amesteca zeama de la lamaie cu o lingura de masline . se pune sare si se toarna peste capa tocata. se pune maxim 1 ora la frigider.
Pofta buna.:)
inainte sa le
–
doar turc, mulțumesc.
țeapa o au de la noi…