Cum să faci ciolanul fraged și crocant

5.8K

Sunt în țara asta câteva locuri pe marginea drumului, în care găsești ciolan cu ori fără fasole, atât de bun că-ți vine să plângi lângă blid, uneori cu teamă, să nu cumva să intre un șofer de tir mai flămând decât tine. Cum fac ei, în locurile astea, ciolanul acela fraged? Simplu: îl fierb două-trei ore. Mai zilele trecute m-am prins cum poți să-l faci într-o oră, și-n timpul ăsta să-i dai și o brumă de crocănțeală la exterior, fără de care frăgezimea din interior parcă n-are atâta valoare. Iată:

Ai nevoie de ciolan, mirodenii și o oală sub presiune.

Pui ciolanul în oală și peste el pui mirodeniile (în cazul meu, sare, piper, chimen, coriandru).

Apă peste ciolan cât să-l acopere, capacul pe oală, oala pe foc, 40 de minute din momentul în care începe să fiarbă.

Scoți ciolanul din oală, îl prăfuiești iar cu morodenii, îl așezi într-o tavă ori o tigaie rezistentă la căldură, torni pe lângă el câteva linguiri din zeama în care a fiert și-l pui în cuptorul bine încins. Îl ții acolo zece minute până la un sfert de oră.

Cam asta-i istoria.

Ce ziceți? E complicat tare?

De aici, ceru-i limita. Puteți pune lângă ciolan hrean, varză acră, varză călită, fasole, salată de sfeclă, șase beri (glumesc).

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. shasa beri frumoase… :)))

  2. NICOLETA says:

    Ai uitat „sa pui langa el” si trifermentul !!!!

  3. votez pentru varza calita! – butonul pt like este defect:(

  4. de cand am venit in vacanta la Brasov am tot cautat un loc unde sa mananc si eu o ciorba de fasole cu ciolan asa ca pe timpuri cum se zicea facuta la cazan !….nu am gasit !…..tu poate stii niste locuri anume sau poate nu am nimerit eu!

  5. Complicat tare nu-i…si cred ca-i peste masura de bun.Asta,pe langa ca ai un fel de a prezenta lucrurile de mai mare dragul si sa te uiti,si sa mananci.

  6. Corect, 6 beri e o gluma. Musai mai multe…
    Ah, si ciolanul, la fel ca fasolea, mere bine si cu castraveti miraţi.

  7. Complicat n-are cum sa fie. Intrebare era afumat or ba? :)

    Hmm da, maine fac refill la naveta de Tuborg si dau iama in chioscul meu cu carne si infulec una bucata ciolan, ca mi s-a facut pofta de el.

    Ale naibi poze ca numai astea iti fac stomacul sa planga. :))

  8. rectific si imi raspund singur la intrebare: ERA AFUMAT! ;)

  9. Ai-ai-ai! Cu fasole si cu varza murata se poate? :) Da’ unde se gaseste un ciolan netratat cu altceva in afara de fum si sare? Ca eu am vazut ca in ultima vreme arata si se simte gumos cumva, ca sunca/ceafa/muschiul file care se gasesc la mezeluri (si care-s pline de gelatine, glutamat de sodiu, nitrati si alte de-astea).

  10. adihadean Author says:

    ocserver, ezakt!:))
    nicoleta, dacă pui moderația lângă ciolan, n-ai nevoie de triferment:)
    sanda, cred că s-a reparat între timp:)
    mina, la brașov nu știu, îmi pare rău.
    carmen, mulțumesc
    rolitoral, ce nume-i ăsta?
    lucian, era, era:))
    iulia, nu se prea găsește, nu vara. sunt câteva companii mici, da’ cum ți-o fi norocul. dacă ai văzut, am un banner pe blog care duce la florava, poate găsești acolo ceva care să te mulțumească.

    1. misi szegedi says:

      Castravetii „mirati” ai lui ro litoral sunt cei mai mortali, mi-e pofta de ei :)Oare de ce se mira? Intr-o alta ordine de idei, puteti face ciolan crud de la macelarie, netratat, fiert cu amestec de mirodenii a la Hadean, foarte bun amestec dealtfel si dupa aceea la cuptor la 180 de grade stropit cu un pic de bere si la final cu mujdei… aia e balalaika nu tu stradivarius…

  11. Vali Repanovici says:

    Incearca sa il fierbi in zeama de varza. Va fi cel mai fraged ciolan din cate exista.

    1. adihadean Author says:

      vali bună idee:)

  12. To do, to be the best!
    adica l-am pus pe lista de prioritati culinare, langa pastele cu zucchini gratinati…
    desigur, salata de vinete cu pasta de susan este la loc de cinste :))

  13. Am prestat reteta, ca mi-a plouat in gura de cand am citit-o. Cu ocazia asta am inaugurat si oala sub presiune. A iesit DEMENTIAL!!! A fost bataie pe el. Pacat ca nu pot atasa imagini ….

    1. adihadean Author says:

      magda, felicitări!:)

  14. Multam. Multe dintre retetele tale le am incercat, caci iti urmaresc de mult timp activitatea si in plus pot sa ma laud (hi, hi,hi) ca sunt posesoarea unui Weber electric, rosu, adus din Elvetia acum 2 ani…cred. Am vazut ca au aparut si la noi, la Hornbach, chiar ma bucur ca nu prea aveam de unde sa luam accesorii pt el. Asa ca inainte la ,,gratareala”. Salutari si toate cele bune!

  15. Mama a facut ciolan – crud si condimentat – la vasul roman. A iesit incredibil de bun, merita sa incercati.

  16. Cel mai bun ciolan l-am mincat pina acum la „Allegria”!! Dar cum reusesc sa ajung pe-acolo destul de rar o sa incerc reteta ta :)

  17. indecent, de-a dreptul :D

  18. eu inainte sa-l pun la cuptor in ung cu mustar amestecat cu usturoi sau presar sare de mare si il stropesc cu zeama de lamaie:)

  19. Ne-ai făcut o poftă așa mare că am trecut la fapte. Ciolanul fierbe deocamdată…
    Îl garnisim cu salată orientală, ce zici?

  20. Buna Adi, asta cu sase beri tare dghe tăt…

    Da ce un ghinişor nu mere?

  21. Oh daaaa.. Super arata Adi. Noah…asa ceva musa de facut weekendul asta :)

  22. E 23.05 si salivez de cand am vazut poza. Bine ca nu am ciolan in casa, altfel ma apucam de treaba. La fel ca atunci cand ai postat reteta de gogoși. Cine facea la 02.30 noaptea gogosi? :))

  23. Tocmai astept sa fiarba ciolanul. Mirosul e demential

  24. O sa fac ciolanul conform retei si voi reveni cu concluzii

  25. L-am facut. O minunatie. Multumesc ptr retets

  26. Solomon says:

    Am facut din nou reteta,dar cu ciolan crud. Am urmat exact pasi la inceput dar pentru cuptor ciolanul l-am parfumat si cu boia afumata,si l-am mancat cu o iahnie cu muraturi taranesti. A fost o nebunie. Multumesc ptr retetasi astept si alte retete cu ciolan crud. Numai bine

  27. flotian teaca says:

    dle hadean! ce-ati facut cu ciolanul afumat pregatit sub bagheta dv si care se vindea (la cutie) in marile magazine? l-ati mermelit? nu mai este acelasi produs. acum nu mai are aceiasi culoare rozalie ci maronie, ca si cum ar fi fost fiert (prea mult) si pregatit (conform retetei mai putin. are cu totul si cu totul alt gust, practic nu mai este acelasi produs… sau ati mers si dv pe principiul „scoatem ceva bun/foarte bun (desi f scump-73 de lei) si dupa ce ne strangem ceva clienti modificam produsul, transformandu-l in ceva industrial”. „Merge si asa”… eu va spun ca nu merge si asa. pe mine m-ati pierdut…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close