Supă de năut

5K

Năutul apare a doua oară pe acest blog în această săptămână. Am rețeta scrisă și pozată din vară, cum a așteptat până acum, putea să mai aștepte dar constat în fiecare zi cât de puțini oameni știu ce-i năutul și la ce folosește el. Dacă dați click pe linkul către Wikipedia, o să aflați despre năut mai multe decât v-aș putea spune eu în acest articol. Eu o să insist asupra utilizării. Am început să ne apropiem de năut datorită hummusului dar nu trebuie să neglijăm celelalte opțiuni. Una dintre ele e supa. Supa cremă, să fiu mai exact.

Un morcov mare, un cartof, o țelină mică, o lămâie, puțin chimen, puțină, foarte puțină sare, năut. Folosesc năut gata fiert, de aceea am grijă la cantitatea de sare pe care o pun în supă.

Pun toate legumele la fiert (spălate și curățate, firește) și după ce constat că-s fierte, pun năutul și mai las să dea un clocot împreună.

Pun condimentele (chimenul prăjit ușor, fără ulei, zdrobit apoi în mojar) și lucrez supa cu blenderul.

Pun sau nu mărar, pun sau nu busuioc verde ori pătrunjel, dar câțiva stropi de zeamă de lămâie se cer, se potrivesc perfect în supa de năut.

Atât. Să fiți sănătoși. Și să știți că supa asta-i mai bună iarna decât vara, e foarte sățioasă.

FOTO: Cristian Burz, Adi Hadean

Join the Conversation

  1. Hmm, foarte interesant. Multumesc pentru reteta.

  2. De obicei nu sunt reticenta la noutati culinare, dar parca totusi nu as incerca supa cu naut …

    Multumim pentru idei si retete si
    Sarbatori Fericite! Sa-ti aduca mosul sanatate, fericire si liniste in suflet! Malina

  3. urmatoarea supa crema aceasta va fi

  4. Imi place tare mult nautul, l-am redescoperit lunile trecute. Eu fac salata dintr-o rosie, un pic de busuoic si o lingura de naut fiert si o iau la scoala pe post de masa de pranz. E fresh si tine bine de foame. O sa incerc si supa in curand :)

  5. cecilia jaeger says:

    Foooaaaaarte buna!!
    Am mancat-o cu o felie Knäckebrot cu susan.Ar mai merge tare bine cu crutoane si un pic de frisca lichida.
    Oricum nota 10!!!!

    1. Claudia Clipa says:

      Cat năut se folosește?

  6. Am facut-o acum, deja am mancat. Este f buna si f consistenta. Ca sa nu mai zic cat de rapid se face. Multumiri pt reteta.

  7. Arata foarte bine. O fac la anul! La mai multe retete pentru vegetarieni! Multumim

  8. Felicitari pentru blog! E prima data cand am intrat si am gasit deja o gramada de retete pe care astept sa le incerc!
    La supa de naut, cam cat naut pui? Daca am nautul crud, oare ar merge sa il fierb mai lung pe el si mai spre sfarsit sa adaug restul de legume?

    Multumesc!

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc. poți să faci asta dar năutul trebuie lăsat la înmuiat peste noapte și fiert aproape 2 ore.

    2. Sau lasi la inmuiat peste noapte si fierbi 20 de minute la oala sub presiune, impreuna cu legumele.;) Am exact ingredientele pentru supa, gata fierte, pentru ca am facut hummus. Merci de reteta.

  9. ion ionescu says:

    super..super…super..sigur o fac.mersi.

  10. Adi, la sfarsit ce ai pus ulei de masline?

  11. Multumesc Adi,

    Supa a fost foarte buna, copiii au savurat-o din plin. E buna, buna, satioasa si totusi usoara.

  12. Vai, deci chimenul a facut toata diferenta! Absolut delicioasa, cred ca o sa fac supa asta pana o sa ma satur de ea :)). Astept sa vad maine daca-i place si fiica-mii (1 an si 7 luni).
    Multumesc mult!

  13. La aceasta supa, ai adaugat si ulei la sfarsit?

  14. ma intereseaza retete cu linte

  15. Baby food. Fara stock, fara nici un element care sa aduca umami?

  16. da am facut aceasta reteta de supa crema si mi-a iesit extraordinara,multumesc pentru reteta

  17. Foarte buna!

  18. carmen says:

    buna, as vrea sa stiu ce inseamna putin chimen? o lingurita, o lingura? nu ma pricep la gatit insa fac eforturi :D si inca nu-mi prea dau seama cam cat ar trebui sa fie „putin”
    mersi

    1. Buna seara!
      Cam cat naut se pune la supa?
      Ulei nu se pune?
      Multumesc!

  19. carmen says:

    m-am descurcat :) am pus doar o lingurita si este cea mai buna supa crema ever!!

  20. Am incercat aceasta reteta si este foarte gustoasa. Felicitari pentru reteta!

  21. Arata foarte bine..am pus de aseara jumatate de kg de naut la inmuiat..un sfert il fac sups asta care pare super delicioasa si jumatate hummus <3

  22. Exceleta supa! Am mancat prima data anul acesta in Cipru si am ramas impresionata!
    Noroc cu sotul meu care este mai indranznet in ceea ce priveste noutatile :P
    Multumim pentru reteta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close