Brioșe cu cașcaval pentru micul dejun

2.8K

Ba că alea cu drojdie-s muffins ba că alea cu praf de copt sunt madlene, ba poate că invers ori dracu’ să le pieptene, Doamne iartă-mă. Adică etnogeneza poporului român și permanenta evoluție a limbii române nu au fost în stare să găsească un cuvânt pentru cele care n-au nici drojdie nici praf de copt. Cupcakes, auzi! S-ar răsuci Pruteanu sub lespede dacă le-aș numi așa. Deci, o să le spun brioșe, bazându-mi opțiunea doar pe aspect dacă nu pe altceva. Dacă știți voi un cuvânt mai potrivit, sunt gata să-l accept (dacă-mi place). Oricum, nu lingvistica-i punctul de interes al acestui blog așa că o să mă concentrez puțin la rețetă, care face parte și ea din meniul Farfurii curate

. Pentru 10- 12 brioșe (numărul poate varia în funcție de dimensiunea formei) aveți nevoie de  280 g făină, 60 g unt, 1 ou, 1 plic praf de copt, 120 g cașcaval dat prin răzătoarea mică, 250 ml lapte bătut sau iaurt slab,1 lingură frunze de pătrunjel.

Ingredientele uscate se combină între ele, celelalte la fel apoi se amestecă bine cele două combinații, până la omogenizare.

Se toarnă în forme pentru brioșe (unse cu unt dacă e cazul) și se pun în cuptorul încins la 180 grade Celsius pentru 18 minute.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Yummy yumm yumm oricum s-ar numi.

  2. marianna says:

    Eu ador cascavalul!

  3. Briose sant, si arata grozav!

  4. le-am facut aseara! in loc de patrunjel am pus menta uscata. au iesit minunate! in ultimele 2 luni am tot gatit retete postate aici. toate, repet toate, au iesit si gustoase si, culmea, aratau si ca de „revista”. pot spune cu un zimbet mareeee „sar’na!”

  5. CRISTINA-FELICIA says:

    acum sunt in cuptor!

  6. mi-a iesit cam tare aluatul , a trebuit sa-i pun un pic de lapte ca sa-l amestec cum trebuie-oare untul trebuia topit ? in orice caz, acum cresc ca nebunele in cuptor! abia astept sa gust :)

    1. Prima data am pus untul topit si am folosit iaurt slab. Dupa ce am pus jumatate din cantitatea de faina, n-am mai putut amesteca. Cum nu mai aveam iaurt, am pus sana si inca un ou.
      Acum, am pus untul moale si evident ca nu mi s-a amestecat ca lumea cu oul si cu laptele batut si iar am pus jumatate din cantitatea de faina si nu se mai poate amesteca :(
      Pe de alta parte, prima data au iesit foarte gustoase, insa timpul de coacere a fost aproape dublu.

  7. danke,pt tot ce faci,sinteti minunati

  8. am facut reteta ta odata cu cascaval, a iesit destul de OK. probabil nu am nimerit temperatura potrivita, dar o sa mai incerc odata. se poate pune la aceleasi cantitati, ciuperci in loc de cascaval? adica sa pastram ca baza, reteta ta si sa pun ciuperci?

    1. Adi Hădean Author says:

      ciuperci crude? mărunțite? ar putea merge. ciuperci gătite? mă tem că nu o să crească.

    2. am reusit aseara sa prepar o portie de briose cu cascaval si am pus si ciuperci :). am adaugat aproximativ 150 de grame de ciuperci, tocate marunt, sare, piper si o lingura mare de pasiune. au iesit perfect.
      totusi cred ca data viitoare o sa adaug si putin usturoi pisat si eventual niste cimbru uscat. multumesc

    3. Adi Hădean Author says:

      no, bravo!

  9. La noi in familie briosele se fac tot la doua zile: daca o tura le facem dulci, tura urmatoare obligatoriu sarate/aperitiv. Asa ca reteta asta a prins tare bine ! Dar fiindca nu aveam cascaval, iar de brinza de oi nu ducem lipsa, am indraznit sa pun brinza sarata. Minunat! „Mami, sa mai facem neaparat!” – a spus maimutzica terorista care se simte foarte importanta in rol de „ajutor de gospodinutza”.

  10. Multam fain si de reteta asta minunata! Sa fii sanatos!

  11. O reteta grozava, usor de facut. Multumesc !

    P.S.Nu te-am mai vizitat de mult si sunt impresionata de schimbarile facute blogului. Arata nemaipomenit, felicitari !

  12. Buna Adi

    Am si eu o întrebare… s-ar putea sa fie banala pentru unii dar nu si pentru mine..
    Îmi poți spune câte grame are pliculetul de praf de copt.?? Căci la mine in manchester astia nu vând praf de copt la plic si as dori sa încerc si aceasta reteta.. Am încercat aproape toate retetele tale.. sunt delicioase toate… pana si al meu sot ma întreabă dacă ai mai postat ceva nou..:))
    O zi superba sa ai si spor la gatit in continuare.. Multe salutari din Anglia .

    1. Adi Hădean Author says:

      15-16 grame

  13. Adrian,cuptorul in care le-ai copt este cu gaz?
    Mie nu imi cresc aluaturile la 180 de grade in cuptorul meu.

    1. Adi Hădean Author says:

      am copt și cu gaz și cu curent.

  14. Mi-a placut reteta, dar am pus busuioc in loc de patrunjel si am adaugat si rosii uscate taiate marunt. A avut succes, asa ca acum sunt la a doua serie in curs de 2 zile.
    Multumesc frumos de retete, sunt minunate. Am facut si chocolate lava si a devenit acum una din preferatele noastre.

  15. Pai, cupcakes is alea care au glazura deasupra si se mananca pe post de desert, muffins is astea care le-ai facut tu si care se mananca drept gustare sau la micul dejun, si briosele/a (in franceza brioche) ii ceva paine de origine franceza, cu multe oua si unt, ceva de genul unui cozonac.
    Totusi, la muffins noi le spunem briose :) :P. Reteta/termenul de cupcakes inca nu l-am imprumutat.
    Si madlenele, eu stiu ca-s prajiturelele alea de se fac in ceva forma ca o scoica.

    Foarte faina reteta :thumbs up: :D

  16. Buna,
    As dori sa intreb daca untul trebuie sa fie topit cand se adauga in compozitie? Si daca l-as inlocui cu ulei, cati ml as pune in acest caz?
    Multumesc de lamuriri :-)

    1. Adi Hădean Author says:

      untul nu trebuie să fie topit. nu pune ulei:).

  17. Buna Adi,

    Eu nu stiu ce gresesc dar mie nu imi ies pe interior ca in poza ta. Cand le rup, aluatul pare nefacut chiar daca la gust este ok. E drept ca am pus si niste telemea. Si am pus si putin lapte pt ca iesea aluatul fff gros si nu se putea amesteca.
    E a 3a oara cand le fac si degeaba :(.

  18. Buna,
    Am facut retetea si au iesit super!!!
    Pacat ca nu pot atasa poza !
    Mutumesc pt reteta

  19. am respectat reteta dar a iesit un aluat gros ca de paine. nu a iesit ok. eu cred ca e prea mare cantitatea de faina. sau poate nu ma pricep eu…

  20. Incerc sa pregatesc un pranz pentru fetita mea de un an si ceva… pe care sa-l manance. Imi pun mari sperante in brisele astea, dar n-am nici iaurt nici lapte batut. Cu ce le-as putea inlocui?

  21. Constanța Matei says:

    Astăzi am făcut pentru prima data reteta, am avut emoții, aluatul a fost puțin mai gros dar de cum s-au copt nu ma pot abține și le tot gust. Când va să-și familia nu cred ca mai au ce gusta. Au ieșit perfecte!

  22. Eu le-am facut de mai multe ori, iar recent cu faina fara gluten si seminte. Au iesit la fel de bine, s-au terminat si mai vrem..
    Imi doresc sa gasesc aici si retete de preparate fara gluten, va rog! Multumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close