Zilele astea se petrec lucruri minunate în grădina casei în care locuiesc. Mătușa Emilia (a lor), Marcel și Cosmin fac, dreg, curăță pomii, pregătesc pământul pentru straturi, amenajează, repară și scot din uitare o bucată de pământ care va deveni în curând loc de picnic dar și loc de produs morcovi pentru cine știe ce măgăruș mine, plante aromatice, roșii, poate niște vinete și trei șire de cartofi, să-mi amintesc de când puneam/scoteam cartofi alături de mama și de bunicii mei. Și pentru că am ajuns la cartofi și la bunici, una dintre cele mai dragi amintiri din copilărie e aceea a dinților negri de la cărbuni și cenușă, a degetelor fripte de cartofii scoși din jar. Am retrăit asta ieri alături de echipa de șoc mai sus amintită. Am profitat de grămada de vreascuri ce ardea în grădină și am pus într-un cuib de jar încins o plasă de cartofi înveliți în folie și o bucată de costiță, învelită și ea la fel. Fără condimente, fără ulei, fără nimic.
Cam 35-40 de minute a stat jarul peste cuibul cu cartofi&carne.
Între timp…
…
Am scos cartofii din jar, am îndepărtat folia, i-am zdrobit ușor și i-am stropit cu ulei de floarea soarelui presat la rece. I-am prăfuit apoi cu sare și piper.
După ce s-au răcit puțin i-am amestecat cu salată.
Am mai pus cartofi, că mai aveam, mai niște cozi de arpagic, mai trei fire de cimbru, gata masa.
Bun? Cam da. Prea simplu, prea bun.
Tanti Emilia mi-a spus să nu mai stric filmul pe ea. Și mi-a mai spus că n-a mai mâncat de multă vreme ceva care să-i tihnească așa. M-a emoționat.
Băieții…
Am mâncat împreună, am râs, ne-am simțit bine. Ceea ce vă doresc și vouă. Să fiți sănătoși.
cei mai buni cartofi sunt cei facuti in jar!
bunicii tai cum gateau cartofii, direct pe jar?
arata bine si-s convinsa ca a fost gustos, dar sa nu folosesti folia decat foarte rar:))
“Ionii de aluminiu pot ajunge în alimente şi, odată ingeraţi, au un efect toxic, în special asupra creierului. În top se află afecţiunile neurovegetative (Alzheimer, Parkinson), anemie, afecţiuni pulmonare. În plus, împiedică absorbţia calciului, crescând astfel riscul de osteoporoză sau alte boli ale oaselor”, atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
așa o fi:) dar am decis să nu mă speriu așa, din orice. cred că trebuie să mănânc mulți ioni din ăștia:)
Din cate stiu eu, cauzele Alzheimerului sint pana in prezent necunoscute. Nu vreau sa-mi exprim parerea despre respectivul prof. dr., ca nu vreau sa vorbesc urat.
Asta nu inseamna insa ca aluminiul nu e periculos, eu incerc sa-l inlocuiesc cu hartie de copt, pe cat posibil. Dar eu am mai inteles si ca plasticul e periculos, mult mai periculos decat aluminiul (fenoli, ftalati sau cum s-or fi numind) si mult mai greu de inlocuit.
sigur ca nu trebuie sa te sperie:) e bina sa cunosti si sa cauti alternative care sa te ajute sa ajungi un mosulica lucid:))
o, dar cine vrea să fie lucid?:)))
frumoasa poveste de primavara
Gradina n-am, dar in weekend trebuie sa ies neaparat la o padure, ceva, sa pun in practica postarea ta.
Duminica am mancat si noi cartofi facuti in jar (cu ioni, da` foarte buni). O data pe an nu se pun ionii!
Bunicii mei faceau cartofi si carnati in jar inveliti in ziar. Nu stiu daca neaparat e o alternativa mai sanatoasa, considerand ca nici cerneala de tipografie nu e neaparat f buna, si nu stiu cum faceau ca ziarul sa nu se aprinda, cred ca-l puneau foarte gros, dar stiu ca erau al naibii de buni. Inca parintii mei mai fac in soba asa ceva cand mergem acasa
hmmm… cred ca-i faceau in cenuseru’ de la soba, ca bunica mea, de-aia nu luau foc :)
dor mi-e de mancarea aia, auauau…
salata a fost foarte buna ba chiar excelenta ; si acum ca tot am ajuns la partea cu salata de cartofi iti marturisesc ca salata de cartofi nu a fost niciodata printre preferatele mele,dar astaa…, eu fiind un carnivor convins (ma da de gol si meseria de baza)(macelar fiind), dar una peste alta a fost perfect.
In numele „echipei de soc” iti multumesc mult si deabia astept o noua escapada de genul asta.
Sa fii sanatos
Vaaaai! Faceam din astea cand eram mica si mai mergeam la tara sa ajutam bunicii sa lucreze pamantul/la strans roada de pe camp. Pe langa cartofi noi mai coceam in jaratec mere si toamna porumb! Yammi, ce bunataturi. Avand in vedere ca se fac si in natura, sanatate curata, viata adevarata!
eu iubesc cartofii:)))foarte buna idee