Mama nu-i maestru patiser dar pentru mine nu există prăjituri mai bune decât cele făcute de ea (sper să simțiți și voi același lucru despre mâncarea făcută de mamele voastre). În familia noastră e un obicei apărut după ce am crescut și ne-am dus fiecare pe câte un drum: pentru că zilele noastre de naștere sunt cumva grupate, facem cumva să ne întâlnim câte doi -câte trei, cum putem, în jurul mesei mamei. Iar mama ne face câte un tort de ciocolată. Adică în Septembrie unul pentru mine și sora mea cea mică, în Octombire- Noiembrie pentru sora mea cea mare și fiica ei, Maya, în Ianuarie-Februarie unul pentru fratele meu și nepotul Paul. Uneori nu-i posibil să ajungem la părinți când s-ar potrivi tortul nostru cu caledarul dar nu-i bai, mama face tortul mai târziu ori mai devreme, după cum ne e programul. Tortul pe care vi-l arăt azi a fost făcut așa:
Blatul: zece ouă (de la găinile mamei) separate-n albușuri și gălbenușuri, la temperatura camerei. Zece linguri de făină și tot atâtea de zahăr. Cinci linguri de miez de nucă măcinat. Cinci linguri de ulei. Două linguri de cacao.Un plic de praf de copt. Gălbenușurile, uleiul și zahărul se freacă bine împreună până la stadiul de spumă albicioasă. Albușurile se bat spumă tare, cu o pișcătură de sare. Cele două linguri de cacao se încorporează în spuma de gălbenuș apoi, în același vas se pun făina cernută, miezul de nucă și praful de copt. Se încorporează apoi spuma de albuș. Se coace blatul 35-40 de minute la 170 de grade Celsius. Se lasă să se răcească apoi se taie în două, pe grosime. Această cantitate de compoziție vă ajunge pentru două blaturi coapte într-o formă rotundă de dimensiuni obișnuite (28cm diametru).
Crema: 300 de grame de ciocolată neagră, 500 de mililitri de smântână dulce, pentru frișcă. Ciocolata se pune la topit pe baie de aburi. Când e topită, se toarnă peste ea smântâna dulce. Se ține pe foc până se îngroașă crema (cinci minute), cu atenție, să nu clocotească apa din vasul de pe foc. Crema se întinde peste blaturile însiropate.
Siropul: 100 de grame de zahăr, un baton de scorțișoară, 200 de mililitri de apă. Se țin pe foc împreună, până scade apa și se formează un sirop aromat. Cu el se însiropează blaturile (nu trebuie să fie fierbinte când faceți asta).
Glazura: 100 de grame de zahăr pudră, o lingură de cacao, un pachet de unt, o lingură de apă rece-rece. Se freacă bine, până se transformă în cremă. Glazura e folosită pentru a acoperi tortul, de bună seamă. Asta-i to(r)t. Să fiți sănătoși.
Yummy, ce bunatate! Sa va traiasca mama, are maini de aur!
Sa-i dea Dumnezeu sanatate mamei tale, ca buna reteta are pentru tortul clasic cu ciocolata !!!!
UN AN NOU CU IMPLINIRI !!!!
îl voi face și eu de ziua mea în ianuarie! :) De-abia aștept. Sună foarte bine! Mulțumim și că ai pus lista de ingrediente la început!
mamaaaa ce bunatate!
cel mai bun tort de ciocolata!eu mai adaug si cateva visine, sau zmeura…
Iti doresc un 2013 plin de realizari, fericire si multa sanatate!
mulțumesc, asemenea:)
Aschia nu sare departe de trunchi! Este excelent.Il voi face pentru Anul Nou.Multumim pentru retete si bunavointa.La multi ani cu sanatate si bucurii!
Totul este mai bun cand in jurul mesei se strang oamenii dragi tie si mai ales cand este intelegere si sanatate.Un an nou cu bucurii si impliniri va doresc tie si cititorilor tai!
Multa sanatate mamei si intregii familii!
Si un an nou cu multa fericire si impliniri :)
A fost o inspiratie foarte gustoasa si frumoasa. Cu drag, multa lumina si „La multi ani”.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=510099202357134&set=a.101714146528977.3807.100000711761070&type=1&theater
am o nelamurire… cele 2 blaturi se suprapun cu crema intre ele, sau ingredientele pt crema sunt pt 2 torturi? :-) eu cand fac un tort, fac un blat pe care ulterior il tai in 3 sau 4, depinde cat de mult a crescut.
un tort.
multumesc mult pt raspuns, nu-mi ramane decat sa ma apuc de treaba :-) an nou fericit cu multa sanatate si retete la fel de inspirate! la multi ani!
Salut Adi. Am o mare nedumerire…crema de ciocolata cu smantana dulce nu s-a intarit pe baia de aburi, ci dimpotriva s-a subtiat. Banuiesc ca trebuie lasata sa se raceasca…dar apoi trebuie si mixata ori ba?
Subliniez ca sunt un novice intr-ale torturilor/prajiturilor deci as avea nevoie de un sfat/raspuns daca se poate.
Multumesc mult.
salut. în primul rând, trebuie să o ții pe aburi până se îngroașă.nu mai mixezi după ce se răcește:).
Buna. Am si eu o nelamurire.Incerc sa fac prima data un tort pentru ziua sotului meu si ma tot uit la poza si nu imi dau seama…e doar un strat de crema intre cele doua blaturi? Arata ca si cum sunt 3 blaturi si cel din mijloc e mai inchis..asa de gros este stratul de crema? Noi, cei incepatori iti multumim pentru rabdare. O zi frumoasa.
Multumesc pentru reteta! A iesit un tort foarte bun.
Eram si eu initial nelamurita cate blaturi are tortul, si apoi m-am prins ca sunt 4, fiindca compozitia e suficienta pentru a coace 2 blaturi, care apoi se mai taie in doua.
Am patit si eu ca si Vlad mai sus, cand am daugat smantana dulce in ciocolata topita s-a subtiat, si n-am mai vrut sa-si revina nici dupa 15 minute de stat pe aburi. S-a ingrosat abia dupa vreo ora de stat la racit, nu-mi imaginez cum ar putea sa se ingroase pe aburi.
Ce n-am inteles eu clar e daca tortul de fapt are patru randuri de blat sau doar doua? Pentru cate „etaje” ajunge crema??
Multumesc.
multumesc,multumesc,multumesc………
Pentru cei care vor sa faca tortul si nu au experienta necesara care sa-i ajute sa intuiasca anumite lucruri neprezentat in reteta:
1. Blatul, inainte de a fi amestecat cu albusurile, arata ca un aluat, putin mai moale. Nu insistati prea mult cu amestecatul albusurilor (sa nu se piarda aer), va creste aproximativ uniform (si cu model, nu am avut cum sa-l amestec omogen!).
2. Crema intr-adevar, se intareste daca e lasata la rece mai mult timp.
3. Daca se taie glazura (cum am patit eu cand am adaugat apa), puneti-o pe o baie de aburi pana se topeste complet, apoi asteptati sa se raceasca.
Sper ca sfaturile sa-i ajute si pe cei care nu au asa de multa experienta in bucatarie si care au impresia, asemeni mie, ca tortul asta e „a piece of cake”. M-am panicat de cateva ori, dar se pare ca totul a iesit ok pana la urma.
Deci chiar sunt in ceata!
Compozitia pentru blat se face toata odata si apoi se coace in doua tavi?
Buna Adi,
Imi place foarte mult reteta asta de tort dar eu as avea nevoie de o reteta mai light.
In weekend merg la o aniversare unde vor fi multi copii,gravidute dar si barbati bautori de bere :)as vrea sa fac un tort din blat pufos dar sa nu aiba cacao sau ciocolata sa poata fi mancat de toata lumea,imi poti recomanda o reteta de tort cu blat pufos,fructe etc?
Promit sa trimit si poze dupa ce il fac ,asata daca mai ramane ceva din el..:) multumesc frumos
An facut si eu tortul de Sf.Maria anul acesta si am avut succes,este foarte bun .Dar nici mie nu mi s-a ingrosat ciocolata cu frisca (Hulala)si am lasat-o la rece si am intins-o pe ambele blaturi ca la un sandvici dupa care le-am impreunat si peste tort am adaugat crema .Data viitoare sper sa-mi iese mai bine si o sa fac in forma de tort.
Te rog daca ai o reteta de tort de lamaie bun sa-mi trimiti si mie ca sunt amatoare,multumesc!
este un tort delicios ,numai cand al vezi dar gustul cred ca este mmm nemaipomenit ,al fac si eu de ziua mamei mele ,multumesc !!!
Ce smantana pt frisca folositi? Eu am luat de la magazinul local smantana ”varsata” pt frisca si a fost acra, cea din supermarket avea un gust rau. am fost multumita de frisca vegetala, dar ca nu e prea sanatoasa si mi-ar placea sa gasesc o smantana buna pt frisca. Multumesc.
esti nemaipomenit.numai bine si sanatate.
P.S. esti singura persoana pe care o invidiez :)
Multumesc,pentru reteta.Astazi este ziua fiicei mele si cu siguranta va fi incantata de tort.
A fost delicios! L-am pregatit pentru ziua fiicei mele. Multumesc :)
Draga Adrian, am facut tortul mamei tale, placut mult la baiatul meu (Y) de acum, va fi si tortul casei noastre!!! MULTUMESC FRUMOS PTR TOATA DARUIREA SI STRADANIA TA DE AICI!!! sarut mana mamei tale!
Tortul este delicios.Adi ,toata familia mea iti multumeste ca ma inveti pe mine sa bucataresc:))
Astazi numele tau a fost pe buzele tuturor.
Pentru cei interesati….eu am folosit smantana dulce de la Kaufland ambalata la 200 gr.cutia (marca kaufland).Smantana vegetala gen Hulala nu este buna pentru crema de ciocolata.
Buna, se poate folosi si smantana vegetala? (Hulala)
Imi vine sa plang: asta era si tortul mamei mele dar eu pierdusem reteta…
De 8 Martie am facut tortul decadent de ciocolata al mamei tale….sa fiti sanatosi ,sa aveti putere de munca…pentru ca meritati…
tortul a fost sublim!!!
La multi ani …femeilor din viata ta!!!!
Multumesc pentru reteta. este blatul de tort de ciocolata pe care mama mea il facea pentru noi, la fel, era darul ei pentru aniversarile noastre. cel mai bun tort de ciocolata facut in casa !
Mersi pentru reteta! Astept sa treaca postul sa ma pot „apuca” de el. PASTE FERICIT!!!
Le doresc multa sanatate si spor in toate la toate femeile din familia ta , au maini de aur , am ce invata de la ele , e minunata reteta tortului , chiar si a gogosilor , le fac cu mare drag , iti multumesc din suflet ptr, reteta , e super delicioasa .
Cu ce pot fi inlocuite nucile?
Daca renunt la ele, trebuie sa pun mai multa faina?
Am citit toate comentariile si tot nu i clar. Cantitatea pt blat e pt un singur tort sau doua (intreb de tort, nu straturi) ?
Salut. Incerc sa fac acest tort dar crema nu imi iese. Ma poti ajuta cu un sfat…un mic secret? am tinut.o pe foc vreo 20 minute dar a ramas lichida, apoi am pus.o la racit si tot nu a fost k…apoi am mix at.o si s.a taiat….:-(
Spui că, compozitia ajunge ptr 2 blaturi. Intr-o tava de 28 cm mi-a iesit exact un blat….Trebuia sa mai fac un blat ???
Crema e moale….pffff
Ff bun tort .
Asha il facea shi mama .sora mamei shi eu.
Era fff veche retzeta
Dar .crema o fsceam altfel .
Un shrbet cu o ceshcutza de apa zahar cat se dorește shi multa cacao olandeza de calitate .shi puneam un plic doua de ciocolata calda de la plic …ciocolata .se dadea un clocot .cat se vreia de gros .apoi se racea
Separat de spuma untul .shi se adauga cate o lingura din acest sherbet mixand in continuu .pana se termina tot sherbetul .
Puneam rom bun .nu esentza ..
De aceea se numea Tort Betziv .
Avea shi coniac in blat
Era tortul casei la toate zilele onomastice
La mulți ani 2018 cu bucurii .sanatate ..
Rodica RE Italia
nu are cum aceasta cantitate sa fie suficienta pentru doua forme de tort de diametru de 28 de cm, ceva e in neregula….
Este tortul meu preferat!❤️
Cel mai buna tort de ciocolata! Nu ai cum sa dai gres. Multumesc pentru reteta!