Mărul și Crăciunul sunt cumva de nedespărțit în istoria noastră culinară. E mai bine așa. Am pentru voi o rețetă cu măr, pentru Crăciun sau pentru orice altă sărbătoare. Spun că-i pentru sărbători pentru că implică destul de multă dedicare și destul de multă muncă. Merită însă fiecare secundă investită. Să începem cu începutul:
Terina: e o rețetă împrumutată de la Raymond Blanc (căutați-l pe net, veți descoperi lucruri frumoase) și se face dintr-un kilogram de mere tari, nu foarte dulci. A prelucrat deja rețeta asta împreună cu prietenul Tătaru, de mai multe ori și de fiecare dată am mai pus ceva la ea, ajungând mereu la alt desert. Dar, să revin la povestea de azi:
Trebuie să curățați merele de coajă și să le scoateți sâmburii cu un dispozitiv special și ușor de găsit în orice supermarket. Apoi trebuie să tăiați merele cu o răzătoare cu lamă orizontală, în lamele groase de cel mult doi milimetri (puteți să tăiați merele în 4, să scoateți sâmburii și să tăiați merele cu cuțitul, în lamele subțiri).
Topiți 30 de grame de unt și amestecați-l cu Marsala sau orice al vin dulce și licoros. Nu mult vin, o lingură. Ungeți cu untul acesta o foaie de copt pe care o așezați într-o tavă de chec.
Așezați merele în straturi. Tot la al doilea strat, mai stropiți cu puțin unt.
Când ați ajuns sus, acoperiți tava cu folie de staniol, bine de tot, să piardă cât mai puțină umezeală. Puneți tava în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius și lăsați-o acolo o oră și jumătate.
Odată scurs timpul acesta, scoateți tava, îndepărtați folia și mai coaceți terina o oră. Scoateți-o din formă prin răsturnare și lăsați-o să se răcească.
Pont: folosiți mere din soiul Granny Smith, sunt ieftine, au mai puțin zahăr și mai multă pectină, responsabilă cu gelifierea necesară pentru obținerea unei terine bune.
Pișcotul: spargeți trei ouă (la temperatura camerei), puneți-le într-un bol cu șase linguri de zahăr, trei linguri de ulei și un vîrf de linguriță de praf de copt.
Bateți bine cu un tel, până se topește zahărul. Adăugați trei linguri (cu vârf, aprox. 90-95 grame) de făină (tip 480)și amestecați bine cu un tel în formă de pară.
Turnați într-o tavă îngustă (10-12 cm) și coaceți 25-30 de minute la 18o de grade Celsius (sau până trece testul scobitorii).
Dacă veți coace aceeași cantitate într-o tavă întinsă, pe o foaie de copt, obțineți blatul pentru o ruladă. Îl rulați în hârtia în care l-ați copt și-l lăsați așa un sfert de oră, înainte să umpleți rulada.
Pont: dacă vreți un pișcot mai ferm, mai crocant, puneți mai puțin cu o lingură de ulei și mai mult cu o lingură de zahăr. Puteți folosi acest pișcot de casă și la tiramisu.
Sosul de caramel: puneți într-o tigaie/cratiță 50 de grame de unt, trei linguri de zahăr și o lingură de apă. Țineți pe foc iute până se topește zahărul și se colorează frumos. Adăugați 120 de mililitri de smântână dulce, în fir subțire, amestecând mereu.
Aduceți la punctul de fierbere, luați vasul de pe foc, lăsați să se răcorească 10 secunde. Repetați operațiunea de 3-4 ori, până când sosul are consitența dorită de voi.
Montarea pe farfurie e simplă: puneți o lingură de sos, așezați o felie de pișcot peste sos, așezați o felie de terină peste pișcot. Decorați cu frișcă bătută din smântână dulce.
Sau puteți să faceți rulada umpluta cu terina de măr, pe care o acoperiți cu sos caramel.
Presărați peste ea nuci coapte și zdrobite. Apoi o lăsați la rece până vine vremea să o mâncați.
Din pacate nu am cuptor…dar cand voi achizitiona unul, nu o sa le uit pe astea!! :) in schimb,am facut o terina dar am pregatit merele la tigaie si am folosit foi subtiri de placinta. Au iesit bune si asa! Multumim pentru post-uri!
asta-i cu totul altceva
Multumesc mult Adrian!
Multumim Adi
Sa aveti un Craciun frumos .
excelent arata, atat de pufoasa si cremoasa si o culoare superba care parca te hipnotizeaza si iti spune sa gusti din prajitura :)
Raymond tine terrna in jur de 3 ore la cuptor.
Eu am ținut-o două ore și jumătate. I-a ajuns.
Ia ajuns? Cam sec raspunsul, dar fie. I-o fi ajuns, dar adevarul este ca nu arata nici ca terina lui Raymond Blanc. Cum arata terina lui, ca asta? No offence
Non taken. Nu-i ca și cum m-aș putea compara cu Raymond Blanc.
terina*
Am facut-o chiar azi ! Este extraordinara , arata fabulos iar despre gust ce sa mai vorbesc …Intr-adevar necesita ceva timp , multa atentie dar rezultatul e pe masura efortului. Am tinut terina 2ore si jumatate la cuptor si am prezentat-o rulata. Multumesc , Adrian
P.S.- Pot sa pun si fotografii…dovada .
WAW Felicitari pentru ceea ce faci ! as vrea sa am ocazia sa pot sa invat cu cineva la fel de experimentat toate secretele bucatariei !continua tot asa
Buna seara domnule Hadean. Am facut si eu minunatia asta sub forma de rulada. Este nemaipomenita si, intr-adevar, merele singure la cuptor pentru mult timp, au o savoare deosebita. Nu mi-as fi imaginat. Parca acum le-am descoperit :-) Si sosul caramel…o bunatate. Sper sa imi mai reuseasca si alte bunataturi.
Arata nemaipomenit, trebuie neaparaat incercat!!
Te rog din suflet sa-mi spui( daca stii) care fatza a foliei de aluminiu este toxica: cea mai lucioasa sau cea mata??? Am aflat asta de la tv, dar nu am auzit cu exactitate toata informatia, doar ca una din fete este toxica(!!!) si de atunci ma feresc sa o folosesc. Iar terina aceasta este de mult pe lista de asteptare. Iti multumesc anticipat!
Trebuia sa incep astfel: „Ce idei frumoase ai dezvoltat pornind de la aceasta minunata terina!”
Ca de obicei, esti mai mult decat o sursa de inspiratie, esti o provocare :)
ca de obicei, fara raspuns
Buna,
Am incercat de mai multe ori sa fac aceasta reteta minunata. Unde m-am cam incurcat a fost la blatul pentru rulada. zi-mi, te rog, daca amestec mai intai ouălele (la temperatura camerei), cu șase linguri de zahăr si apoi adaug trei linguri de ulei? sau le amestec pe toate odata? cand le-am amestecat pe toate odata nu mi-a iesit blatul. Daca imi poti spune, sau ai idee de ce.
Mersi frumos