Food Waste România

685

Vă rog să citiți cu atenție datele de mai jos și gândiți-vă dacă aveți sau nu vreo parte de responsabilitate în alcătuirea acestei statistici:

Anual, peste 2,2 milioane de tone de mâncare sunt aruncate la coş doar în România, ţara noastră clasându-se astfel pe locul nouă la nivel european. Comisia Europeană a arătat că, în medie, un cetăţean european aruncă 179 de kilograme de mâncare în fiecare an, risipa dublându-se în perioada 2006-2012.

Risipa alimentelor se realizează pe 5 paliere: 

  • Agricultură
  • Consum
  • Post recoltare
  • Procesare
  • Distribuție

În România cea mai mare risipă se raportează la nivelul gospodăriile populaţiei (circa 49%), acestea fiind urmate de sectorul industriei alimentare (37%), de retail (7%), de sectorul alimentaţiei publice (5%), respectiv de sectorul agricol (2%), reiese din datele furnizate de reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Românii susţin că principalele motive care îi fac să arunce mâncarea la gunoi sunt degradarea rapidă (26%), estimarea greşită a cantităţii de alimente care se consumă la o masă (21%), dar şi cumpărăturile în exces (14%), reiese dintr-un studiu realizat de InfoCons şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR). Alimentele care ajung cel mai des la gunoi sunt mâncărurile gătite (25%), pâinea sau produsele de panificaţie (21%), legumele (19%) şi fructele (16%).

Surse: TOTB, The Guardian

Mi-e foarte clar faptul că e necesar sprijinul Statului (prin legi, mai degrabă decât altfel) pentru a limita efectele catastrofice ale risipei alimentare, dar mi-e și mai clar că până să se implice Statul cu adevărat, prima responsabilitate e a noastră, primele acțiuni trebuie să fie luate de fiecare dintre noi, prima schimbare trebuie să plece din interiorul nostru. Nici măcar nu trebuie să fim prea inteligenți, prea ingenioși, prea iscusiți. Trebuie doar să începem prin a ne îngădui să fim empatici. Restul vor veni pe urmă. Nu ștu dacă am cum să vă ajut la capitolul „empatie” altfel decât prin exemplul personal, dar știu sigur că vă pot ajuta la celelalte capitole. Știu cum să cumpăr cât am nevoie, știu să fac o listă și să o urmăresc, știu să gătesc cât se mănâncă, știu să depozitez corect și să conserv după cele mai bune metode, știu cum să transform rămășițele cinei de ieri în micul dejun de azi, și, mai ales, știu ce am de făcut cu mâncarea pe care n-am putut să o mănânc ieri și pe care știu că n-o voi mânca nici azi, pentru ca ea să nu fie irosită. M-am antrenat pentru asta în ultimii 20 de ani, am făcut teste, încercări, erori, am avut reușite și am învățat temeinic cum să NU irosesc mâncarea. Nu-ți spun toate astea ca să mă laud ci ca să afli că ai în mine un sprijin solid pe drumul schimbării atitudinii tale față de mâncare. Am decis ca mare parte din munca mea de anul acesta să fie dedicată acțiunilor de prevenire a risipei alimentare. Vor fi campanii publice, acțiuni de masă, rețete pe blog și în rețelele de socializare pe care le am la îndemână, filme, materiale scrise, lecții gratuite susținute de mine și de asociații mei, posibil chiar și o aplicație de mobil care să te ajute să cumperi inteligent și să gătești la fel de inteligent. Noii mei interni vor avea ca temă centrală prevenirea risipei alimentare și creșterea calității vieții și în felul acesta iar blogul acesta va deveni în 2016 suportul ideii #stopwastingromania. Am început lucrul la acest program în Noiembrie anul trecut, suntem (prin „suntem” mă refer la Asociația Adi Hădean) deja foarte aproape de start și deși știm că nu va fi ușor, nu avem nici o urmă de îngrijorare. Știm că pe lângă lucrurile pregătite de noi vor apărea și alte oportunități, vor apărea și alte idei care vor angrena și alți oameni. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine. Cu cât mai conștienți, cu atât mai bine. Să fim sănătoși.

Join the Conversation

  1. Excelenta initiativa!
    Felicitari! :)
    Am sa ma implic si eu prin retetele de pe blog, si nu numai, si am sa promovez aceasta idee cat mai mult posibil :)

  2. Mersul mai des la cumparaturi – la 2-3 zile si tinutul cu dintii de lista – mai putin la categoria fructe de care sunt dependenta, fac – in cazul meu – ca risipa de alimente sa fie minima. Si am inceput pasul asta cand am constatat ca din cauza programului pe care il am sar de multe ori peste masa de seara sau o consum la birou, iar frigiderul ramane inchis si cu alimente neconsumate. Este adevarat ca tot din cauza asta gatesc mult mai rar, insa fac chestii pe care le pot congela, pentru ca de multe ori nu mananc doua zile la rand acelasi lucru sau si mai bine sun prietenii si asa se consuma toate portiile.

  3. Felicitari pentru idee! Era nevoie! Mare nevoie! Asa cum a reusit (/in curs de) cea cu fumatul, va reusi si asta! Prin educatie si cum multa dedicare-implicare si rabdare, se va putea reduce substantial risipa de alimente! Din partea mea, sustinere totala! Felicitari!

  4. Mihaela Balasel-Tomulescu says:

    Initiativa dumneavoastra ma face sa fiu (inca o data) mandra sa fiu romanca. Succes si sunt sigura ca roadele nu vor conteni sa apara. Noi va suntinem intru totul si va multumim. Echilibrati, atenti si chibzuiti ca sa sustinem viitorul planetei si implicit al copiilor nostri. Este de ajuns un singur om deosebit ca sa facem primul pas spre schimbare.

  5. O initiativa foarte buna dl Hadean. Eu va sustin si sper ca si altii vor intelege. Pana acum 2 ani si eu faceam parte din aceasta categorie, iar dupa Craciun cand am aruncat kilograme de mancare la gunoi m-am decis ca e momentul unei schimbari. M-am simtit vinovata aruncand acea mancare si gandindu-ma ca sunt altii care nu au nici ce pune in gura.
    De atunci de fiecare data imi fac lista de cumparaturi de acasa si o respect cu strictete, iar rezultatul s-a vazut fara indoiala. Anul acesta risipa a fost minima.

  6. Din păcate mulți români încă mai considera ca umplerea excesiva a coșului de cumpărături la supermarket reprezinta un semn de bunăstare și nu unul de responsabilitate fața de propriile venituri, fiindcă pe lângă faptul că irosim ceea ce altora le-ar putea fi de folos aducem și un prejudiciu bugetului personal. Consider ca lista de cumpărături făcută acasă e sfânta și te ferește de eventualele tentații inutile de pe rafturile magazinelor.

  7. Românul este o specie devoratoare și acest lucru va fi greu de schimbat.Cred că pe lânga risipă ar trebui promovată și calitatea alimentelor consumate. Cred că majoritatea românilor mănâncă mult și prost. Puțin și bun trebuie să fie mult mai des amintite pe blogurile culinare. Salut inițiativa și consider că totul ține de voința fiecăruia. Mult succes.

  8. Nu arunc nimic,tot ce mai ramane dau unor catei amarati de la marginea orasului.

  9. Va sustin Domnule Hadean; mai ales ca eu deja fac acest lucru si se vede si la calitatea mancarii pe care o fac, cat si la portofel. Daca e necesar ajut si eu cum pot pt a sustine aceasta initiativa care sper sa dea multe roade. Mai acum cateva zile o prietena de a mea mi-a spus ca a trebuit sa arunce o oala cu ciorba de perisoare, nu pt ca era stricata, ci pt ca nu au mai vrut sa manance, deoarece sotul si cu fiul au vrut sa schimbe meniul. Macar de ar fi dat-o la niste caini amarati abandonati.

  10. Ideea aceasta ar fi trebuit să ne urmărească încă de pe vremea lui Ceaușescu,când totul era la porție,pentru cei care au trăit acele vremuri.
    Cum să arunci ceva,când și eventuala pâine uscată,o făceai pesmet ?!
    După 89,când am dat de bunătăți,am fost tentat și eu să cumpăr mai mult decât aveam nevoie,că deh,ca românul care n-a avut…și acum are.Dar mulțumesc lui Dumnezeu că am dat peste o persoană,care din pruncie a rămas orfană și care a știut cum este să împarți aproape orice,la trei. Asta nu înseamnă că eu până atunci,aș fi avut totul la discreție. Dar ea a reușit să-mi ostoiască avântul,și pe lângă economiile la bugetul casei,m-a responsabilizat vis-a-vis de această latură a mea,de a „strânge” ca hârciogul,pentru zile negre.
    Apoi,cumpătarea ține și de o latură a educației noastre.
    Oamenii trebuie „inițiați” în aceasta…și dusă această campanie de educare,fără jenă,până la o automatizare a reflexelor noastre.
    De exemplu,campania publicitară,de a consuma cel puțin 2 litri de apă pe zi,de m-a exasperat această reclamă prin repetitivitatea ei,consider că pe această temă s-ar putea demara o campanie,NU risipei de alimente.
    Va fi oarecum stânjenitor,pentru cei care chiar n-au după ce să bea chiar și acei 2 litri de apă. Asta-i o altă poveste,mult prea delicată.
    Dacă reușim să trecem peste dictonul,mail mult sau mai puțin conștientizat,”Carpe Diem”,atunci suntem pe calea cea bună. Succes,Maestre !

  11. O initiativa buna si un proiect care sper sa functioneze.Dar din pacate suntem foarte putini care constientizam acest lucru de a cumpara multa mancare si de a arunca si mai multa.
    Oricum Succes Adi.

  12. sorin krumholtz says:

    domnule hadean, va iubesc si va apreciez, o stiti prea bine.
    problema risipei in materie de alimentatie nu este noua si apartine lumii civilizate!!! sau unei parti a lumii civilizate. in franta veti vedea gospodina iesind din super cu 2 rosii si 2 mere, la noi, nu („la noi” fiind in romania ca si in israel, unde traiesc). ar trebui sa treceti printre galetile de gunoi, duminica (luni in restul lumii civilizate) si sa vedeti painile intregi aruncate, neconsumate in week-end. ceea ce sustineti intareste o veche teorie a mea: daca arunci o jumatate de paine de 10 RON, ii transformi pretul, automat, in 20 RON.. deci, mananca o paine de 20 RON, dar mananc-o toata!!!

  13. Marina Ionita says:

    Multumim ca existati cu astfel de initiative!

  14. Mi se pare o actiune binevenita, mai ales acum dupa sarbatorile de iarna cand stim prea bine ca risipa este in toi! Eu cred ca fiecare ar trebui sa fie mai responsabil atunci cand cumpara, pentru ca paradoxal sau nu suntem „saraci” dar aruncam sute de kilograme de mancare la gunoi. Trebuie sa fim constienti ca in timp ce noi aruncam altii nu au ce manca (vazi africa ,india , coreea de nord si chiar romania …. desigur unii nu toti). Eu imi parmit sa dau unele sfaturi pe care eu le aplic si cred cu succes, si anume:
    – imi planific meniul pe o saptamana inainte (astfel vad de ce voi avea nevoie sa cumpar);
    – nu plec la cumparaturi fara lista;
    – nu sunt adepta cumparatului tot ce e la promotie sau genul acela 2+1etc… pentru ca risti sa cumperi ceva ce nu ai nevoie sau ma rog mai mult decat ai avea nevoie;
    – daca imi raman fructe sau legume nefolosite , eu le congelez si le folosesc ulterior, nu-mi permit sa le las sa se deterioreze;
    -painea mai veche se poate transforma in pesmet;
    – daca ai pregatit mai multa mancare nu enele se mai pot si congela in caserole si le folosesti atunci cand nu ai timp sa gatesti;
    – si ca un ultim sfat as recomanda ca sa aiba o camara amenajata in care se tin produse neperisabile, mie mi se pare util ca sa nu mergi in fiecare zi la magazin sa cumperi cate 2-3 produse.
    Eu sper ca aceste sfaturi vor fi utile pentru unii, mie mia fost de mare ajutor aceste reguli sa le spunem (pentru ca da , trebuie sa recunosc ca au fost si periode cand nu-mi ajungeau banii si singura mi-am impus acest program si a avut succes.
    Va urez tuturor succes indiferent de metoda prin care ve-ti incerca sa reduceti risipa!!

  15. Multumesc ca va implicati in astfel de campanii. In cazul in care pot ajuta cu ceva ma implic 100%.

  16. Sunt lucruri care in afara sunt regula de baza,multumim de instiintarea unui lucru care exista de ani de zile.Orice bucatar bun isi face un meniu si gandeste sa foloseasca toate partile,nose to tail policy,care se aplica si la legume.In primul rand te respecti pe tine ca profesionist sa folosesti totul din acel produs si sa nu arunci nimic.Nu prea am vazut profesionisti de genul in Romania.Mai greu in special din partea patronului sa fi lasat sa vinzi si alte bucati din pui in afara pieptului si pulpelor si clasicele aripioare a la KFC.
    Fara suparare,dar vorbiti degeaba.Cum ati vorbit si la Taste Ambassadors despre meniurile de nunti.Cati patroni oare o sa faca asta?Lor nu le pasa de waste,clientul a platit,nu conteaza ca arunca,nu e pe banii lui.Noi,cei din breasla,stim prea bine lucrurile acestea,dar nu conteaza ce stim noi,pentru ca patronul decide intotdeauna totul.Si clientii de multe ori ar incerca,dar apoi se razgandesc ca stii…vine si mama,bunica,unchiul,rudele de la tara,ei ce mananca?Nu pot sa le servesc doar atat,dupa aia sunt barfe ca nu le-am dat mancare,dar au dat bani la nunta n Ron.
    Poate aceste lucruri sunt posibile cand oamenii vad in fata o vedeta de la tv si considera ca orice spune aceea persoana este corect,dar asta nu se aplica la restul.Degeaba ii zice x clientului ca el a fost Head Chef la 2 stele michelin,ca daca nu a aparut la TV in Romania,e degeaba.

  17. Bună ziua Dl. Hădean,

    Vă contactăm pentru a vă solicita sprijinul în ceea ce privește organizarea unei conferințe care urmează să aibă ca temă centrală prevenirea risipei alimentare și creșterea calității vieții. Evenimentul e parte a proiectului „Studenţii de la CRPP din cadrul FSPAC, UBB, Cluj-Napoca pentru comunitate” ce presupune implicarea studenţilor în campanii de CSR ce se vor desfăşura având ca public ţintă persoane cu vârsta cuprinsă între 16-60 de ani.

    Obiectivul campaniei e reducerea risipei alimentare în rândul studenților (dar nu numai) și colectarea de alimente nealterabile pentru a constitui Banca de alimente FSPAC, care vor fi direcționate ulterior mai multor cauze sociale.

    Luând în considerare activitatea asociației dvs. și colaborarea cu cei de la FoodSave, precum și de notoritatea de care dispuneți în domeniul culinar, considerăm că sunteți persoana cea mai potrivită pentru a fi speaker la un asemenea eveniment. Formatul evenimentului și detaliile nu sunt definitivate tocmai pentru a realiza ceva comun, care să fie și pe placul dvs. Noi ne-am gândit ca evenimentul să dureze aproximativ o oră, o oră și jumătate intrarea să se facă pe baza unei plase cu produse nealterabile, dvs. și de ce nu, colegi de-ai dvs. din cadrul asociației ar putea vorbi despre cum putem preveni risipa alimentare și, de ce nu, ar putea veni un reprezentant din partea FoodSave pentru a prezenta o parte din produsele lor.

    Locațiile la care ne-am gândit ar fi fie Amfiteatrul Facultății de Științe Politice sau sala de evenimente din clădirea nouă a facultății (fostul Hotel Topaz).

    Evenimentul urmează să aibă loc într-o dată din intervalul 18.11.2016 – 4.12.2016, stabilit de comun acord.

    Ne-ar face o deosebită plăcere să colaborăm!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close