Fabio

512

În spatele oricărei asocieri dintre nume de oameni şi fructe ori legume există o poveste mai mult sau mai puţin adevărată. Merele Granny Smith, perfecte pentru plăcină, există datorită unei băbuţe – Marie Ann Smith, perele Williams datorită unui oarecare Williams, iar pentru salata Romaine tre’ să-i mulţumim bine cunoscutei actriţe mioritice, Sandra.

001

De câţiva ani încoace, castraveţii lungi, băgaţi în ţiplă, pe care eu i-am cunoscut în copilărie drept castraveţi turceşti, au căpătat numele de Fabio. Curios şi amuzat de numele desprins parcă din aceeaşi breaslă în care activează Sandra, am căutat povestea, doar că povestea nu există.

002

Aşadar, dacă printre voi se află vreun antrpolog culinar, horticultor ori importator de legume-fructe care să ştie care-i treaba cu Fabio, vă rog daţi-mi de veste.

003
Zeama acră pe care am făcut-o eu aici îl are ca actor principal pe mult mai decentul Cornişon, neprotejat de ţiplă, conservat în schimb în saramură.

004

Doi castraveţi de mărime obişnuită tăiaţi felii subţiri. Separat, într-o oală medie, cu o lingură de ulei şi un praf de sare, am lăsat să transpire nişte ceapă, ţelină, păstârnac, cartof, morcov şi ardei roşu, tăiate din topor.

005

Când s-au înmuiat, am introdus şi castravetele, apoi am înecat totul cu apă fiartă.

007

Am potrivit gustul cu zeamă de castravete şi după un sfert de ceas am terminat-o cu nişte mărar verde tocat şi trei linguri de smântână grasă, frecată cu un gălbenuş şi temperată cu un polonic de zeamă caldă.

008

Tratamentul perfect pentru o săptămână de porceală.

009

Text&Foto: Mircea Banu

http://desertologie.blogspot.ro/

Join the Conversation

  1. Corina Cristina says:

    Cu siguranta m.ai convins sa incerc reteta Fabio! Abia astept!

  2. merci de reteta! am gatit-o mai devreme si e dementiala!

  3. Un an bun Mircea!
    Daca ai chef si timp, doar o intrebare: spui „Am potrivit gustul cu zeamă de castravete”. – ai scurs zeama din castraveti sau din zeama/ murata?

    Fara gluma, ma tenteaza enorm si nu vreau sa o dau in bara…

    Daca ai sa razi de intrebarea mea…asta e… tot fac reteta
    Respect,
    … si vezi ca ma tot uit pe „desertologie”…si am niste capitole lipsa…
    Monica

    1. E zeamă din murături. N-are rost să storci castraveţii. E în lucru următorul articol… iese zilele astea.

    2. fiul meu (pruncul meu) are 20 de ani – putin mai putin decat tine.
      asta nu ma impiedica insa sa-nvat, de la el si de la tine. varsta nu e un avantaj e doar o stare.
      de ce am scris asta? pt ca astept sa citesc aici desertologie.blogspot.ro

      ps:imi iau libertatea de a promova blog-ul desertologie.blogspot.ro unde vreau si cat vreau

    3. Va rog sa mi dati mail daca aflati ci e este Fabio

  4. am mancat cateva virgule…

  5. Alex lazar says:

    Bravo…simplu și bun .cum era și de așteptat. Eu as fi pus pe final ceva cârnăciori afumați de la bunica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close