Tort de bezea și ciocolată

7.7K
Tort de bezea și ciocolată

Povestea rețetei de tort de bezea este una specială pentru familia noastră. Era desertul preferat, făcut de bunica cea mai dragă soțului meu, cea care l-a crescut. Și, din păcate, bunica nu a avut când să mi-o transmită. Așa că m-am apucat să recreez tortul de bezea din poveștile lui. Lucru teribil de complicat. Însă, câteva încercări și muuulte bezele mai târziu, iată: vă prezint rețeta de tort de bezea și ciocolată al Mamei.

Am adaptat puțin ingredientele, însă le-am păstrat puține și simple. În plus, respect cu sfințenie rația de 50g de zahăr la 1 albuș de ou pentru bezele, și de fiecare dată ies perfecte.

Ingredientele pentru blatul de bezea
  • albușurile de la 6 oua mari (cu gălbenușurile am mai făcut o tură de aluat de paste)
  • 300g de zahăr
  • un praf de sare
  • o linguriță de zeamă de lămâie
Ingrediente pentru tort de bezea și ciocolată
Ingredientele pentru cremă
  • 400ml de smântână pentru frișcă
  • 400g de ciocolată cu conținut ridicat de cacao
  • o lingurița de extract de vanilie
  • 30g de zahar 
  • câteva nuci și alune, rumenite și măcinate (opțional)
Preparare cremă de ciocolată
Prepararea blatului

Într-un bol mare am pus albușurile, împreună cu sarea și cu zeama de lămâie și le-am bătut spumă. Apoi am adăugat zahărul, treptat, câte o lingură, amestecând cu mixerul la viteză mare. Este gata cand zahărul e complet încorporat.

Pe o hârtie de copt am desenat 2 cercuri de aproximativ 18cm diametru. Cu compoziția de bezea într-un poș, am format discurile pentru blat. Le-am dat la cuptorul preîncalzit la 110 grade, preț de aproape 2 ore. Reglez întotdeauna timpul de copt în funcție de cât de mari sau groase sunt bezelele. Sunt gata când sunt ferme la atingere.

Am repetat operațiunea și pentru celelalte 2 discuri. De obicei mai rămâne compoziție pentru câteva bezele de pus pe lângă. Sunt bune la ornat, dacă nu le găsesc copiii înainte.

Blat de bezea

Bunica Mama avea mai multe variante de cremă pentru acest tort, în funcție de ce ingrediente se găseau. Punea cacao sau ciocolată, lapte fiert sau smântână pentru frișcă, nucă măcinată și vanilie. Însa de departe cea mai apreciată era crema făcută cu ciocolată și lapte. 

Eu am ales să o prepar ca un ganache clasic, cu ciocolată amăruie de foarte bună calitate.

Prepararea cremei

Am pus smântâna într-o crăticioară pe foc, la flacără foarte mică. Trebuie să fie fierbinte, însă nu trebuie să dea in clocot. Am adăugat zahărul și vanilia, să se dizolve. Între timp, am tocat ciocolata mărunt, cu un cuțit și am pus-o peste smântâna fierbinte. Am lăsat-o câteva minute la topit și apoi am început sa amestec ușor, până s-a încorporat perfect. Ar trebui să arate așa:

Cremă de ciocolată

După ce s-a răcit complet, am mai bătut-o puțin cu mixerul la viteza medie, pentru a fi mai pufoasă și a se așeza mai bine pe blaturi. Însă ea poate fi folosită foarte bine si așa.

Asamblarea tortului de bezea

Partea cea mai grea este să te abții din a gusta. Am alternat blaturile și crema, prin care am presărat câteva nuci și alune. Am pus deasupra câte bezele au mai rămas (e greu sa le ascunzi de copii) si l-am lăsat la odihnit vreo 2 ore, intr-un loc răcoros.

Tort de bezea și ciocolată

Aceasta este rețeta de tort de bezea și ciocolată al Mamei.

S-aveți poftă!

Irina 

Mai multe rețete cu bezea, găsiți aici.

Join the Conversation

  1. Eu nu am de comentat aici Chef,eu am o intrebare si anume,amidon nu ati adaugat de loc la bezea???,toate retetele mele cu bezea au in componenta si putin amidon…as vrea sa incerc reteta si ma gandeam ca mai bine intreb inainte…..Nu stiu daca o sa ajunga la dumneavoastra intrebarea…mi-ar place totusi sa primesc raspuns….oricum va multumesc!

  2. Cristina says:

    Ne puteți spune și rețeta de crema făcută cu ciocolata si lapte despre spuneați că era de departe cea mai apreciata? Va mulțumesc!

  3. NEPRUSEL IRINA says:

    MINUNATA RETETA !

  4. Se pot băga 2 Tavi deodată pe ventilație? Și dacă da … la cât sa scad temperatura? Și timpul rămâne la fel?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close