
Povestea rețetei de tort de bezea este una specială pentru familia noastră. Era desertul preferat, făcut de bunica cea mai dragă soțului meu, cea care l-a crescut. Și, din păcate, bunica nu a avut când să mi-o transmită. Așa că m-am apucat să recreez tortul de bezea din poveștile lui. Lucru teribil de complicat. Însă, câteva încercări și muuulte bezele mai târziu, iată: vă prezint rețeta de tort de bezea și ciocolată al Mamei.
Am adaptat puțin ingredientele, însă le-am păstrat puține și simple. În plus, respect cu sfințenie rația de 50g de zahăr la 1 albuș de ou pentru bezele, și de fiecare dată ies perfecte.
Ingredientele pentru blatul de bezea
- albușurile de la 6 oua mari (cu gălbenușurile am mai făcut o tură de aluat de paste)
- 300g de zahăr
- un praf de sare
- o linguriță de zeamă de lămâie

Ingredientele pentru cremă
- 400ml de smântână pentru frișcă
- 400g de ciocolată cu conținut ridicat de cacao
- o lingurița de extract de vanilie
- 30g de zahar
- câteva nuci și alune, rumenite și măcinate (opțional)

Prepararea blatului
Într-un bol mare am pus albușurile, împreună cu sarea și cu zeama de lămâie și le-am bătut spumă. Apoi am adăugat zahărul, treptat, câte o lingură, amestecând cu mixerul la viteză mare. Este gata cand zahărul e complet încorporat.
Pe o hârtie de copt am desenat 2 cercuri de aproximativ 18cm diametru. Cu compoziția de bezea într-un poș, am format discurile pentru blat. Le-am dat la cuptorul preîncalzit la 110 grade, preț de aproape 2 ore. Reglez întotdeauna timpul de copt în funcție de cât de mari sau groase sunt bezelele. Sunt gata când sunt ferme la atingere.
Am repetat operațiunea și pentru celelalte 2 discuri. De obicei mai rămâne compoziție pentru câteva bezele de pus pe lângă. Sunt bune la ornat, dacă nu le găsesc copiii înainte.

Bunica Mama avea mai multe variante de cremă pentru acest tort, în funcție de ce ingrediente se găseau. Punea cacao sau ciocolată, lapte fiert sau smântână pentru frișcă, nucă măcinată și vanilie. Însa de departe cea mai apreciată era crema făcută cu ciocolată și lapte.
Eu am ales să o prepar ca un ganache clasic, cu ciocolată amăruie de foarte bună calitate.
Prepararea cremei
Am pus smântâna într-o crăticioară pe foc, la flacără foarte mică. Trebuie să fie fierbinte, însă nu trebuie să dea in clocot. Am adăugat zahărul și vanilia, să se dizolve. Între timp, am tocat ciocolata mărunt, cu un cuțit și am pus-o peste smântâna fierbinte. Am lăsat-o câteva minute la topit și apoi am început sa amestec ușor, până s-a încorporat perfect. Ar trebui să arate așa:

După ce s-a răcit complet, am mai bătut-o puțin cu mixerul la viteza medie, pentru a fi mai pufoasă și a se așeza mai bine pe blaturi. Însă ea poate fi folosită foarte bine si așa.
Asamblarea tortului de bezea
Partea cea mai grea este să te abții din a gusta. Am alternat blaturile și crema, prin care am presărat câteva nuci și alune. Am pus deasupra câte bezele au mai rămas (e greu sa le ascunzi de copii) si l-am lăsat la odihnit vreo 2 ore, intr-un loc răcoros.

Aceasta este rețeta de tort de bezea și ciocolată al Mamei.
S-aveți poftă!
Mai multe rețete cu bezea, găsiți aici.
Eu nu am de comentat aici Chef,eu am o intrebare si anume,amidon nu ati adaugat de loc la bezea???,toate retetele mele cu bezea au in componenta si putin amidon…as vrea sa incerc reteta si ma gandeam ca mai bine intreb inainte…..Nu stiu daca o sa ajunga la dumneavoastra intrebarea…mi-ar place totusi sa primesc raspuns….oricum va multumesc!
Ne puteți spune și rețeta de crema făcută cu ciocolata si lapte despre spuneați că era de departe cea mai apreciata? Va mulțumesc!
MINUNATA RETETA !
Se pot băga 2 Tavi deodată pe ventilație? Și dacă da … la cât sa scad temperatura? Și timpul rămâne la fel?