Între toate dulciurile, baclavaua e …unul dintre cele mai dulci. Și e dulcele pe care-l pot mânca oricând în ciuda faptului că-i atât de dulce. Nu pot mânca oricât, de obicei a doua bucățică îmi pune capac și nu mai vreau să mănânc altceva preț de câteva ore, dar îmi place gustul și unde prind o baclava care să merite, nu ezit. Din păcate, nu toate baclavalele merită. Cele pe care le găsim în comerț la noi sunt făcute cu margarină, prea puțină umplutură și mult prea mult zahăr, la preț de baclava adevărată. Atât au înțeles ei din baclava, că-i foarte dulce. Sigur că este, dar pe lângă asta, e și însiropată iar siropul are gust (tradițional se face cu apă de trandafiri), sigur că-i o bombă energetică dar energia vine-n mare parte de la nuci, care sunt din belșug. O să vă arăt versiunea mea de baclava, pe care, între noi fie vorba, o poate face oricine. Mă rog, aproape oricine.
Umplutura e importantă la baclava. Trebuie să fie multă și bună. Eu am folosit 400 de grame de alune, nuci, alune caju, practic un amestec de sâmburi uscați.
Am mai folosit și 50 de grame de fistic, pentru că-mi place.
Am măcinat nucile/alunele (fisticul separat).
Am topit un pachet de unt (tradițional, în Turcia se folosește un unt obținut din lapte de oaie, noi n-avem).
Am amestecat nucile (așa o să le spun, generic) cu o cană de zahăr brun și o lingură de scorțișoară.
Am uns cu unt foile (am folosit foi pentru plăcintă, simple, fără margarină), pe rând (trebuie să te miști repede cu foile, se uscă repede).
Sigur că am uns foile pe măsură ce aveam nevoie de ele. Am procedat așa: după fiecare două foi așezate în tavă, am presărat puțină umplutură. După ce am așezat zece foi, am pus umplutura centrală, în strat gros.
Am acoperit apoi cu alte opt-zece foi, unse individual, între care am presărat puțină umplutură.
Am tăiat baclavaua cu un cuțit și am pus-o în cuptor, la 180 de grade Celsius. Am lăsat-o acolo 35-40 de minute.
Am făcut un sirop dintr-un litru de apă, o cană de zahăr brun, o păstaie de vanilie, zeamă de lime (o ceșcuță), pe care le-am lăsat să fiarbă pe foc mic cât a fost baclavaua la cuptor. Am turnat siropul peste baclava cât au fost fierbinți amândouă.
Am presărat fisticul măcinat peste baclava, am dat tava la rece și am avut (greu) răbdare până a doua zi. După mintea mea, am pus prea mult sirop. Cei 11 oameni care au mâncat baclavaua, au decis că nu am pus prea mult, pentru că nu există baclava prea însiropată. Să fiți sănătoși.
O daaa…baclava…Adi stii de cand tot ma pornesc sa mai fac si eu o tavita, da’ n-am curaj, ca iar rup cantaru’ si dupa aia o sa trebuiasca sa intru si eu in programul tau „inapoi la ’90”, abia ma abtin sa nu trec de 94.
Am sa fac si eu de Sf. Dumitru; nici eu nu pot sa mananac mai mult de doua si doar o data pe an. Tot timpul am crezut ca este foarte greu de facut, dar dupa reteta ta pare destul de usor
buna baclavaua ta ….dar, pe cand un cataif? mie imi place mai mult, insa, nu am avut curaj sa ma apuc, deci, daca e sa faci, cu detalii, pls, sa prindem si noi ….o zi buna!
Am avut „onoarea” si bucuria -desigur ;)- sa ma numar printre cei 11 „degustatori” :)… Gustul a fost cel putin pe masura imaginilor… Dar ca sa fiu sigura cred ca ar fi necesara o revenire pentru „fixarea lectiei”… de degustare, fireste…:)))
Arata excelent iar reteta pare la indemana! Fiind de loc din Dobrogea, am crescut intre turci si tatari, iar cand eram copil ai mei aveau o prietena de familie, turcoaica, si ea venea si ne facea mereu baclava (traditionala, cu foi facute de mana, cu iaurt!) si suberek de vita… mancam ca spartzii! Tin minte si acum cum stateau la rece 2 tavi de baclavale, in siropul cu lamaie, si cum dispareau in doar cateva zile. De atunci, mananc cu placere baclavale (la fel, doar pe cele care merita) oricand, in orice cantitate. Multumesc si sper sa imi fac timp candva in viitorul apropiat sa incerc si eu reteta, singurele lucruri care-mi lipsesc acum fiind un vas ceramic termorezistent si ceva timp…
Buna!
Ce cantitate de foi ai folosit? Cate bucati?
Diseara incerc si eu, chiar mi se pare simplu de facut!
Succes in continuare
ai dreptate cand spui „aproape oricine” :))
Cred ca are un gust grozav, dar fara suparare, cum poate un sirop 1:4 sa fie „foarte dulce”? Turcii fac si 2:1. Sau e baclava de regim :)?
Am vazut un documentar pe Arte despre cum se fac foile „brick” la mama lor acasa, in Turcia. Exista mesteri care au ucenici, iar acestia devin doar dupa ani buni, la randul lor, mesteri. Mesterul are un statut foarte privilegiat si se castiga ceva bani din treaba asta, de aceea este o meserie cautata. Dar nu usoara, foaia trebuie sa fie foarte subtire, semitransparenta, e o adevarata arta.
Pentru mine,nu exista seara de Revelion fara baclava.Am mostenit aceasta traditie de la mama mea ( chiar azi se implinesc 6 ani de cand nu mai este langa mine) care facea chiar ea foile.Foi care ,nu erau greu de facut,numai intinsul lor era fffffffffffff dificil.Imi pare rau ca n-am invatat toata tehnologia ( tinea coca neintinsa sub o cratita fierbinte,ceva in genul asta ) si dupa aceea intindea o foaie ffffff subtire pe care o lua pur si simplu in pumni si o invartea in aer.Oricum,baclavalele erau de vis.Si eu fac ,o data sau de 2 ori pe an ,imi ies extraordinare,dar in minte am tot gustul baclavalelor din copilaria mea.
Apropo,reteta e aprox. cu a ta,numai ca in sirop pun si miere.
linda, fără supărare, ce-i prea puțin dulce pentru tine, poate fi prea dulce pentru mine. nu?
mona, repetăm:)
sanda, cred că există soluții.)))
aurelia, e bine să ne ținem amintirile vii, fie i cu baclava. părerea mea:).
ana, din fericire avem soluții alternative. sigur că apreciez arta maetrilor i priceperea lor, dar nu-i posibil să fim cu toții asemeni lor::)
anca, am scris în postare, zece foi sus, zece foi jos. +-2.
mihai, în dobrogea am mâncat baclavale chiar mai pe gustul meu decât în turcia ori grecia:)
viviana, când i-o veni rândul.
maria, musai să faci, că nu-igreu deloc.
gabriel, dacă te opreti la o bucată-două și combini cu micare, nu ești în primejdie.
vai!logodnicul meu, dragos pofteste mereu la retetele tale.imi tot trimite linkuri sa ii fac si lui din bunatatile acestea. arata apetisant baclavaua!!!!voi incerca si eu reteta. ma gandesc sa folosesc unt de cocos si sirop de agave. daca mananc si eu o bucatica mica, dupa antrenament, nu va fi foc!!!
Alune, nuci, alune caju si fistic…..
Pai cum sa nu iasa baclavaua buna ?
Cred ca a fost o…nebunie….
Ce savoare !
Salut,
Se gaseste si la noi unt de oaie – in pietele unde vin tarani cu branza faceti comanda si nu se poate sa nu va aduca (da, e mai scump). Eu iau lactate numai de la tarani (unt, smantana, lapte – nu mai iau nimic de la supermarket).
In Bucuresti am gasit unt de oaie si la un magazin cu produse arabesti – era 70 ron un borcan destul de mare (nu mai stiu ce cantitate era in borcan dar in mod clar era mai mult de 1 kg).
Salutare !
Am facut baclavale de mai multe ori si cand am pus sirop rece peste baclavaua tocmai scoasa din cuptor a iesit de vis : siropul a fost absorbit f.bine si nici nu mai parea asa dulce (fata de aceeasi proportie, dar sirop cald peste baclavale calde). Recomand cu caldura aceasta metoda. Si un secret de la o bunica grecoaica : adaugand pesmet la nuca (1/4 in plus fata de nuca), baclavaua „se tine” mai bine.
Problema cu baclavalele este ca nu poti face putine, deci e nevoie de ajutor de la prieteni ca sa le dovedesti !
Ramona, răzvan, mulțumesc pentru info:). La Cluj nu stăm prea bine nici cu magazinele arăbești nici cu lactatele de oaie.
Cand im este pofta sun un prieten: Karakoy Gulluoglu!
Multumim pentru reteta,amestecul de nuci,alune,fistic,caju cred ca ii da o savoare deosebita;Adi,am o rugaminte:poate ne faci si o reteta cu cataif(a devint cam „scump la vedere” in magazine).
Am mancat baclava facuta de o turcoaica in Constanta. Era foarte, foarte insiropata intr-un sirop in care erau felii de lamaie. Se servea cu tot cu sirop si lamaia aferenta. De vis!
Un alt pont pentru baclava: eu stiu ca se taie cu cutitul in patrate (inainte de a o pune in cuptor) doar pana la umplutura din mijloc. In felul asta foile de sus se infoaie si ii dau aspectul specific de baclava iar partea de jos ramane ca un suport mai legat pentru umplutura. Dupa ce se scot din cuptor se taie pana jos si se toarna siropul.
Nu ziceam critic, eu folosesc foile de placinta din comert, ziceam sa impartasesc cu voi o informatie, ceva ce mi s-a parut interesant. Cred ca e remarcabil ca o meserie veche s-a pastrat in timpurile moderne si inca aduce bani si statut social celui care o practica. Multe altele au disparut si ne-au lasat la cheremul uleiului de palmier si al grasimilor hidrogenate.
ana, nici n-am luat-o așa:)
Pe o scara de la 1-10 mie-mi plac dulciurile asa…de un 3.Dar baclavaua e mult prea buuuna.Doar o bucatica…dupa care inca una :P
Arata exceptional!Aici numai turcii gatesc baclava.Unde locuiesc eu,nu se gasesc foi de placinta fara margarina sau unt,si nu stiu cum sa le prepar.Poti,te rog sa-mi dai cateva indicii?Se face aluat ca pentru paine,dar fara drojdie?Ce grosime trebuie sa aiba foile?
maria, nu pot să-ți dau rețeta de foietaj într-un comentariu. e un procedeu complex care presupune multă muncă. cele cu unt sunt ok, cele cu margarină nu. oricum trebuie să le ungi cu ceva înainte de a coace prăjitura.
Esti mare, tipule, te urmaresc demult. Si eu sunt actor, si eu am o aplecare aparte spre gatit si retete dar nu sunt atat de creativ ca tine. Gatesc in special la mese festive.Am insa o colectie de peste 2000 de retete, culese din tot felul de surse (fiecare reteta are specificata, jos, originea, asa cum mi se pare cinstit). Daca vrei, iti trimit fara nici o conditie aceasta posibila carte de bucate.
paul, mulțumesc pentru intenție dar ar fi păcat să renunți la așa o colecție în favoarea mea:).
M-ai convins, am sa comit „pacatul”. Mai ales ca nu e prea greu de comis, pt ca le am in computer, pe fisiere separate, asa ca un e-mail ar rezolva problema. In plus, e o carte aproape structurata, pe capitole, iar CAIET DE RETETE e doar unul ( e drept, cel mai important si mai consistent – 2.300 de retete). Le vei primi cadou de… SF PASTI 2012. amanare motivata de anumite corecturi. Chiar expert fiind, vei gasi acolo lucruri care sa-ti foloseasca si, cu siguranta, le vei intrebuinta mai destept decat as face-o eu. Succese si, daca nu ne mai convorbim, iti doresc ca in 2012 toate bucuriile lumii sa poposeasca in casa si sufletul tau.
Baclava….de când îmi doresc să fac şi eu, dar până acum mi-a fost teamă că nu o să-mi iasă. Poate o să-mi fac curaj să fac de revelion.
Excelenta!Am scos-o din cuptor de vreo ora si de atunci tot din ea cate putin,cate putin…
Sper sa ramana si pana maine -ca asa ai zis,ca trebuie mancata a doua zi!Nu se compara cu nici o alta baclava consumata de mine pana acum.E dulce dar cu tenta acrisoara si plina de arome.La favorite cu ea!
bravo. lasă pe mâine:)
Abia ti-am descoperit siteul si am facut deja baclavale.Minunata reteta. Infinit mai buna dacat orice se gaseste prin magazine.
Sa stii ca am facut Si eu baclavaua dar s-a zburlit deasupra kind am turn at siropul.Poti sa-mi spui de Ce?
super baclavaua numai de mi-ar iesi si mie.la mine sau desprins toate foile dupa ce am turnat siropul si…….. am inceput sa o pap ca oricum s-a mancat toata.de ce sau desprins foile chiar daca le-am uns???
La baclava cand punem siropul compozitia nu trebuie sa fie calda.Una rece una calda trebuie..Adica daca vrem sa punem siropul cald compozitia trebuie sa fie rece.daca punem siropul rece compozitia trebuie sa fie calda.Una calda una rece,intotdeuna.Astfel baclavaua iese un pic mai crocanta.
Foarte tare reteta…inca nu am avut curaj sa incerc sa fac o baclava,insa o sa incerc cu siguranta reteta asta de la tine !
Respectele mele !
Adi uite si reteta mea http://foodquicklygood.blogspot.fr/2012/03/baklava.html
eu am descoperit ca nu trebuie sa pui deloc umplutura intre foi, doar la mijloc. Asa am reusit cel mai mult sa ma apropii cat de cat de cea autentica turceasca, dar hai sa fim seriosi, oricat ne-am chinui noi, o baklava in Turcia are alt gust, cu siguranta :)
10 lucruri de ştiut despre … Baclava
Baclava este un desert recunoscut ca specific turcesc, dar puţini cunosc istoria lui. Se ştie că dacă vrei să cumperi aşa ceva este indicat să mergi într-un magazin sau cofetărie turcească, dar mail ales să te pregăteşti pentru ceva foarte dulce. Iată zece lucruri despre baclava şi despre istoria ei.
Este un desert foarte dulce, pe bază de miere, popular în zonele de sub dominaţia Imperiului Otoman, în Asia, şi în zonele apropiate, fiind recunoscut ca un desert specific turcesc.
Baclavaua se întâlneşte în Arabia, Iran, Caucaz, Afghanistan şi Asia Centrală.
Deşi începuturile acestui desert sunt incerte, cel mai probabil a fost creat pentru prima dată în bucătăria imperială a Palatului Topkapi.
Alte teorii susţin că baclavaua ar proveni din Asiria, fiind conceput în Mesopotamia, fiind menţionată într-o carte de bucate.
De asemenea, o reţetă veche de baclava se găseşte într-o carte de bucate scrisă în 1330 sub dinastia Yuan.
În Turcia, oraşul Gaziantep e faimos pentru baclavaua sa, deşi se pare că această reţetă a ajuns aici din Damasc abia în 1871.
În 2008, turcii au patentat denumirea de „Antep Baklava”.
În Bosnia-Herţegovina, reţeta are foarte multe nuci şi miere. Bosniecii consuma baclava doar al ocazii speciale deseori în timpul Ramadanului.
În Iran există o versiune mai uscată de baclava, care e tăiată în formă de romburi mai mici şi aromată cu apa de trandafiri.
În Afghanistan, baclavaua e tăiată în triunghiuri mici se e acoperită cu fistic pisat.
Intrebare:
Reteta de baclava nu contine miere deloc? totul e doar pe baza de zahar?
eu asta o știam când am făcut-o. e posibil să fie și miere pe undeva:).
azi am facut una bucata tava. in mare am mers pe ideea ta dar pentru sirop am folosit o parte zahar, o parte miere, 2 parti apa si jumatate de lamaie feliata. totul dat putin la foc :) Acum e ora 11 jumate si tocmai am mancat o bucata serioasa. maine se va vedea :))
bravo!
Prima mea baclava a fost cu sirop de sare, apa si miere. :) Am incurcat borcanele. Eram si la inceput intr-ale bucatariei….nu am fost deloc atenta, nu aveam recipientele etichetate…si am comis-o grav! Trebuia sa fie o surpriza pentru parintii mei, dar am fost nevoita sa arunc totul, sa merg la piata sa cumpar din nou toate ingredientele si sa ma apuc din nou de treaba. A iesit minunata la a doua strigare!
Exact asa face si mama mea de multi ani si este cea mai buna baclava ever… nici in Turcia nu e mai buna :D
Ai pus sirop mult?! Nu-i nimic, ma sacrific. O mananc asa, cu sirop mult.
Imi place baclavaua, fac si eu dar dupa ce am citit reteta ta imi place si mai bult sa fac baklava. Si eu vreu o reteta de cataif. Multumesc pentru retele pe care ni le dai.
Este foarte buna reţeta, dar fiind o prăjitură pe care eu o fac de post, atunci e musai ca foile sa fie cu margarină. O sa o încerc si înafara postului sa văd dacă chiar are alt gust.
Da am lucrat si eu la o patiserie turceasca de baclavale foile se deschideau 8 foi deodata la mana. Intr-o tava intra in jur de 800g de coca 300g nuca sau fistic si in jur de de 1,5 kg de sirop. Sunt multe sortimente de baclavale cel mai bun e şobyetul cu fistic si gris cu lapte
poti sa ne spui te rog unde se gasesc foi de placinta cu unt, fara margarina?
multumesc!
ce sa fac ca am diabet si vreau sa fac baclava ptr sarbatori…
Buna ziua! Cum sunt incepatoare intr-ale bucatariei, am cateva intrebari daca ai putea sa-mi raspunzi
1. Cate grame are pachetul de unt?
2. Cat inseamna o cana de zahar brun in grame?
3. Cat inseamna o cescuta de lamaie in grame?
4. Dimensiunea tavii?
Multe intrebari, stiu dar e musai pt mine sa stiu toate ingredientele in grame, altfel o sa-mi iasa baclavaua un dezastru. Multumesc anticipat!
Minunată! E prima data când o fac, iar reteta asta a fost cea mai aproape de sufletul meu Ne lingem pe degete! Am modificat doar putin siropul: Am redus la jumătate cantitatea de apa (500 ml) si am adăugat miere si zeama de la o lămâie. Multumesc!
Bună! Prezentarea rețetei este super,dar mie,personal,mi-ar plăcea să scrii și ingredientele folosite,cantitatea,etc. așa ca un începutAzi vreau și eu să fac baclava,dar stil grecesc și încerc să caut ce îmi trebuie și câtMulțumesc și zi faină!