În cele mai multe dintre cazuri, pentru ca o felie de prosciutto crudo să fie bună/gustoasă/delicioasă/comestibilă (de la caz la caz, în funcție de calitate), trebuie să fie mâncată ca atare, crudă adică (pentru cine nu știe, prosciutto crudo e o șuncă crud-uscată, preparată după metode tradiționale italiene). Există însă și excepții, există momente în care …
Toată povestea asta s-a petrecut pentru că îmi rămăseseră câteva felii de șuncă și nimic de făcut cu ele. Am improvizat. Am luat o jumătate de piept de pui, nu foarte mare. Am tăiat-o în fășii.
Două ciuperci, o mână de spanac, usturoi, șuncă.
Am stropit o tigaie cu ulei, am pus puiul, ciupercile tăiate-n două și usturoiul. Foc mediu, 8-10 minute pe toate părțile.
Am pus și spanacul și am mai ținut tigaia pe foc 2 minute. Peste spanac am presărat puțină sare.
Nu am sărat puiul, șunca e puțin sărată iar asta se simte bine după ce-i friptă.
Buna Adi,
Dar cum de nu ramane puiul crud? Se prajeste in asa de putin ulei astfel incat sa fie facut? Ma gandesc ca sunca se face repede si ramane inauntru puiul crud :(.
Nu ma pricep, de aceea intreb.
Mersi :)
nu rămâne crud. nu uleiul coace puiul ci căldura:).
Sunca nu e numai un produs traditional italienesc in zona de nord vest si centru inca sa mai face in mod traditional acest produs, care se mananaca in general de la paste incolo, pana….se termina.
Sigur ca fiind foarte usacta e destul de greu s-o tai pe aia de casa asa de subtire ca prosciutto facut de italieni.
In rest ideea e faina si e de aplicat.
n-am spus asta. și tata produce șuncă dar nu poate fi numită prosciutto crudo pentru că metoda de preparare nu-i italienească:).
S-a prajit destul puiul fara sa se arda prea tare sunca ?
ca prin farmec:). pieptul de pui se pătrunde foarte repede. dacă nu dai focul mare, șunca e în siguranță. în fond e în mare parte grăsime.
super! si mai ales rapid! :)
arata chear foarte bine, mc de reteta:)
Draga Adi, am primit de la o verisoara din Piemont, reteta de preparare a suncii crud-uscate si la risc, am preparat 4 jamboane. E o nebunie, daca nu imi ies, am cheltuit 9 milioane si Nemtoaica o sa ma omoare. Dar daca iese, iti trimit o halca la pachet sa faci proba. Trebuie sa iasa, sunt atarnate la vant intr-o baracuta incropita din scanduri si cam in martie ar trebui sa fie bune de mancat. Pana atunci, salivez…
și amu ți-ai pus în cap să mă omori și pe mine. că n-am io de ce să salivez toată luna februarie…
am vazut o emisiune culinara,in care se facea jambon in Franta (nu mai stiu ce regiune)
ideea e ca prima data se tinea pulpa de porc in sare grunjoasa 2 luni,iar apoi 2 ani in cenusa
cred ca de aceea jambonul de calitate e cam scump ! dar buuuuuuun rau .
reteta de mai sus e de nota 10,n-am facut-o inca,sunt la servici,dar absolut tot ce am gatit dupa retetele tale a fost mai mult decat grozav + ca am primit laude
interesanta ideea, merita incercata
Eu prefer intotdeauna prosciutto cotto. Cel crudo, mai ales daca nu e nici afumat, nu imi spune nimic.
Incerc si eu sa „execut” aceasta reteta in acest weekend. Partea ce mai grea va fi cu asocirea vinului la acest preparat. Promit sa info si inainte si dupa.
mñami, mñami,ca acum am terminat de macat ,mam pus fara frica la treaba si a iesit foarte bun,mc de reteta sa traesti o mie de ani cu sanatate.:)
M-ai omorat cu reteta asta…simpla de tot si gustoasa foc! Am rontait aseara cu sotul meu de abia ne-am putut opri! Genial!
ai prins cu ceva șunca de fâșiile de pui??? Cu ce?? Mă gândesc că se vor desface atunci când le întorc :)
nu, se lipesc destul de bine.
nici nu am cuvinte…a iesit excelenta aceasta mancare…sotia in delir :)
mă bucur
Adrian,m-am apucat de reteta!nu are cum sa nu imi iasa.imi pare rau ca nu am cum sa iti trimt o poza cu produsul final.pe langa pui fac si un risotto cu spanac :-)