Mousse au caramel și levănțică. Furculision, bre!

290

Dacă traduci mousse, iese spumă. Totuși, un mousse (o mousse, să fie corect) așa cum se vinde în cofetării azi, nu-i o simplă spumă. O spumă e spuma de căpșune. Sau spuma de ou. Mousse-ul conține și frișcă (eventual), ouă, lapte ori mai știu eu ce. Din acest motiv, cu riscul de a fi tratat drept barbar, mă voi referi la spumele complexe folosind cuvântul mousse. Pe care l-am făcut! -o! În fine, nu în limbă trebuie să ne împiedicăm noi când mâncăm.

 

Până aici e tiramisu. Hopa!

Pineau de Charentes e o băutură parte vin parte distilat din vin. Nu prea o aduce nimeni pe la noi, eu am căpătat sticla asta de la Marius Tudosiei. Am folosit un degetar pentru a aroma siropul pentru pișcoturi.

Laptele condensat și îndulcit e pe final de stoc, am auzit. Dacă nu s-o fi și terminat. Eu mai am câteva rezerve:).

Am folosit cinci ouă pentru cremă/spumă. Mai întâi am separat gălbenușurile de albușuri.

A fost prima dată-n viață când am folosit ciocolată umplută pentru o cremă. N-a fost o idee rea.

Am făcut o cană de cafea pe care am aromat-o cu Pineau.

Am bătut albușurile spumă cu o lingură de zahăr și am pus spuma în frigider.

 

Am pus gălbenușurile într-un vas, pe baie de aburi, am turnat o cutie de cremă de lapte peste cele cinci gălbenușuri și am amestecat mereu. 

Am presărat două pișcături de levănțică în cremă.

Am pus ciocolata și am amestecat în continuare. Am adăugat o linguriță de amidon și am amestecat iar.

 

Am luat crema de pe foc și am pus vasul cu fundul în alt vas, cu apă rece de data asta. Am amestecat până s-a răcit crema (a durat un sfert de oră tot procesul, de la punerea gălbenușurilor pe foc până la răcirea cremei, poate puțin mai mult).

Am încorporat spuma de albuș în cremă.

Am clădit pișcoturi însiropate într-o carafă (putea fi orice vas, desigur) și am umplut carafa cu mousse.

Am mai pus niște pișcoturi în carafă. Până a doua zi s-au îmbibat cu mousse și au fost, cum să vă spun…perfecte.

Am construit și câteva pahare cu desert din acesta. Le-am pus pe toate în frigider până a doua zi.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Câteodată îmi vine să-ţi spun „I hate you so much right now” :))) Treaba de mai sus se prezintă minunat. Păcat că sunt la regim, dar e de păstrat.

    1. Adi Hădean Author says:

      eh!

  2. VAi ce la fix a picat reteta aceasta! Tocmai ce am gasit si eu levantica pt ca tare imi doream sa o gust in ceva dulce si acum nu prea stiam ce reteta sa aleg pentru o prima incercare. Nu cred ca tocmai levantica e elementul de baza in toata treaba de mai sus, dar e o scuza buna ca sa o incerc in weekendul ce urmeaza!

  3. Trebuie să fie foarte bună această mousse, mă uit cu drag la ea, platonic, din păcate (nu am voie să mănînc dulciuri, deci nu prea mai fac). Dar unde e caramelul?

    1. Adi Hădean Author says:

      caramelul se formează din laptele condensat și îndulcit care-i pus pe foc:).

    2. zaharul se poate inlocui cu indulcitor lichid.

  4. Cui ii mai pasa cum se numeste?important e continutul, iar ce ai tu acolo este ….un mare wow.Combinatii divine.;)

  5. Cristina Deac says:

    Interesant! L-am trecut pe lista cu cele bune de incercat.

  6. Superba combinatie! Am si eu un ghiveci de levantica pe pervaz, il ingrijesc de mama focului. Pana acum am folosit levantica in biscuiti si caffe latte, dar cu siguranta o sa incerc si crema asta. Imi place cand mai postezi si cate un desert, mai ales unul asa iesit din adancurile mintii…si sufletului!
    Felicitari!

  7. ciocolata cand se incorpoeaza in crema ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close