(GP)
Probabil toţi aţi mâncat paste cu mac când aţi fost mici şi ştiu că vă aşteptaţi să ridic în slăvi cam cât de mult îmi aminteşte reţeta asta de copilărie. Contrar aşteptărilor, eu nu sunt una dintre voi, cei care aţi copilărit cu “tăiţăi” cu mac, şi asta deşi am avut o copilărie mai mult decât fericită. Prima dată i-am văzut acum două săptămâni într-un spital din Cluj, fiind în vizită la cineva tocmai când se servea minunata mâncare de cantină. Şi mare mi-a fost şocul, chiar dacă n-arătau tare bine. Mi-am zis atunci că trebuie să-i fac, cu paste făcute în casă şi un sos alb dulce, gros, untos şi lipicios. Şi cred că bine-am şi făcut – nu vă mai povestesc despre textura şi explozia boabelor de mac, că probabil ştiţi. De ce am ales reţeta asta care să mă reprezinte într-un concurs? Ei bine, chiar dacă nu reprezintă copilăria mea sau alte momente care mi-au fost marcate de episoade gastronomice, reţeta asta înseamnă un episod tipic din viaţa mea de zi cu zi, în sensul că m-ar fi bântuit şi astăzi dacă n-aş fi încercat-o.
Tagliatelle: 2 ouă, 200 g făină. Amestecăm ouăle cu făina bine de tot, frământăm un aluat pe care-l lăsăm în folie la frigider 10 minute. Apoi îl intindem şi tăiem sub forma dorită. Eu tind să le păstrez in ghemotoace în congelator, iar atunci când pofta-i mare, scot câte un ghemotoc de persoană şi încropesc repede câte ceva.
Sos de ciocolată albă: 4-5 linguri mac, coaja de la o lămâie, 150 g ciocolată albă, 50 ml frişcă lichidă. Prepararea e simplă: amestecăm ciocolata cu frişcă lichidă pe baie de aburi să n-o ardem, iar când e omogenă, adăugăm macul şi coaja rasă de lămâie. Frişca să fie grasă, de 35% şi niciodată vegetal-plastică. Turnăm licoarea peste pastele aburinde şi servim.
It’s that simple. And good.
Text&Foto: Iulia Copaci
Azi le incerc cu copiii mei. Trebuie ca sunt tare bune. Imi aduc anminte de copilarie. Mutumesc Adi Hadean!!
Imi place versiunea cu ciocolata alba, o idee frumoasa. Eu am crescut in partea moldo-dobrogeana, nu sunt traditionale pastele cu mac, la noi se faceau cu nuca, la fel, dar cu nuca si miere. Sunt bune si pastele cu mac, dar cam fade pe gustul meu de moldanca. Asta e o reteta care merita pobata. Simpla, dar cu siguranta delicoasa.
interesanta si super delicioasa si rapid de facut , am sa o pun si eu in practica , iti multumesc ptr. idee , in rest pofta buna .
Felicitari Iulia! Amazing idea, a must try :)
Cred ca este delicioasa! Voi incerca si eu! Nu am mancat niciodata si ma gandesc sa le fac o surpriza baietilor mei! Must try! :)
WAWWWWWWWWW !!!! MULTUMESC MUUUULT si PENTRU PASTELE PRODUCTIE PROPRIE ,CA LA BUNA LA TARA !!!!
SANATATE !!!!!
Incercat aseara…EXCELENT!!!! Rapid si bun!
Salut Adi!
Esti un bucatar cu adevarat talentat si iti apreciez munca!
Eu sunt interesata in mod special de paste si compozitia aluatului. Spre exemplu, in aluatul de tagliatelle sau de ravioli se pune atat faina 00 cat si semola di grano duro?
In ce conditii se pastreaza pasta proaspata mai multe zile?
Iti multumesc anticipat si mult succes in continuare!