Pentru părinţi e o adevărată provocare pregătirea pachetului pentru şcoală, mai ales că trebuie să ţină piept tuturor tentaţiilor ce apar în calea copilului.
Pentru pachet cel mai uşor de pregătit e un sandwich, dar mare atenţie la ce puneţi în el! Pastrama de pui e o alternativă sănătoasă la mezelurile din comerţ, e suculentă şi gustoasă, fără a avea o listă întreagă de coloranţi şi conservanţi.
Dacă pregătiţi pastrama şi chiflele acestea super pufoase puteţi face orice combinaţii de sandwichuri: cu sos de iaurt, maioneză, ketchup, castraveţi cruzi sau muraţi, ardei, roşii, salată, salată de morcovi etc.
Pentru pastramă de pui avem nevoie de: 2 bucăți de piept de pui (4 jumătăţi), câteva boabe de ienibahar, 2 foi de dafin, 1 linguriţă de sare, apă, 2 linguri sos de soia, 1 linguriţă boia de ardei dulce, 2 căţei de usturoi, 2 linguri de ulei, 1 lingură de miere.
Pentru început, punem jumătăţile de piept de pui într-un bol prevăzut cu un capac, punem sarea, boabele de ienibahar, foile de dafin şi apă cât să acoperim totul. Acoperim cu un capac şi lăsăm la frigider 12 ore, cel puţin. După acest timp, scurgem lichidul şi spălăm bine pieptul, îl aşezăm în acelaşi vas şi punem sosul de soia, uleiul, mierea, boiaua şi usturoiul mărunţit, amestecăm şi lăsăm încă 12 ore la frigider.
Înfăşurăm bine bucățile de piept de pui (două bucăți le-am înfăşurat împreună) cu sfoară alimentară şi îi aşezăm într-un vas termorezistent cu tot cu sosul lăsat, acoperim cu o folie de aluminiu şi punem la cuptor 35-40 minute, apoi înlăturăm folia şi gătim la foc mic până se rumeneşte frumos. Din 15 în 15 minute ungem cu sosul din tavă bucățile de piept de pui pentru a nu se usca.
Pentru chifle avem nevoie de: 450 g făină, 7 g drojdie uscată, 1 linguriţă de sare, ½ linguriţă de zahăr, 150 ml lapte cald, 150 ml apă caldă, 2 linguri de ulei, 1 ou, seminţe de susan/mac/in.
Frământăm un aluat elastic din ingredientele de mai sus şi îl lăsăm 30 de minute la dospit. Formăm 12-13 bile de aluat (ale mele au avut 60g fiecare), le aşezăm în tavă tapetată cu hârtie de copt şi le lăsăm să mai dospească 10-15 minute. Ungem cu oul amestecat cu puţin lapte şi presărăm seminţe.
Se coc 30-40 minute, până se rumenesc frumos deasupra.
Text&Foto: Andreea Dianu
Ce temperaturi folosesti la pui, respectiv la chifle? ? Multumesc
Buna,
Eu, autoarea retetei, nu am cuptor electric, ci unul pe gaz, asa ca nu va pot spune o temperatura exacta. La chifle se coc la moc mediu, iar la piept, la inceput foc mare, apoi mic pana se patrunde.
O intrebare: ieri pe Europa FM am auzit reteta de chifle de la tine insa erau alte cantitati, din ce am notat, dar tot pentru 12: 700g faina, 250 ml lapte, 150 ml apa, 55 g unt topit, 20 g zahar, 10g sare, 7g drojdie uscata, 1 ou pentru aluat si un ou pentru uns chiflele inainte de a le baga in cuptor 10 minute la 200g. Suna un pic diferit de ce e in reteta de mai sus. Cum ies cele mai bune?
Buna ziua,
Nu stiu reteta spusa de domnul Adi, din pacate nu am ascultat episodul de ieri.
Ce pot sa va spun e ca reteta aceasta, care este a mea, e foarte buna, chiflele ies pufoase. Diferenta de cantități probabil se datoreaza marimii chiflelor, ale mele fiind mai.mici.
Chef ce temperaturi folosim pentru pieptul de pui, respectiv pentru chifle ?
Ați testat un termen în care poate fi consumat preparatul? Din moment ce se „lucrează „atâta timp la el,ma gândesc ca este un preparat care poate fi păstrat mai multe zile…însă întrebarea este cat?Cu aproximație evident…PS:felicitări pentru reteta!
Eu am pastrat cateva feliute pentru o saptamana, in frigider si au fost perfecte. Mai mult nu stiu daca tine. Daca aveti si un aparat de vidat eu zic ca merge tinuta si mai mult timp.
Multumesc.
Am facut toata reteta. Este absolut minunata, multumesc pentru inspiratie!
Pastrama de pui a stat aproape trei zile la frigider intr-un recipient cu capac, iar in a treia zi era inca buna, dar mai uscata.
In chifle am pus jumatate de pliculet de drojdie (mi s-a parut destul de mult un pliculet intreg), am facut 8 chifle (ca sa fie mai maricele) si au iesit excelent. :)
Am făcut rețeta de pastramă. A ieșit extraordinar. Eu am cuptor electri și am ținut carnea sub folie la 200 grade iar după ce am luat folia la 180 grade. Gustul este extraordinar asa că o voi reface. Am pus și în congelator o bucată să văd cum se păstează.
Multumesc pentru retete!
Maria, te rog mult, imi poti spune cat timp ai ținut pastrama la cuptor? Multumesc frumos!
Pot inlocui sosul de soia cu…apa?!
Multumesc!
Plin de savoare. O reteta super, doar azi am incercat pastrama dar chiflele le-am facut déjà de cite a ori si de fiecare data au fost savurate( a se citi infulecate) rapid.
Prajitura Boema e in meniul pentru week-end!
Multumesc de reteta ! Un gust sublim,a iesit fff buna ! Am mai adaugat boabe de ienupar in prima marinata si anason stelat in cea de a doua. Voi incerca si reteta de chifle ,cu faina manitoba.
Cu siguranta voi reface reteta!
Demențiale atat chiftelele cat si pastramă!Le-am făcut pe amandoua doar ca am înlocuit faina alba cu faina integrala la chifle si carnea de pui cu piept de curcan!Eu va Multumesc !O intrebare as avea: daca vreau sa fac pastramă din mușchiuleț de porc ,folosesc aceleasi condimente ?acelasi mod de macerare?
Retetele tale sunt incomplete. Si pe blogul personal la fel… La cate grade se coc painicile? Am urmarit reteta „pas cu pas” (ca nu are prea multi pasi) si mi a iesit o coca atat de moale pt painici ca nu puteam face nimic cu ea. Ce-mi scapa?
Nustiu daca am inteles bine, primul sos il arucam si cind spalam puiul punem ingrediente noi?
Oare in loc de sosul de soia ce alternative am? multumesc!