Cu gȃndul la valurile mării înspumate, am închis ochii şi m-am lăsat furată de peisaj, purtată de briză pentru cȃteva secunde, simţind nisipul fierbinte, mirosul şi gustul sărat al apei. Şi mi s-a făcut poftă de o supă bisque de creveţi, uşoară, aerată şi aromată cu puţin tarhon, cimbru şi coriandru, pe care v-o propun şi vouă, ca să alinăm puţin dorul de mare.
Ingredientele pentru supa bisque de creveţi
(pentru 4 persoane)
- 16-20 creveţi proaspeţi
- 4-5 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 ceapă galbenă
- 1 morcov
- 1 tulpină de ţelină
- partea verde de la 1 praz
- 1 tulpină de lemongrass
- 2 linguri pastă de tomate
- 200 ml vin alb sec
- 1 1/2 l supă concentrată de legume sau de pui
- cȃteva crenguţe de cimbrişor
- cȃteva crenguţe de tarhon
- 150 ml smȃntȃnă lichidă
- sare de mare şi piper alb proaspăt mcinat
- cȃteva frunze de coriandru, pentru servire
Prepararea creveților
Creveţii proaspeţi sunt net superiori celor semipreparaţi pentru că îi putem găti cum vrem şi putem aduna în mȃncare toată savoarea lor. E mai mult de lucru cu ei, însă merită.
După ce am spălat creveţii cu apă rece, le-am îndepărtat capurile prin mişcări de rotire. I-am decorticat, lăsȃnd cozile pe carne. Nu am aruncat capurile şi cochiliile, ci le-am spălat şi curăţat şi pe ele. Le-am adunat într-un castron pe care l-am pus în frigider, pentru mai tȃrziu, cȃnd şi-au luat rolul de bază pentru supa bisque. Apoi, cu ajutorul unui cuţit cu lama foarte ascuţită, am despicat uşor şira fiecărui crevete şi am scos intestinele.
După această etapă migăloasă, ce mi-a luat puţin timp, am pus creveţii în frigider şi m-am apucat de pregătit celelalte ingrediente. Mai întȃi, am înfierbȃntat supa concentrată de pui, după ce am dat deoparte stratul de grăsime tare format deasupra acesteia.
Apoi, am împărţit în două cantitatea de capuri şi cochilii. Am încins foarte bine 1 lingură de ulei într-o cratiţă. Apoi, am prăjit fiecare tranşă la foc mare, timp de cȃteva minute, amestecȃnd din cȃnd în cȃnd. Înainte de a prăji a doua tranşă, am adăugat încă o lingură de ulei. După ce au devenit aurii, am transferat capurile şi cochiliile într-o strecurătoare.
Prepararea supei bisque cu creveţi
Am tăiat în cuburi mari ceapa, morcovul, prazul şi tulpina de ţelină. Lemongrass-ul l-am curăţat de primul strat de frunze protectoare şi l-am tocat fin. Deşi legumele urmau să aibă doar rolul de a da gust supei în timpul fierberii, nu le-am lăsat întregi, pentru un plus de savoare.
Într-o oală încăpătoare, am încins 1 lingură de ulei. Am sotat legumele la foc mediu, timp de cȃteva minute, pȃnă cȃnd s-au înmuiat şi au devenit aurii. Am adăugat peste legume pasta de roşii, puţină sare de mare şi piper alb proaspăt măcinat. Am amestecat rapid şi am turnat în oală vinul, lăsȃnd amestecul să scadă la jumătate. După cȃteva minute, am adăugat peste sos supa fierbinte, crenguţele de ierburi aromatice şi capurile şi cochiliile prăjite. Am spumat supa şi am îndepărtat cu o lingură însulele de ulei şi grăsime formate deasupra. Cȃnd supa a început să fiarbă, am dat focul la minimum. Apoi, am lăsat-o aşa, neacoperită, timp de aproximativ jumătate de oră.
Prăjirea creveților
Între timp, am încins o lingură de ulei într-o tigaie. Am prăjit creveţii la foc mare, cȃte 2 minute pe fiecare parte, pȃnă cȃnd li s-a accentuat culoarea roz şi au devenit aurii. Apoi i-am pus la scurs pe hȃrtie absorbantă. I-am aşezat lȃngă o sursă de caldură, ca să se menţină calzi pȃnă la servirea mesei.
După ce s-a scurs jumătatea de oră, am strecurat legumele, capurile şi cochiliile fierte cu ajutorul unei site foarte fine, presȃndu-le bine cu o lingură, ca să se scurgă toată supa. Am transferat supa limpede într-o oală curată, am adăugat smȃntȃna lichidă şi am aşteptat să fiarbă. Tot atunci am gustat minunăţia fain colorată într-un roz pal, să văd dacă mai are nevoie de sare şi piper.
Pentru servire, am aşezat creveţii prăjiţi, presăraţi cu frunze de coriandru proaspăt, în boluri. Imediat, am trecut la o etapă foarte importantă: am aerat scurt supa din oală, cu un mixer de mȃnă, pentru a obţine o spumă de efect, pe care am turnat-o, împreună cu supa, de jur împrejurul creveţilor din boluri. Acelaşi rezultat se poate obţine şi cu un blender în care se toarnă supa şi se mixează. Ca ultim pas, am pregătit şi cȃteva picături de lime şi ulei de măsline.
Gata, supa bisque de creveţi a fost pregătită de savurat, iar dorul de valurile mării, alinat.