Sardine în stil portughez

1.2K

Zilele trecute îmi aduce aminte rețeaua de socializare că acum ceva ani, pe vremea aceasta, ma bucuram de mâncarea, peisajele și atmosfera din Portugalia. Și dintre toate lucrurile, primul care îmi vine în minte este festinul cu sardine în stil portughez de care am avut parte aproape zilnic.

Așa că m-am gandit să împărtășesc și cu voi acest fel de mâncare. Sunteți la 20 de minute distanță (plus timp pentru încălzit grătarul, dacă folosiți) de o cină ușoară, sănătoasă și savuroasă, prin simplitatea ei.

Ingrediente pentru sardine în stil portughez:
  • 6 – 8 sardine proaspete, eviscerate și spălate
  • o legătură de pătrunjel
  • 2 căței de usturoi
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • 3 – 4 linguri de ulei de măsline
  • sare
  • un ardei iute (opțional)
Pentru garnitură am mai folosit:
  • 3 – 4 cartofi albi, mari
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • sare
Preparare sardine în stil portughez

După umila-mi părere, sardina ar fi peștele perfect: gust delicat, o listă impresionantă de elemente nutritive și foarte prietenos cu orice buget. Doar că are oase. Multe. Și mici. Însa nu poți să le ai pe toate, nu-i asa? La cât de repede va fi gata cina, sigur rămâne timp și răbdare pentru dezosat.

Am inceput cu cartofii, pe care i-am spălat bine și i-am pus întregi, cu tot cu coajă, la fiert în apă cu sare. Nu mai mult de 10 – 15 minute, nu îi gătesc de tot încă.

Am spălat bine pătrunjelul și l-am pus cu tot cu codițe într-un blender. Am adăugat usturoiul, uleiul de măsline, ardeiul fără semințe și zeama de lămâie. La sfârșit am potrivit de sare și am lăsat sosul să aștepte peștele.

Sardinele nu au nevoie de cine știe ce pregătire. Un pic de ulei de măsline, sare, și direct pe grătar. Eu am ales să le fac pe grătarul cu cărbuni, îmi place mai mult aroma. Însă merg foarte bine și pe plită pe aragaz sau într-o tigaie neaderenta. Așa, delicate cum sunt, și-ar păstra cel mai bine forma. Dupa 2, maxim 4 minute pe fiecare parte, în funcție de cât sunt de mari, sunt perfect gătite.

Am scos cartofii din apa în care au fiert, i-am pus între doua tocătoare de lemn și i-am presat. Turtiți așa, cam de 1 cm grosime, i-am stropit cu ulei de măsline și sare și i-am pus și pe ei pe grătar, până s-au rumenit puțin.

Și atât. Cartofi ușor copți pe grătar și sardine în stil portughez – un mod simplu de a te transporta cu gândul la malul mării.

S-aveți poftă!

Irina

Găsești mai multe rețete cu pește aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close