Îmi place mult peştele, gătit în toate modurile. Îmi place nu pentru că este unul dintre cele mai slabe tipuri de carne, ci pentru că este foarte savuros şi reprezintă o sursă importantă de proteine. În general, încerc să gătesc peşte prins în regiunea mea, din surse sustenabile pe plan local. Însă opţiunile mele sunt limitate. În afară de soiurile autohtone de la pescării, aleg să gătesc peşte proaspăt, neambalat, căci pot să văd cum arată carnea. De data aceasta am ales să pregătesc doradă cu fenicul, la cuptor, aromatizată cu cimbru proaspăt uşor picant şi frunze de fenicul dulce-mentolat. Carnea fină şi fermă a doradei, uşor uleioasă, este foarte potrivită pentru această reţetă cu iz discret de anason.
Ingredientele pentru doradă cu fenicul (4 porții)
- 2 bucăţi doradă proaspătă (aprox. 1 kg)
- 2 bulbi de fenicul (aprox. 500 g)
- 500 g cartofi roşii
- 2-3 roşii
- 2 cepe roşii
- 4-5 căţei de usturoi
- 1 lămȃie netratată
- 1/2 portocală netratată
- 4 (50-60 ml) linguri ulei de măsline
- 200 ml vin alb sec
- cȃteva crenguţe cu frunze proaspete de cimbru şi fenicul
- 1/2 linguriţă seminţe de fenicul
- sare şi piper negru proaspăt măcinat
Prepararea doradei cu fenicul
Mai întȃi, am pus la fiert 2 l de apă cu 1/2 lingură de sare. Am curăţat peştele gata eviscerat, de solzi, aripioare şi înotătoarele ventrale, l-am spălat bine şi l-am pus deoparte, la rece. Am prăjit seminţele de fenicul timp de 1-2 minute, într-o tigaie încinsă, pentru a li se elibera aroma şi le-am pisat într-un mojar, împreună cu boabele de piper negru. După ce am curăţat şi spălat legumele şi citricele, am tăiat bulbii de fenicul şi cartofii în rondele groase de 1 cm şi am feliat roşiile, ceapa şi citricele în rondele subţiri. Lămȃia şi portocala le-am feliat cu tot cu coajă, pentru aromă. Usturoiul curăţat l-am tăiat pe lung, în două. Am ales cartofi roşii, cu miezul tare, pentru a nu se sfărȃma la fiert şi în cuptor. Cartofii făinoşi nu sunt potriviţi pentru această reţetă.
Între timp, apa a început să fiarbă şi am scufundat în ea bucăţile de fenicul şi cartofi. Le-a trebuit în jur de 7-8 minute să fiarbă parţial, timp suficient pentru a rămȃne crocante şi a nu se sfărȃma în cuptor. Am aşezat feniculul şi cartofii într-o strecurătoare şi m-am apucat de peşte, nu înainte de a încinge cuptorul la 200 de grade Celsius, fără ventilaţie.
Cum aranjați în tavă
Am şters foarte bine peştele cu un prosop de bucătărie, l-am condimentat bine cu sare, piper şi seminţe de fenicul şi am pus cȃteva crenguţe de ierburi aromatice în interior. Am uns apoi o tavă termorezistentă potrivită cu 1 lingură de ulei şi am aşezat în ea un strat de fenicul şi cartofi. Pe patul ăsta de legume am aşezat dorada şi am turnat peste ea vinul.
A venit rȃndul rondelelor de citrice şi roşii să fie aşezate în jurul peştelui, peste fenicul şi cartofi. Apoi, al cepei şi usturoiului. Încă un praf de sare şi piper măcinat deasupra, restul de ulei turnat cu grijă peste carne şi legume şi asta a fost tot.
După 25-30 de minute, în care bucătăria s-a umplut de arome îmbietoare, mȃncarea fost gata. Servită la prȃnz, această doradă cu fenicul s-ar fi potrivit şi cu o garnitură de orez, însă, pentru cină, ingredientele au fost suficiente.
Poftă bună!