De regulă prefer mâncărurile ușoare, dar din când în când mai merge și câte o rețetă mai cu greutate, ca să zic așa. De data aceasta vin spre voi cu un fel de chifteluțe, de origine suedeză, îmbăiate într-un sos de smântână și supă de vită. Ce e fain la acest tip de chifteluțe suedeze în sos? Că se pot consuma alături de orez, cartofi piure și (my favorite) paste. Sosul acestor chifteluțe este foarte cremos și aromat, deci va merge minunat lângă orice variantă de garnitură.
Ingredientele necesare pentru chifteluțe:
- 1 kg carne tocată (amestec vită-porc)
- 3 felii de pâine
- 2 linguri ulei de măsline
- O ceapă medie
- 100 ml lapte
- 1 ou
- Sare și piper
- Nucșoară măcinată
- Usturoi granulat
- 50 gr unt
Pentru început, am tăiat feliile de pâine în cuburi și le-am pus într-un castron, împreună cu laptele. Le-am lăsat cam 10 minute cât pâinea să absoarbă tot laptele.
Între timp am tăiat ceapa mărunt și am pus-o la călit vreo 3 minute.
După ce am terminat cu ceapa, am adăugat în castronul cu carne, oul, pâinea, ceapa și condimentele și le-am amestecat bine de tot.
Amestecul trebuie să arate așa.
Am început să formez chifteluțele, pe care le-am așezat frumos pe o hârtie de copt. Apoi am pus cele 2 linguri de ulei de măsline, precum si untul, într-o tigaie la încins.
Le-am lăsat cam 2 minute pe o parte, apoi le-am întors pe cealaltă parte, până au devenit rumenite bine. Le-am scos pe o farfurie și am continuat cu sosul.
Ingrediente necesare pentru sosul de vită:
- 100 gr unt
- 50 gr făină
- 500 ml supă de vită
- 200 ml smântână de gătit
- Sare și piper
- Pătrunjel proaspăt
În tigaia în care am prăjit chifteluțele, am pus untul la topit, apoi am adăugat făina și am amestecat repede, am adăugat supa de vită, smântâna de gătit si condimentele. L-am lăsat să fiarbă cât să se lege și să devină cremos. Apoi am pus chiftelele înapoi în tigaie, peste sos și am adăugat pătrunjelul proaspăt, tăiat mărunt.
Noi am servit aceste chifteluțe suedeze în sos lângă orez, pentru ca unul dintre mofturoși nu este fan paste.
S-aveți poftă!