Dragobetele, făptură mitică, susținător al dragostei și al bunei dispoziții se sărbătorește pe 24 februarie, la final de făurar, început de mărțișor. Tot cu gândul la dragostea și căldura cu care ne învăluie acest tânăr frumos și bun, m-am gândit să vin în sprijinul lui cu un desert ușor de preparat, delicios și binemeritat – Sufleu de ciocolată cu smochine și migdale.
Ne dorim să rămânem îndrăgostiți și fericiți tot anul, îndrăgostiți de viață, de soare, de natură și de lumea asta superbă în care trăim, așa este? Din propunerea mea de desert nu putea să lipsească ciocolata, pentru că eu precursor al dragostei mai puternic decât ciocolata nu știu.
Ingrediente pentru sufleul de ciocolată cu smochine si migdale:
- 200 g ciocolată neagră 54% cacao
- 3 ouă
- 50 g zahăr
- 50 ml cafea
- 25 g unt
- 50 g fulgi de migdale
- 5 bucăți smochine deshidratate sau proaspete
- un praf de sare
Ingrediente pentru sosul de ciocolată:
- 100 ml smântână pentru frișcă
- 80 g ciocolată neagră
Extra
- 25 g unt
- 50g zahăr tos sau zahăr pudră
Pentru uns formele ramekin sau orice alt vas termorezistent.
Cum m-am pregătit pentru rețeta de sufleu de ciocolată cu smochine și migdale?
Am pornit cuptorul la 200 °C, am cântărit ingredientele, am tăiat smochinele deshidratate în 6 bucățele, însă se pot tăia si mai mărunt. Am prăjit ușor fulgii de migdale într-o tigaie și i-am dat deoparte.
Cu ajutorul unei pensule am uns formele pentru sufleu cu unt și le-am tapetat cu zahăr tos, dar se poate și cu zahăr pudră.
Am folosit 2 vase ramekin cu diamentru de 10 cm – 180 ml și o cană termorezistentă.
Mod de preparare sufleu de ciocolată cu smochine și migdale:
Peste ciocolată am adăugat untul și cafeaua și le-am puns la bain-marie până s-a topit ciocolata. Am omogenizat bine compoziția și am lăsat-o la răcit. Între timp am separate ouăle și am bătut albușul spumă împreună cu praful de sare. Am adăugat cele 50 grame de zahăr peste albuș si am bătut în continuare până când paletele de la mixer au început să lase urme în albuș (le-am bătut în proporție de 75%).
Am revenit la ciocolata care s-a răcit suficient încât să pot adăuga gălbenușurile, smochinele și jumătate din canditatea de migdale.
Peste compoziția de mai sus am adăugat albușul bătut spumă, pe care l-am încorporat în două tranșe, cu mișcări circulare, de sus în jos.
Am pus compoziția în vase pâna la jumătatea vasului, apoi am adăugat restul din cantitatea de fulgi de migdale. Am continuat sa torn mai departe compoziție în recipiente până le-am umplut, înlăturând excesul cu o racletă.
Am pus formele la cuptor pentru 13 – 14 minute la 200°C. În acest timp am făcut sosul de ciocolată – piesa de rezistență a acestui preparat.
Pregătire sos de ciocolată:
Am încălzit smântâna, am adăugat ciocolata și am amestecat pâna s-a omogenizat. Totuși am avut grija să nu fierb smântâna prea tare ca să nu opăresc ciocolata si să o compromit.
Am scos sufleul de ciocolată cu smochine și migdale din cuptor, am făcut o gaură în mijloc, cu ajutorul unei lingurițe și am turnat sos de ciocolată.
Sufleul de ciocolată cu smochine și migdale are textura unei budinci de ciocolată, este moale și umed în interior.
Acest sufleu de ciocolată este o declarație de dragoste prin care îmi doresc să păstrez vie, inspirația. Un desert prin intermediul căruia ne arătăm dragostea, dorința și aprecierea față de persoanele iubite.
Zile cu soare,
Ionela
Alte deserturi cu ciocolată de unde puteți să vă inspirați, găsiți aici.