Colțunași cu zmeură și mix crocant de nucă

414
Colțunași cu dulceață de zmeură și mix crocant

S-a dat sfoară în țară, vine Dragobetele! Începe nebunia: caută cadouri, rezervă masă la restaurant, bilete la cinema, etc. Ei bine, eu vă propun pentru astăzi un desert pe care îl puteți face împreună cu persoana dragă vouă, un desert familiar tuturor si tare gustos: colțunași cu dulceață de zmeură, sirop de zmeură și, bineînțeles, un mix crocant de pesmet cu nuci. În aceste timpuri în care majoritatea evenimentelor sau sărbătorilor ne regăsesc acasă, putem integra tot felul de activități în familie, de exemplu gătitul. Puteți face o surpriză persoanei iubite sau să gătiți împreună, de ce nu? 

Și dacă tot am adus vorba de Dragobete, este clar de ce am ales să vă prezint această rețetă: tocmai pentru a aduce în casele voastre puțin din frumoasele tradiții ale acestei țări, de care trebuie să ne bucurăm ori de câte ori avem ocazia.

Ingrediente pentru colțunași cu zmeură și mix crocant:

  • 80 g pesmet auriu
  • 14 g zahăr vanilat
  • 100 g zmeură proaspătă
  • 1 ou întreg (60g)
  • 130 g dulceață de zmeură
  • 60 g sâmburi de nucă
  • 170 g făină (tip 000) + 20 g pentru frământat
  • 50 ml apă
  • 2 g semințe de mac
  • 40 – 50 ml sirop de zmeură (opțional)
Colțunași cu dulceață de zmeură și crocant de pesmet cu nuci

Metoda de preparare colțunași cu zmeură și mix crocant:

Mix crocant

Am prăjit sâmburii de nucă în tigaie, după care i-am decojit. Am avut nevoie de nuca mărunțită, astfel am tăiat sâmburii cât mai mici. Am adăugat într-o tigaie zahărul vanilat, nuca mărunțită și pesmetul și le-am prăjit la foc mic, până când pesmetul a devenit auriu. 

Colțunașii

Pentru început am amestecat făina cu oul întreg și apa, am frământat bine, am adăugat macul și am continuat să frământ aluatul până când acesta era compact și avea o suprafață netedă. Am lăsat aluatul la odihnit timp de 30 de minute la temperatura camerei, acoperit cu o folie de plastic.

colțunași

În cele ce urmează, odată aluatul odihnit, am început să-l întind cât mai bine cu un sucitor, prin mișcări circulare. Astfel, am obținut o foaie de paste bine întinsă, așa cum vedeți în pozele de mai jos.  

colțunași
colțunași
colțunași
colțunași cu dulceața de zmeură

Am luat un tăietor cu pinten și am împărțit aluatul în mai multe fâșii lungi. Am așezat câte o jumătate de linguriță de gem, am umezit puțin cu degetul aluatul unde urmează să fie lipit cu partea de sus,  după care am pliat bucata de aluat fără gem peste cea cu gem. Și ca să fie mai clar procesul am atașat câteva poze ajutătoare. 

colțunași cu dulceața de zmeură
colțunași cu dulceața de zmeură

Am creat atât colțunași de mărime mare, cât și mai mici, depinde și de preferințele fiecăruia, cei mari seamănă cu ravioloni italienești. Am fiert colțunașii în apă, cei mici pentru 8 minute și cei mari pentru 10 minute. 

colțunași cu dulceața de zmeură și mix crocant de pesmet cu nuci

Pentru servire am decis să așez mixul crocant la bază, colțunașii și siropul deasupra, ca într-un duet al dragostei. De asemenea nu am uitat de zmeura proaspătă. Bineînțeles, o altă variantă pe care o serveau mama și bunica, era să pună toți colțunașii într-un bol și să îi treacă prin tot pesmetul. Oh, mamă! Toate variantele sunt bune, atâta timp cât ai investit trudă și dăruire.

Vă îmbrățișez cu drag,

Ioana

Alte variante de colțunași găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close