Lasagna cu ragu

4.2K

Ieri am făcut lasagna. Teoretic, e simplu să faci lasagna, mai ales dacă ai sosul preparat (fie că e cu carne, fie că-i vegetariană, lasagna e un fel de mâncare ce se face clădind foi peste foi, cu un sos între ele). Eu nu am avut sosul (nu cumpăr sosuri gata făcute, mai ales dacă-s din carne, mai ales dacă pot să le fac eu)așa că m-am deplasat binișor până la măcelarul meu, am cumpărat o jumătate de kilogram de carne și m-am întors acasă, pentru că aveam în frigider celelealte ingrediente. Să vedem ce s-a întâmplat apoi:

Carne, roșii, morcovi, ceapă, țelină, ardei, pătrunjel (și frunze și rădăcină), smântână dulce, roșii pasate și, firește, foile de lasagna.

lasagna 01

Vă ros să nu folosiți ketch-up sau pastă de roșii în locul roșiilor pasate, diferența de calitate e mult mai mare decât diferența de preț.

lasagna 02

Dacă aveam un dispozitiv de laminat paste (următoarea mea investiție, apropo), îmi făceam singur foile de lasagna. Nu am, așa că le-am cumpărat.

lasagna 03

Condimentele: sare, piper (verde, în cazul de față), oregano, busuioc, nucșoară și foarte puțin cimbru.

lasagna 05

Am dat morcovii, țelina și rădăcina de pătrunjel prin răzătoare.

lasagna 07

Am tocat mărunt ardeiul și ceapa.

lasagna 08

La fel am făcut și cu jumătate din legătura de frunze de pătrunjel. Am amestecat apoi toate astea într-o oală în care am pus și carnea. Folosesc o oală cu pereți groși, emailată, doar fac o pastă de carne, nu vreau să se lege de oală.

lasagna 09

Am adăugat roșiile pasate și două căni de apă caldă. Am pus apoi pe foc mic.

lasagna 10

Am zdrobit toate mirodeniile împreună cu două lingurițe de ulei de măsline, extrairgin. Am pus pasta obținută în sos, cu zece minute înainte de a stinge focul (sosul a avut nevoie de o oră pentru a se face, în timpul acesta am amestecat în el destul de des și am recoltat cu o lingură grăsimea separată la suprafață, carnea fiind un amestec de vită cu porc a avut oarece grăsime).

lasagna 11

Prietenii mei italieni (și nu numai) folosesc la lasagna un sos bechamel. Eu nu-l folosesc, are făină și unt și lapte. Cu untl și cu laptele n-am nimic dar făina încorporată în ele e un lucru de care mă pot lipsi. În consecință, am folosit smântână dulce.

lasagna 13Am pus foi de lasagna peste smântână…

lasagna 14

Sos peste foi și parmezan peste sos…

lasagna 16

…alte foi, din nou smântână, iar sos..

lasagna 17

…și tot așa, de patru ori. Ultimul strat-sos, acoperit cu cealaltă jumătate a legăturii de frunze de pătrunjel. Am pus tava într-o altă tavă (cu apă) apoi în cuptorul încins. A stat la cuptor un sfert de oră, am scos lasagna, am presărat peste ea parmezan și am pus câteva roșii cherry apoi am dat tava la cuptor din nou, pentru alte zece minute.

lasagna 18

Apoi…gata.

lasagna 20

Sunt mulțumit.

lasagna 23

Sigur că suportă parmezan în plus, dacă simțiți nevoia.

lasagna 24

Să fiți sănătoși.

lasagna 25

Join the Conversation

  1. Mie îmi plac la nebunie mâncărurile cu paste. Şi lasagna e o descoperire recentă de care mă bucur enorm. Asta aşa cu carne mi se pare destul de greoaie la stomac, dar am făcut de vreo câteva ori. În schimb, preferata (până acum) e una cu spanac şi o brânză mai moale şi nu foarte sărată. (Mulţumită grădinii lu’ mama, avem spanac tot timpul anului, ceea ce e absolut minunat.) Nici pe mine nu mă prea încântă bechamelu’, aşa că la asta cu spanac folosesc ori smântână ori o combinaţie de lapte cu smântână.

    Şi apropo de foile făcute în casă: bagă o investiţie că merită. Mama a luat zilele trecute o mega-maşină de făcut tăiţei subţiri şi laţi, care, bineînţeles, că ştie să facă şi foi de lasagna. Iasă de vis. (Numa’ că vorbim de Temeswar, dar mă gândesc că ai de unde şi la Cluj.)

  2. Cum adica „sa fiti sanatosi?”. E „grea” mancarea asta. :D

  3. Sigur că se găsesc și la Cluj. O să iau, îmi plac pastele de casă mult mai mult și în plus pot să fac diverse combinații de culori și arome:-)

  4. Fulgerică, tocmai! :-)). Nu-i chiar spumă de eter lasagna asta cu carne dar nici nu pățești nimic dacă mănânci 200 de grame la o masă (nici nu ai nevoie de mai mult, e destul de sățioasă). Sigur, dacă ai probleme cu bila e mai bine să te ferești de sosurile de felul ăsta (chiar și de cele din legume, care-s la fel de periculoase).

  5. Intotdeauna mi s-a parut o stiinta sa fac lasagna…..si cum eu nu le am cu stiintele…. Dar cred ca zilele astea voi incerca smecheria….pare destul de simplu.

  6. de cand asteptam reteta asta!!!!!!!! :) imi imaginam ca e mult mai greu. Saptamana viitoare cel tarziu….. O sa iti spun cum m-am descurcat ;)

  7. Radu-Mihai says:

    I`m new! ;)
    Ieri am facut spaghete bologneze, dar cu lasagna mi-ai facut pofta. O s-o fac cu alta ocazie pentru ca azi (incerc sa) pregatesc un homar dupa reteta lui Copolovici. E ceva nou, sper sa-mi iasa! La tine n-am vazut nici o reteta cu fructe de mare. :( Sau n-am cauztat destul? :)

  8. Radu, rețetele cu fructe de mare le păstrez pentru când o să am ocazia s gătesc pe malul mării. Uneori fac pește, dar destul de rar.

  9. Radu-Mihai says:

    Hai ca trec pe la Cluj si te iau, cu mine, la mare! Pregateste-ti sculele! :))
    Dar de ce nu faci peste mai des? Ca e bun si sanatos… asa a scris la „ziar”. :)

  10. Faina treaba mare sef!
    Sa ne fie de bine….
    Ma apuc si eu de o portie ca prea mi-ai facut pohta!
    Si ca de obicei…merje stropita cu vin de ala rosu anadaluz…tarei bun….
    :)

  11. Jenika, spor. Nu mă mai omorâ cu vinul andaluz! :-))
    Radu, o fi sănătos dar e greu să-l afli proaspăt scos din râu ori baltă, crescut fără hormoni și concentrate.

  12. serbanescu leon cosmin says:

    salut Domnule Adi, (e primul meu coment aici ,de fapt nu e comment propriu-zis…va multumim pt ce faceti si eu si sotia mea ) am o singura nelamurire …foile de lasagna nu se pun fierte…sau se pot pune si asa- nefierte… sunt beginer in ale bucatariei si am invatat multe de la dvs.
    va multumesc

  13. Foaaaarte bun! Am să încerc şi eu varianta cu smîntînă în loc de bechamel.

  14. Cosmin, bun venit. În primul rând, propun să ne tutuim, cred că-i mai comod:-). În al doilea rând, nu-i nevoie să fierbi pastele, se înmoaie singure, sosul conține destul lichid, smântâna la fel. Fierberea lor e doar un truc de restaurant. De obicei restaurantele fac sos ragu pentru o săptămână (se păstrează foarte bine dacă e fiert cât trebuie) și fac lasagna la comandă. Pentru a putea onora comanda în 25 de minute se fierb foile (cel mult 8 minute), se clădește lasagna cu sosul deja făcut și se mai lasă în cuptor pentru gratinare 6-8 minute. Și gata. Acasă nu ne grăbește nimeni și e păcat să renunțăm la savoarea pastelor fierte în sos de smântână+ragu în loc de apă:-).

    Lucia:-).

  15. Domnu Hădean, de unde v-ați luat bolul acela albastru cu margine galbenă? Că vreau și eu. Și când vă luați laminor să-mi ziceți și mie cum merge și dacă se poate lua și în leasing. Vă mulțumesc!

    1. Dupa reteta de azi,primul gand a fost nu merita,mult timp,mai ales pt cei care sunt la inceput ,dar dupa ce o gusti,parca zici ,o mai fac odata dar e ultima promit,sotul vrea ordine in bucatarie,si sa stau sa spal dupa in picioare parca nu ma mai anim ,in rest e oricum diferita,parca data trecuta am facut prostia sa le fierb si nu avea rost,m-a omorat bechamelul,zicea ca l-am mai facut,dar de data a iesit cantitativ,am pus 1l de lapte dar teoretic poti sa-l pui dupa ochi,mi se pare normal sa pui si apa,in compozitia de carne,e un fel de spaghete bolognese dar mai elegante si mai scumpe,din retele cu carne ,nu e mai sanatos musacaua,si de data asta am pus de porc

  16. Tanti Jeni, bolul e din Auchan. Iar laminorul ar trebui să fie ieftinuț, nu cred că merită efortul de a întocmi un dosar de leasing:-).

  17. Si uite asa plec eu cu bocancii prin omat in cautare de foi de lasagna si carne tocata,in loc sa repet la gastro ca am maine examen. Dar daca numai ce am invatat ca atunci cand poftesc la ceva creste secretia gastrica acida si risc sa fac gastrita…ce sa ma fac?!
    Foarte frumoasa reteta!

  18. Lasagna nu am preparat niciodata , imi imaginam ca este ceva extraordinar de greu de facut…dar din cate vad e si usor si iese si gustos….am sa incerc si eu ,o data , pentru noi….si poate o sa am norocul incepatorului!:))

  19. Vertange, succes:-)
    Ana, e simplu-simplu.

  20. Ai folosit carne de porc, nu de vită?

  21. Claudiu, amestec 50/50

  22. Imi place mult cum ai facut sosul, ca nu ai calit deloc carnea .. am o cutie de lasagna, asa ca fac la sigur. E pe gustul meu reteta! :)

    1. Ari, mă bucur:-)

  23. Datorita postului asta stiu ce gatesc maine:D Arata fooarte bine!
    Ai incercat sa pui si capere? dau un gust foarte bun:)

  24. De apreciat la tine pe blog Adi pe langa retetele savuroase e faptul ca iti faci timp sa raspunzi fiecarui comentator la postarile tale..Felicitari

    1. Claudiu, mă gândesc că dacă oamenii își fac timp să comenteze, trebuie să-mi fac timp și eu pentru răspunsuri:-)
      Raluca, succes:-). Folosesc destul de rar capere, e o idee pe care o să o țin minte.-).

  25. Emil Tamas says:

    Mmmm….

    Eu folosesc și mult Rozmarin pentru sosul ragu și fierb carnea călită cu morcov și ceapă în vin roșu și (merge și alb) și de-abia după ce a scăzut vinul aproape complet pun condimentele (altfel le omoară vinul cu totul).

    De asemenea, mai pun mozarella sau scamorza printre straturi. Varianta ta e puțin mai ușoară (fără bechamel, mozarella etc), ceea ce ar merge bine pentru o escapadă a regimului meu, poate chiar cu foi de lasagna făcute de mine cu făină integrală :-)

    Totuși susțin că rozmarinul ar trebui să fie în sosul ragout data viitoare! :-)

  26. Emil, nu-ți împărtășesc entuziasmul pentru rozmarin dar îl înțeleg, sufăr de aceeași boală când vine vorba de busuioc și usturoi:-).

  27. Emil Tamas says:

    Haha :) Io am boala asta pentru toate condimentele lumii! Busuiocul (verde) și usturoiul sunt la loc de cinste! Cred că mă pun să seamăn iar busuioc și coriandru în ghivece mmm.

  28. Adi spune-mi te rog daca foile au denumirea de lasagna sau pot fi inlocuite si cu cele de placinta. Tot de supermarket, evident. Multumesc! Toata stima!

    1. Rodica, lasagna-lasagna. Doamne feri să pui foi de plăcintă! :-)

  29. Ok, ok, sorry pentru intrebarea mea de neinitiata total in ale lasagnei. :-) Multumesc!

    1. Rodica, nu trebuie să-ți ceri scuze, e mai bine să întrebi (eu așa fac mereu când mi-e neclar) :-). Cu plăcere.

  30. super reteta.se poate face si in vas de yena dreptunghiular.sosul este o incintare a papilelor .se poate pune si putin sos pesto ?voie buna!

    1. Lela, sigur că poți pune și pesto:-). Poftă bună!

  31. Adi,ma omori cu zile ca ma fac de 120kg,ca tare e buna

  32. tataru ciprian says:

    maine am invitati la masa,pregatesc o lasagna si un vin bun,noapte buna Chef Adi Hadean

    1. adihadean Author says:

      Ciărian, spor:-)

  33. cunoscator says:

    prietene…
    nu i bine ce faci
    1. prima data calesti ceapa morcovu si telina apoi pui carnea peste ele la prajit( nu le amesteca pe toate ca nu-s sarmale)
    2 lasa pitrinjelu pentru supa de pui
    3 dupa ce carnea ii prajita si nu mai lasa apa pune un detz de vin rosu si lasa- sa se evapore si apoi pui rosiile decojite.
    4condimente: sare piper rozmarin salvie. atat
    5 NU smantana ( asta i buna la sarmale) fa un bechamel din faina si lapte cu un varf de nucsoara
    6 si inca ceva : carnea ii numa vaca
    crede ma

  34. mie imi place sa fie bechamel primul strat (cel de pe tava); la celelalte straturi nu tin neaparat; ii adaug foaie de dafin, nu nucsoara.
    sosul: carne de vita (am vrut mereu sa incerc cu pui, dar uit :P), piper, sare, rosii, busuioc.
    Am acum la cuptor.
    Reclamatii n-am primit niciodata, ba chiar ovatiuni cand se aude zvon de meniu cu lasagna.

    Pe vremuri faceam cu pastele fierte! Mare prostie! Ma ajuta si sotul meu la fiert… tot cate doua……. pfff….

  35. Virginia says:

    Dupa ce am citit reteta, am „reorganizat-o” in functie de stocul propiu si am facut o lasagna „simpla”-doar carne, rosii cubeti la cutie, ceapa, morcov, oregano, busuioc, foi dafin, piper, foi lasagna si branza un pic iute (mai greu cu parmezanul :)) ). Delicioasa!!! ;)

  36. voichita tomi says:

    super buna lasagna.Eu am facut cu carne de pui tocata ,dar neaparat cu sos bechamel,altfel…
    am pus doar 2 linguri de faina si l-am facut mai subtire asa ca o smintina,doar cu piper SI SARE.Nu il incarc cu toate aromele,si carnea am calit-o in putin ulei cu o ceapa mica .Cind se albeste carnea pui sosul de rosii si il lasi la fiert.Mirodenii…fiecare pune dupa gust.

  37. cristina says:

    Foarte buna, am facut ieri si nu a mai ramas nimic in tava. Eu am fiert putin cam 7 min foile de lasagna.

  38. Salut!
    Am incercat de ceva retete de pe acest blog si iti multumesc.
    Am cateva intrebari:
    1 ce inseamna rosii pasate
    2 ce inseamna smantana dulce
    3 la ce temperatura setez cuptorul?
    Multumesc mult!
    Toate cele bune!

  39. Buna Adi!

    Ma bucur mult ca ti-am descoperit site-ul….sunt incantata de reteta ta de lasagna pe care am facut-o de curand si a iesit…..WOW!!!! Am „topit-o” repede :))… cred ca in weekend incerc si un desert…si uite asa mai castigi un fan….;)

    Toate cele bune si felicitari ptr emisiune care este net superioara fata de HK…!

    Mihaela

  40. Adi, lasagna a fost un succes total, desi am gatit pentru prima data lasagna,a iesit absolut delicioasa datorita retetei tale! Multumesc!

  41. Mi se pare cea mai buna si cea mai usoara (si la intocmit, si la gust) reteta de lasagna…am incercat-o…e foarte reusita! Multumim Dl Hadean! :)

  42. Draga d-le Adi Haidean, te rog mult sa ne spui si cantitatile de ingrediente dolosite pt. aceasta minunata Lasagna. Imi doresc mult sa o incerc si cum nu am facut Lasagna niciodata, nu prea am intuitia cantitatilor. Multumesc !

  43. Draga d-le Adi Haidean, te rog mult sa ne spui si cantitatile de ingrediente folosite pt. aceasta minunata Lasagna. Imi doresc mult sa o incerc si cum nu am facut Lasagna niciodata, nu prea am intuitia cantitatilor. Multumesc !

  44. Domnul Hadean,imi plac retele dumneavoastră !mereu va citesc blog ul..cand vreau sa fac ceva nici nu ma mai uit in alte parti.imi place ca explicati foarte bine si faceti totul sa para f simplu

  45. Am vazut ca ati spus cuiva mai sus „e mai bine sa intrebi”, asa ca am si eu o intrebare; dar inainte, doresc sa va multumesc pentru reteta aceasta deosebita, chiar dupa gusturile familiei noastre. Prima data cand am facut lasagna a fost un esec din cateva puncte de vedere, unul fiind sosul bechamel. Nu mi-a placut nicicum si in nicio reteta. Asa ca am cautat o alta varianta si am gasit. Aici. Si ma bucur.
    Intrebarea mea e urmatoarea: as putea oare sa asamblez lasagna seara, s-o acopar si s-o pun la frigider pana a doua zi si abia atunci s-o pun la cuptor? (chestie de logistica a timpului pe cand voi avea musafiri). Multumesc anticipat

  46. Imi place mult lasagna, pana azi nu am avut curajul sa încerc si acasă (credeam ca e grea tare rețeta). A ieșit minunata!!!! Atat de buna, încât mi-e teama ca nu voi mai încerca la restaurant… e păcat sa nu o fac eu. Ma bucur ca am scapat de sosul bechamel, care nu ma încânta deloc (de fapt orice sos cu faina). Mulțumesc Adi! Iti mulțumește si soțul meu, care a fost fericit la masa de prânz :)

  47. Acum lucrez de zor la reteta, insa TE ROOOOOG pune si cantitati/temperaturi in retete..unele pot fi usor de dedus…dar unele nu si riscam sa dam gres :(

    Mersi si spor in continuare!

  48. Maria Craciun says:

    Buna ziua dle Adi Hadean, M-ati convins sa incerc si eu reteta dvs, de lasagna cu carne tocata si sos de smantana, de mult imi doresc acest lucru, dar n-am avut curajul necesar. Va rog sa-mi dati cantitatile retetei dvs. Multumesc!

  49. la început am dorit sa prepar eu lasagna, versus sa o achiziționez din magazin, apoi a devenit un fel de mâncare pe care copiii o cer săptămânal. Deja am rețeta memorarata și acum orice fel de mâncare caut online încep căutările cu – Rețete Adi Hadean……
    Ce mai, rețelele lui Adi Hadean cu iz de ardelean îmi ung sufletul de ardeleanca :)

  50. De cate ori vreau sa gatesc ceva nou, sa imi surprind familia, intru aici :). Inca o reteta geniala. P.S.: am inlocuit pasta de tomate din comert cu rosiile pasate la orice reteta, datorita tie. O duminica frumoasa ☺️

  51. Daniela says:

    la fel și viața …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close