Tagliatelle cu feta și roșii uscate la soare

657

Roșiile uscate la soare sunt un dar de la Dumnezeu. Pot aduce strălucirea într-o banală supă-cremă de usturoi, pot pune „f”-ul din „fantastic”-ul exclamat în timp ce mănânci o porție de paste simple, în stil napoletan, pot să constituie surpriza plăcută din unele salate. Cum se obținele? Prin cumpărare din supermarket, veți spune unii dintre voi. Da, și așa, dar până să ajungă la supermarket, roșiile sunt uscate într-un cuptor sau într-un dispozitiv de deshidratare. Celelalte, cele mai bune, ajung în magazine mici, băcănii vechi ori pe rafturile de acasă ale aleșilor, după ce au stat între patru zile și două săptămâni în soare, de la răsărit până înainte de apus (umezeala cu care vine orice seară de vară strică munca de peste zi a Soarelui, deci atenție), acoperite cu un tifon (acesta nu trebuie să le atingă), să fie ferite de praf și insecte. Zilele trecute mi-am cumpărat un borcan cu roșii uscate de soarele Greciei (la vară o să am recolta mea de roșii, o parte va fi transformată-n roșii uscate). Tot de la greci vine și feta pe care am folosit-o în rețeta de azi. Puteți folosi diverse soiuri de brânză cu aspect de feta, din supermarket. Nu-s nocive, au multă soia în compoziție și mai puțin lapte, atâta doar că-s vândute drept ceea ce nu-s (asta e o altă problemă a legislației de la noi, corect ar fi să scrie pe etichetă că-i brânză cu soia, câtă soia și cât lapte conține și nu să scrie că-i brânză tip feta, asta poate produce confuzie ) și sunt mai ieftine. Dar, să vedem rețeta:

Am folosit tagliatelle proaspete, cumpărate, nu făcute de mine (vine și vremea acelora).

tagliatelle cu feta 03

Feta, firește.

tagliatelle cu feta 01

Roșii uscate și păstrate în ulei cu ierburi.

tagliatelle cu feta 02

Două linguri de iaurt din lapte de capră&bivoliță.

tagliatelle cu feta 04

Am pus pastele la fiert în apă cu sare. Trei minute au fiert. Între timp am amestecat brânza cu iaurtul.

tagliatelle cu feta 05

Am tocat roșiile, nu prea mărunt.

tagliatelle cu feta 07

Am scurs apa de pe paste și am pus peste ele roșiile, brânza și iaurtul.

tagliatelle cu feta 08

Am amestecat bine și am pus pastele pe farfurie.

tagliatelle cu feta 09

Am stropit cu ulei de măsline extravirgin.

tagliatelle cu feta 10

Simplu, gustos.

tagliatelle cu feta 11

Să fiți sănătoși.

tagliatelle cu feta 12

Join the Conversation

  1. Chiar incerc astazi ! Pare atat de simplu cand arati tu :-) In Bucuresti, in Piata Buzesti si Hala Traian se gaseste cate o taraba mica, a caror proprietari greci, aduc specialitati. Pur si simplu rosiile lor uscate la soare sint chiar mai bune decat cele italiane, sunt usor carnoase, nu uscate ca cele din suermarket. Combinate cu 10 feluri de masline, inclusiv uscate pe ramuri si incepi sa dansezi sirtakis prin sufragerie…

  2. vorba aia:”ffffffff”… + că iubesc iaurtu de bivolision&caproză..

  3. Radu-Mihai says:

    „F”antastic!

  4. Am mancat paste cu feta si rosii uscate (la inceput nu stiam ce-s, mi-a luat vreo doua zile de gandire dupa aia, prin eliminare mi-am dat seama) la un restaurant Vapiano in Viena. Erau condimentate cu salvie proaspata, rupta din ghiveci in fata mea, cred ca cele mai bune paste pe care le-am mancat ever. Este Vapiano si la Bucuresti (http://www.vapiano.ro – nu am fost, dar presupun ca e la fel), nu au in meniu reteta asta (si in Viena era oferta speciala), insa si celelalte sunt exceptionale, si conceptul restaurantului e misto.

  5. arata minunat :) eu am cautat rosii uscate in brasov…insa n-am gasit :| oameni rai :))

  6. Apropo de lipsa ingredientelor de pe produse…si eu sunt indragostia de iaurtul de capra si bivolita, cel facut de firma cu N-ca sa nu facem reclama orasului ;-) Da’ oricate ore am studiat cutia, n-am reusit sa dau de urma ingredientelor. Si am mari indoieli ca folosesc lapte de capra si bivolita, daca ma gandesc cate bivolite si capre mai sunt pe la tara sau chiar si in fermele de la noi. Oare ne-am putea rezolva dilema asta cumva? Sa incercam sa inttrebam pe cineva de la firma cu N? Merita efortul? Sau mai bine ne savuram iaurtil in liniste, fara sa ne irosim in acelasi timp si neuronii cu intrebari metafizice? Dilema mare!

  7. In dilemele iaurtului, am uitat sa-ti multumesc pentru retete. Urmaresc blogul tau de cateva luni, am facut unele din retete, mi-au iesit si imi plac. Daca-mi spui si unde gasesc sa cumpar un mojar din piatra, iti raman pe veci recunoscatoare;-). Bafta multa!

  8. Monica, pare pentru că este:-)
    Vrăji, sîmț monstruos la adresa lui și eu:-)
    Radu, bine, no
    Dush, mă tot întreb ce-i cu Brașovul… :-)
    Mihaela, nu întreba, ce nu știi nu te poate răni:-)). Mulțumesc pentru apreciere. Mojar de felul ăsta nu știu unde ai putea găsi, al meu a fost adus de prin cele străinătăți. Poate găsești pe net.
    nonick, salvia e o idee bună:-)

  9. Uite cum talentul meu de mama-omida m-a facut sa cumpar rosii uscate zilele trecute. :)
    Urmeaza sa cumpar paste proaspete si ma pun pe treaba.
    Multumesc frumos pentru reteta!

  10. ii vai de soarta lui, aia e :)) cum n-avem viata de noapte, n-avem nici de zi :) aici nu is magazine cu condimente misto, aici nu aduc rosii uscate…urat. urat.

  11. Dush, să facem ceva, să dezmorțim bunătate de oraș, că-i păcat:-)
    Vertange, cu plăcere.

  12. stiu. pe langa astea eu mi-as face o sera cu sparanghel…sa ma pot indopa cand vrea muschiul meu :)) pe aici ajung niste ofilituri in kaufland de iti vine sa ii bati…deci, de unde incepem? :D

  13. poate sunt eu chioara, dar nu vazui nicaieri: feta e tot de capra? ca si asta e relevant in combinatie.

    1. Adnana, combinatie de oaie si capra.

  14. mmm,minunat fel!rosiile acestea sunt printre favoritele mele!

  15. Am vazut salvie proaspata prin Metro, desi visul meu e sa am ghivecele mele cu ierburi aromate. La bloc insa e mai greu. Acum, ca tu stai la casa…
    Si apropos de cronici si Vapiano, chiar as fi curios sa vad parerea ta referitor la restaurantul asta. Asta daca mai ai drum prin Bucuresti. Sau Budapesta. Sau Viena :)

    1. Nonick, poate oi avea vreme să trec. Despre salvie spun doar atat: saptamana asta voi avea propria-mi plantatie:-)

  16. Ei Adi, am fost pe aceeasi lungime de unde cu rosiile uscate la soare si feta. Am facut vineri seara (Vinerea Mare) ca sa nu mancam carne. Si ma gandeam ca o sa iasa bun da nu m-am gandit ca asa bun. Nu am vazut reteta ta pana acum dar ma ganseam ca atunci cand am anuntat ceea ce fac de mancare toti s-au uitat la mine de parca m-am stricat la minte. :))) A mea mancare a fost doar putin diferita, am inceput cu ulei de masline plus filet de anshoa si usturoi zdrobit, un pic de ardei iute in flechite si peste niste rosii proaspete. le-am lasat sa se lege impreuna cu rosiile uscate. Am turnat peste paste, am pus o mana mare de patrunjel tocat si am adaugat feta si putina branza de capra.
    Feta de oaie cu branza de capra…S-a potrivit. Data viitoare am sa icerc si reteta ta ca tare frumos arata.
    Imi place tare mult mancarea ce o faci! Ma gandesc ca asta nu e nou pentru tine, ai mai auzit-o ca altfel cum erai asa popular? ;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close