Ieri am cam comis-o. În sensul că ne-am așezat în jurul grill-ului (da, Weber-ul de la Grillshop), am molestat câteva sticle de vin bun-bun și am grătărit intens preț de șase ceasuri. Nu ne-a părut rău. Am avut cârnați, piept de porc, mușchi și cartofi noi cu rozmarin dar vedeta serii a fost pulpa de miel pe care a adus-o Foodie. Nu am avut vreme să o pun la marinat dar am făcut o improvizație care s-a dovedit a fi� inspirată. Iată:
Mielul, rozmarinul și usturoiul merg perfect împreună.
Am forțat cumva o marinadă din muștar, ulei de măsline extravirgin, piper verde, rozmarin și usturoi.
Le-am frecat bine în mojar. Am obținut o pastă destul de acidă dar parfumată.
Am uns bine pulpa pe toate părțile.
Am împachetat-o în folie de aluminiu.
Am aprins cărbunii (îi tot mulțumesc inventatorului pentru scula asta de aprins cărbunii, de când o am nu am mai suflat o dată-n foc).
Am pus cărbunii într-o parte și pulpa pe grill, în partea opusă, să se coacă încet, în suc propriu. Nu am vrut să grăbesc lucrurile, oricum aveam destulă mâncare.
Am pus capacul și am așteptat. Cam patru ore.
Tava Weber pentru legume la grill a făcut minuni și de data asta. Am pus în ea aproape doup kilograme de cartofi noi, mai mici, spălați bine și frecați cu sare și rozmarin. Și cu puțin ulei de măsline. Am așezat tava direct pe grill, lângă pulpă.
După 30-35 de minute, cartofii arătau așa:
Pulpa, coaptă bine, scoasă parcă din poveștile cu haiduci, a fost ca un soi de recompensă la final de zi.
Aș fi în stare să mai fac asta și azi.
Emil, mulțam pentru foto. Voi, dragii mei, să fiți sănătoși.
great job
Vreau si eu o scula din aceea de aprins carbuni :) De unde o pot cumpara ?
Claudiu, de pe Grillshop.ro, au magazin în București ori ți-o pot expedia prin curier.
uite aici
http://www.grillshop.ro/sistem-aprindere-p-253.html
Merci Adi :)
iaca asa se prezinta un gratar adevarat :)
Cam cat a stat pulpa asta magnifica pe grill, asa impachetata?
Urasc folia de aluminiu.As prefera o tepusa sau frigaruie,pusa deasupra carbunilor.Scula e mai scumpa decat un foehn?Salutare.
Arata dumnezeieste! si eu care n-am avut miel anul asta, adica nu facut de mine, asa cum imi place…
Sys, mai găsești carne de miel și la ora asta, ba e chiar mai bună decât cea de mieluț
zâno, trei ore cu folie, una fără
paviasi, țepușa nu oferă efectul de steamer, nu permite cărnii să se facă în aburi și suc propriu. dacă folosești o folie de calitate nu ai de ce să-ți faci griji ori să ajungi să dezvolți sentimente atât de puternice (gen ură) :-)
Xandrinna, mulțumesc
Superb! Imi ploua-n gura cu averse! Scuzati-mi ‘delicatetea” :)
Andreea:-) mulțumesc.
Nu ma dau in vant dupa carnea de miel, dar bunatatea asta frageda ce a iesit de sub capacul gril-ului m-a pus pe ganduri rau de tot. Nu am cuvinte sa descriu aroma aceea delicata si recunosc ca nu am mai mancat niciodata miel la modul asta. Compania faina si vinurile alese au facut ca cele 4 ore de asteptare sa para cateva minute. Mersi Adi pentru invitatie :)
Răzvan, trebuie să repetăm, până ne dăm seama de ce a fost atât de bun:-))
Da cine a mentinut focul timp de 4 ore?Nu e dificil?Ati mai adaogat carbuni?
Mihaela, am mai adăugat dar nu ar fi fost necesar, am fost doar prevazator. Cu capacul deasupra si cu aerajul închis, cărbunii rezistă mult.
multumesc! ai incercat chestia cu afumatul pe gratar? tot vad ‘grillerii’ :) americani ca pun diverse rumegusuri in folie, pe gratar si afuma carnea cu diferite miroazne. ma intrebam daca masinaria tre sa fie una cu dotari auxiliare sau merge si pe un gratar obisnuit.
poți să afumi și cuun grătar obișnuit (e bine totuși să aibă capac). pui rozmarin și salvie într-un plic din folie de aluminiu, cu putin vin sau cu apă, dai găurele în plic și pui capacul peste grillul pe care ai așezat carnea și plicul cu ierburi.
Ioi, acum am văzut articolul doar! Ioi fain fu!
încă o dată Adi mi-ai provocat uşoare dureri de stomac şi inundaţii în cavitatea bucală, mielul ăla arată după cum bine ai zis ca-n poveştile cu haiduci, nu expediezi o feliuţă şi la braşov?:)
AlexT ai un număr de fax? :-))
esti un nemernic ! pui asemena delicatese la inceput de saptamana…
Ca de obicei Adi, trebuia sa ma pui la lucru in weekend. Miel nu am gasit insa am pregatit o saramura de pastrav…..usor senzationala. :)
Vali, te cred pe cuvânt dar o mostră ar ajuta:-))
Am fost „ranit” ca sa zic asa….si am uitat de poze. A iesit menta si am inceput cu Mojito (cam 2 litri) apoi s-a racit vinul alb, sec cu gheata si ama minerala…. dupa care nu mai stiu exact…cert este ca a mers saramura fara alte cuvinte :))
@Adi nu am fax dar merge prin curierat rapid:) sau porumbei voiajori că-s mai ieftini:P
Salut Adi. Zi-mi te rog la ce temperatura ar trebui sa fixez cuptorul pentru reteta asta ? Cam cat ar dura pana se face pulpa ? Mersi, Dorin
cuptorul încins la 220-250 grade celsius, cobori temepratura la 170-180 după ce ai pus carnea în cuptor, lași carnea acoperită 3,5-4 ore.
super, mersi fain ! Paste Fericit !
Adi, despre temperatura am vazut cateva discutii pe aici, dar ce greutate a avut pulpa asta? Vreau sa o fac maine dupa reteta ta. Am luat azi o pulpa congelata si are 1.5Kg cu os. O sa o fac in cuptor. Eu ma gandeam ca vreo 2 ore acoperita si juma’ de ora descoperita sa prinda crusta. Ce zici? Multam fain si Paste fericit!
ce te costă să o ții 4 ore acoperită? la foc mic-mic? :)
:) eh, nu ma costa decat ceva timp. La vremea asta frumoasa ar fi pacat sa stau in bucatarie, dar o iau de dimineata si sunt sigura ca o sa iasa gustoasa :)
Adi,
Daca fac pulpa de miel la cuptor mai folosesc folie de aluminiu, te rog?
Multumesc,
Nicoleta
nu. reduci temepertur la 160 de grade și lași carnea acolo 3-3,5 ore, poate 4, depinde de mărime
OK! Merci mult,
Adrian,
as dorii sa aflu detalii despre grillul Weber pe care il folosesti. Pagina grillshop.ro este suspecta de malware si nu e idicat sa fie vizitata.
O serie/nume ar fii suficient.
Numai bine
Crezi ca merge reteta si pentru carne de porc/ vita, la cuptor?
Salut adi! Pentru pulpa de miel făcută la cuptor , nu trebuie stropit din când in când cu ulei sau ceva ca sa nu se usuce? Pentru garnitura ce ne recomanzi?
nu-i musai dar ajută. mie îmi place spanacul lângă miel. și leurda.
buna seara.as avea nevoie va rog frumos de un sfat. care este cea mai potrivita garnitura pentru pulpa de miel? cartofii? orezul se potriveste? multumesc