Când am văzut rețeta aceasta într-una dintre cărțile lui Jamie Oliver, acum trei sau patru ani, mi-am spus întocmai ca primul ardelean care a văzut o girafă: no, așe ceva nu să poache să egziste! Mi s-a părut puțin probabil să poți face una ca asta (pe care o veți vedea mai jos) fără să redecorezi� bucătăria cu resturile unor cutii de conservă explodate. Răscolit de curiozitate de ani de zile, am țopăit de bucurie ca un copil în fața raftului cu lapte condensat dintr-un hypermarket spaniol. Sigur, rețeta se poate duce la capăt și cu lapte normal dar durează foarte mult și …de ce să stai arestat lângă oală două ore și jumătate când poți lăsa oala singură, să-și facă treaba și tu pe a ta?
Din păcate (ori din fericire), în România veți fi nevoiți să faceți rețeta (dacă vi se face poftă) în modul clasic, amestecând într-o oală cu lapte și mult zahăr (1 cană mare de zahar la un litru de lapte) până obțineți dulce de leche, dulcele tradițional al spaniolilor, argentinienilor, uruguayenilior și chilienilor. Asta pentru că laptele condensat nu se vinde la noi în cutii de metal ci doar în cutiuțe de plastic dozate ce pentru cafea. În Spania am găsit lapte condensat în cutii de 200, 250, 500 și 1000 de mililitri.
Am luat două cutii de 1 litru și am trecut la treabă.
Am dat jos hârtia de pe cutiile de lapte, le-am pus într-o oală cu apă rece, le-am acoperit cu un prosop de bucătărie care ar fi trebuit să le protejeze împotriva încălzirilor bruște și rapide (ceea ce a și făcut) și am pus oala pe foc(mic, mic).
Dacă ții focul mic și nu te grăbești, cutiile nu se dezintegrează (știți că există recomandarea de a nu pune cutii de conserve pe foc), bucătăria scapă iar tu obții asta:
Dulce de leche e o cremă groasă, vâscoasă, cu gust și aspect de caramel
Se folosește la prăjituri, se poate combina cu fructe sau se poate mânca așa cum e.
Vă mai amintiți gustul bomboanelor de lapte care se găseau în băcăniile comuniste? Acela e gustul.
Să fim sănătoși.
Ce imagini apetisante. Ce bunatati!
Esti un bucatar genial!
Dar parca il cheama Jamie Oliver, nu Olifer.
Ne faci pofta cu imaginile de pe blog.
Mancarurile pe care le gatesti sunt foarte bune si au un aspect deosebit.
Cei care tin cura de slabire nu au cum sa refuze ce le gatesti.
Magarule! hehe
Weekend placut!
asta-mi aduce aminte de cand am vrut sa fac un tort sofisticat, care necesita lapte condensat. Mai mult a durat nenorocirea aia de pregatire a „laptelui” decat tortul si cremele. Macar asa am aflat ca, dintre zecile de retete gasite pe net, pana la urma asta cu pregatirea 2 ore jumate e cea mai ok :))
Si on-topic: crema arata gustoasa gustoasa :)
ar trebui sa nu mai intru la tine pe blog. deja am arsuri la stomac si ma gândesc la mâncare.
retetele si prezentarea , de exceptie.
Prima dată am văzut cum se face acest desert acum mulţi ani, la Paris, la o prietenă franţuzoaică. Era studentă, nu prea avea bani, şi dulce de leche era cel mai ieftin dulce pe care şi-l putea permite. Dar nu din cutii de 1 kg, ci mici, de 250 de grame. Am mîncat atunci, era foarte bun, dar, cum spui, la noi nu există lapte condensat la cutie, deci am rămas cu acea unică experienţă :(
Salut
Îmi plac foarte mult dulciurile si mai ales crema de caramel!(și nu numai mie după cum observ)
Sigur o să incerc și eu să fac vrăjitorii în acest sens la finalul acesta de saptamână! Mulțumim frumos, numai rețete intesante ne dai …
Bun tare dulcele asta. Acum ceva timp pe un alt blog culinar cineva scria ca a gasit la Kaufland lapte condensat la cutie de atunci ma tot uit dupa el dar nu am gasit niciodata.Asta e, mai cautam, poate o sa apara si la noi….
doamnelor si domnisoarelor, propun sa facem lobby pentru introducerea laptelui condensat la cutie si in comertul romanesc. ori sa activam cumva filierele basarabene, in republica moldova au la raft:-)
Multumesc pt. dulcele sfarsit de saptamana.
oana, bun da:-).
anonim, rectific, o fi fost viteza de vină. magarule! :-)))
Adi bine te-am regasit .
Ai revenit in forta dupa vacanta petrecuta in Spania.
Doream sa iti atrag atentia ca la categoria dulciuri lipseste ceva…tiramisu.
Stiu ca ai postat reteta anul trecut si nu stiu de ce nu reusesc sa dau de ea.
Ti-as fi recunascatoare daca ai reusi sa o gasesti
Merci
Zumzetta
prezentarea arata super!
ai putea sa imi spui te rog cam cat timp trebuie tinute cutiile pe foc? [ eu intentionez sa iau cutii mai mici, de 250 ml ]. merci mult!
daca esti atent si te intereseaza ce scriu cele din …blogosfera,la ora asta aveai cateva cutii sa nu mai dai fuga sa cumperi din spania.dar esti bucatar,nu?scuza-ma,nu am observat!
la kaufland-uri e lapte condensat la tub, facut de marca proprie a magazinului.
in bucuresti, insa, se gaseste lapte condensat nestle cam pe la toate magazinele arabesti. rezolvam o retea de distributie spre restul tarii? :-D
da’ voi sunteti mai aproape de ungaria, acolo gasiti sigur in orice lidl :)
zumzetta, o să caut, am pierdut unele informații în urma transefrurilor dese, bruște și reptetate de pe un server pe altul
tiribonflax, am putea trece la afaceri:-). dacă stăteam în oradea merita să mă deplase până în primul lidl, din cluj nu prea se justifică efortul, nici măcar pentru dulcele ăsta.
tudorel, care e de fapt problema ta?
dorli, oricat de mari ar fi cutiile, timpul de expunere la caldură pentru ca laptele cu zahăr să devină caramel e același, două ore și jumătate, până la trei ore (e greu să menții temperatura constantă pe de o parte și poate îți place un caramel mai mult ori mai puțin vâscos)
zumzetta, am găsit, dacă vei încerca să găsești tiramisu cu ajutorul opțiunii de căutare de pe prima pagină, vei găsi postările care conțin acest cuvânt, inclusiv pe cea cu rețeta și cu pozele. nu se găsește în categoria alocată dulciurilor pentru că nu am avut timp să mă ocup de asta (se face manual și sunt multe sute de rețete).
Eu nu mananc dulciuri; nu ma abtin, nu sufar, pur si simplu nu ma atrag.O fi bine? … O fi rau?… Adsta nu inseamna ca ele nu sunt foooooarte bune pentru cei care le savureaza.
O saptamana buna tuturor!
mataphor, nu cred că e rău:-)
Mda, am avut ocazia sa gust lapte condensat si pot confirma ca e delicios. Cu prima ocazie cand ajung prin Debrecen voi cauta prin Cora. Numai sa aflu denumirea in maghiara.
E bun si ca mic dejun, nu? :)
lilișor, e bun, e bun.
@ lilisor – cukrozott sűrített tej, asa ii zice.
musai sa fie cukrozott (adica indulcit), ca altfel e de-ala lichid pentru cafea :)
pentru identificare vizuala usoara, uite asa arata cutia de la nestle, care se gaseste si pe la magazinele arabesti
http://forum.sanomabp.hu/forumkep/17/168815/418/12512997/1.jpg
no, vezi ce bine-i să ai prechini unguri?
No, am gasit la noi la Sibiu, la cutii de metal de 0,5 l. La supermarket, nu la hiper. Numa’ nu stiu daca e bun: scrie ca e lapte condensat fara zahar. Trebuie cu, sau fara zahar?
P.S. Daca vrei, iti trimit prin posta.
nonick, musai să fie cu zahăr. altfel, poți face cu lapte normal în care pui tu zahăr. partea proastă e că trebuie să cam stai lângă el două ceasuri:-)
Miaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!!! Ce bine arată….!!! Mă duc în decembrie in Spain :D miam miam! (eu nu imi risc bucataria nu demult renovata.. aştept să plec :P)
Siginutz, dacă dai două găurele în capacul cutiei (cu un cui), nu riști nimic. E drept, pierzi câteva grame de dulce dar asta nu-i o tragedie:-)
Deci am facut. Numai ca m-am inspirat de pe http://www.cookingforengineers.com/recipe/255/Dulce-de-Leche si l-am facut la microunde. O fi o barbarie sau nu, ideea e ca a iesit. Si laptele condensat/evaporat de la Plus (2 cutii de 340 g de la APLA) l-am indulcit cu 300 g de zahar. L-am facut mai tare, cand s-a racit puteam sa-l tai cu cutitul si sa-l fac caramele. Buuun tare. A durat vreo ora si ceva de invartit in cuptor, cu amestecat (cu grija ca se umfla cand il agiti) din 5 in 5 minute.
A este dulce se le llama en el Peru: Manjar Blanco :D
Arman, gracias por compartir la informacion con nosotros:-)
Cand ne intalnim iti povestesc cum se face la el acasa: din lapte de capra si zahar moscavado :)
Anda, abia aștept:-)
Imi poti spune cat timp ai tinut laptele pe foc?
Merci!
Doua ore jumate, trei.
Nu e ideea mea, am gasit-o pe un blog, dar o impartasesc. Lapte condensat din acesta http://www.delatte.ro/lapte_condensat/ gasiti la Carrefour Baneasa, sau comandati direct la ei pe site. Si ca sa iasa dulce de leche mai repede, le firbeti in oala sub presiune, acoperite cu apa si fara etichete, cam 2-3 ore. Si nu mai sunt riscuri! Se pot pastra asa pana decideti sa le folositi.
acuma gugalesc dupa dulce de leche ca stiam eu ca ai reteta de ceva bun. am primit nu demult un pachetel cu asa ceva, dar din moldova, nu din spania si mi-am amintit ce buna era crema asta in spania. numai ca nuj ce o sa fac dupa ce se termina. se gaseste, pana la urma, crema de leche si la noi? eu n-am rabdare la bucatarit, sa o fac eu, asa cum descrii tu :P
nu cred că găsești caramelul gata preparat. eu n-am văzut (poate prin magazinele cu delicatese).
crema de lapte, adi, o caut
gata mi-am comandat de pe delatte. :) sper sa fie la fel de bun ca cel din spain :D
e bun dar trebuie să-l prepari, în cutie e doar crema de lapte cu zahăr, nu caramel:).
lapte condensat are in ultimul timp la Auchan din Bucuresti
Buna Adi,
o intrebare sau mai bine zis o dilema am…. sper sa ma poti ajuta.
Cum se pastreaza acest produs? L-am preparat dupa reteta clasica, cu lapte natural, iar pastrat la o temperatura de 6-7 grade produsul devine fluid, isi pierde din consistenta. La temperatura de 2-3 grade (in frigider) totul este OK. Trebuie adaugat un gelifiant sau poate pectina? … pectina lichida se gaseste in comert? am tot cautat prin mediul online romanesc dar nu am gasit….
Multumesc