Dulce de leche

629

Când am văzut reÈ›eta aceasta într-una dintre cărÈ›ile lui Jamie Oliver, acum trei sau patru ani, mi-am spus întocmai ca primul ardelean care a văzut o girafă: no, aÈ™e ceva nu să poache să egziste! Mi s-a părut puÈ›in probabil să poÈ›i face una ca asta (pe care o veÈ›i vedea mai jos) fără să redecorezi bucătăria cu resturile unor cutii de conservă explodate. Răscolit de curiozitate de ani de zile, am È›opăit de bucurie ca un copil în faÈ›a raftului cu lapte condensat dintr-un hypermarket spaniol. Sigur, reÈ›eta se poate duce la capăt È™i cu lapte normal dar durează foarte mult È™i …de ce să stai arestat lângă oală două ore È™i jumătate când poÈ›i lăsa oala singură, să-È™i facă treaba È™i tu pe a ta?

Din păcate (ori din fericire), în România veți fi nevoiți să faceți rețeta (dacă vi se face poftă) în modul clasic, amestecând într-o oală cu lapte și mult zahăr (1 cană mare de zahar la un litru de lapte) până obțineți dulce de leche, dulcele tradițional al spaniolilor, argentinienilor, uruguayenilior și chilienilor. Asta pentru că laptele condensat nu se vinde la noi în cutii de metal ci doar în cutiuțe de plastic dozate ce pentru cafea. În Spania am găsit lapte condensat în cutii de 200, 250, 500 și 1000 de mililitri.

Am luat două cutii de 1 litru și am trecut la treabă.

dulce de leche 01

Am dat jos hârtia de pe cutiile de lapte, le-am pus într-o oală cu apă rece, le-am acoperit cu un prosop de bucătărie care ar fi trebuit să le protejeze împotriva încălzirilor bruște și rapide (ceea ce a și făcut) și am pus oala pe foc(mic, mic).

dulce de leche 02

Dacă ții focul mic și nu te grăbești, cutiile nu se dezintegrează (știți că există recomandarea de a nu pune cutii de conserve pe foc), bucătăria scapă iar tu obții asta:

dulce de leche 04

Dulce de leche e o cremă groasă, vâscoasă, cu gust și aspect de caramel

dulce de leche 05

Se folosește la prăjituri, se poate combina cu fructe sau se poate mânca așa cum e.

dulce de leche 06

Vă mai amintiți gustul bomboanelor de lapte care se găseau în băcăniile comuniste? Acela e gustul.

dulce de leche 08

Să fim sănătoși.

dulce de leche 09

Join the Conversation

  1. Ce imagini apetisante. Ce bunatati!
    Esti un bucatar genial!
    Dar parca il cheama Jamie Oliver, nu Olifer.
    Ne faci pofta cu imaginile de pe blog.
    Mancarurile pe care le gatesti sunt foarte bune si au un aspect deosebit.
    Cei care tin cura de slabire nu au cum sa refuze ce le gatesti.
    Magarule! hehe
    Weekend placut!

  2. asta-mi aduce aminte de cand am vrut sa fac un tort sofisticat, care necesita lapte condensat. Mai mult a durat nenorocirea aia de pregatire a „laptelui” decat tortul si cremele. Macar asa am aflat ca, dintre zecile de retete gasite pe net, pana la urma asta cu pregatirea 2 ore jumate e cea mai ok :))
    Si on-topic: crema arata gustoasa gustoasa :)

  3. ar trebui sa nu mai intru la tine pe blog. deja am arsuri la stomac si ma gândesc la mâncare.
    retetele si prezentarea , de exceptie.

  4. Prima dată am văzut cum se face acest desert acum mulţi ani, la Paris, la o prietenă franţuzoaică. Era studentă, nu prea avea bani, şi dulce de leche era cel mai ieftin dulce pe care şi-l putea permite. Dar nu din cutii de 1 kg, ci mici, de 250 de grame. Am mîncat atunci, era foarte bun, dar, cum spui, la noi nu există lapte condensat la cutie, deci am rămas cu acea unică experienţă :(

  5. Salut
    Îmi plac foarte mult dulciurile si mai ales crema de caramel!(și nu numai mie după cum observ)
    Sigur o să incerc È™i eu să fac vrăjitorii în acest sens la finalul acesta de saptamână! MulÈ›umim frumos, numai reÈ›ete intesante ne dai …

  6. Bun tare dulcele asta. Acum ceva timp pe un alt blog culinar cineva scria ca a gasit la Kaufland lapte condensat la cutie de atunci ma tot uit dupa el dar nu am gasit niciodata.Asta e, mai cautam, poate o sa apara si la noi….

  7. doamnelor si domnisoarelor, propun sa facem lobby pentru introducerea laptelui condensat la cutie si in comertul romanesc. ori sa activam cumva filierele basarabene, in republica moldova au la raft:-)

  8. Multumesc pt. dulcele sfarsit de saptamana.

  9. oana, bun da:-).
    anonim, rectific, o fi fost viteza de vină. magarule! :-)))

  10. zumzetta says:

    Adi bine te-am regasit .
    Ai revenit in forta dupa vacanta petrecuta in Spania.
    Doream sa iti atrag atentia ca la categoria dulciuri lipseste ceva…tiramisu.
    Stiu ca ai postat reteta anul trecut si nu stiu de ce nu reusesc sa dau de ea.
    Ti-as fi recunascatoare daca ai reusi sa o gasesti
    Merci
    Zumzetta

  11. prezentarea arata super!

    ai putea sa imi spui te rog cam cat timp trebuie tinute cutiile pe foc? [ eu intentionez sa iau cutii mai mici, de 250 ml ]. merci mult!

  12. samoila tudorel says:

    daca esti atent si te intereseaza ce scriu cele din …blogosfera,la ora asta aveai cateva cutii sa nu mai dai fuga sa cumperi din spania.dar esti bucatar,nu?scuza-ma,nu am observat!

  13. la kaufland-uri e lapte condensat la tub, facut de marca proprie a magazinului.

    in bucuresti, insa, se gaseste lapte condensat nestle cam pe la toate magazinele arabesti. rezolvam o retea de distributie spre restul tarii? :-D

    da’ voi sunteti mai aproape de ungaria, acolo gasiti sigur in orice lidl :)

  14. zumzetta, o să caut, am pierdut unele informații în urma transefrurilor dese, bruște și reptetate de pe un server pe altul
    tiribonflax, am putea trece la afaceri:-). dacă stăteam în oradea merita să mă deplase până în primul lidl, din cluj nu prea se justifică efortul, nici măcar pentru dulcele ăsta.
    tudorel, care e de fapt problema ta?

  15. dorli, oricat de mari ar fi cutiile, timpul de expunere la caldură pentru ca laptele cu zahăr să devină caramel e același, două ore și jumătate, până la trei ore (e greu să menții temperatura constantă pe de o parte și poate îți place un caramel mai mult ori mai puțin vâscos)

  16. zumzetta, am găsit, dacă vei încerca să găsești tiramisu cu ajutorul opțiunii de căutare de pe prima pagină, vei găsi postările care conțin acest cuvânt, inclusiv pe cea cu rețeta și cu pozele. nu se găsește în categoria alocată dulciurilor pentru că nu am avut timp să mă ocup de asta (se face manual și sunt multe sute de rețete).

  17. Eu nu mananc dulciuri; nu ma abtin, nu sufar, pur si simplu nu ma atrag.O fi bine? … O fi rau?… Adsta nu inseamna ca ele nu sunt foooooarte bune pentru cei care le savureaza.
    O saptamana buna tuturor!

  18. mataphor, nu cred că e rău:-)

  19. Mda, am avut ocazia sa gust lapte condensat si pot confirma ca e delicios. Cu prima ocazie cand ajung prin Debrecen voi cauta prin Cora. Numai sa aflu denumirea in maghiara.

    E bun si ca mic dejun, nu? :)

  20. lilișor, e bun, e bun.

  21. @ lilisor – cukrozott sűrített tej, asa ii zice.

    musai sa fie cukrozott (adica indulcit), ca altfel e de-ala lichid pentru cafea :)

  22. pentru identificare vizuala usoara, uite asa arata cutia de la nestle, care se gaseste si pe la magazinele arabesti
    http://forum.sanomabp.hu/forumkep/17/168815/418/12512997/1.jpg

  23. no, vezi ce bine-i să ai prechini unguri?

  24. No, am gasit la noi la Sibiu, la cutii de metal de 0,5 l. La supermarket, nu la hiper. Numa’ nu stiu daca e bun: scrie ca e lapte condensat fara zahar. Trebuie cu, sau fara zahar?

    P.S. Daca vrei, iti trimit prin posta.

    1. nonick, musai să fie cu zahăr. altfel, poți face cu lapte normal în care pui tu zahăr. partea proastă e că trebuie să cam stai lângă el două ceasuri:-)

  25. Miaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!!! Ce bine arată….!!! Mă duc în decembrie in Spain :D miam miam! (eu nu imi risc bucataria nu demult renovata.. aÅŸtept să plec :P)

    1. Siginutz, dacă dai două găurele în capacul cutiei (cu un cui), nu riști nimic. E drept, pierzi câteva grame de dulce dar asta nu-i o tragedie:-)

  26. Deci am facut. Numai ca m-am inspirat de pe http://www.cookingforengineers.com/recipe/255/Dulce-de-Leche si l-am facut la microunde. O fi o barbarie sau nu, ideea e ca a iesit. Si laptele condensat/evaporat de la Plus (2 cutii de 340 g de la APLA) l-am indulcit cu 300 g de zahar. L-am facut mai tare, cand s-a racit puteam sa-l tai cu cutitul si sa-l fac caramele. Buuun tare. A durat vreo ora si ceva de invartit in cuptor, cu amestecat (cu grija ca se umfla cand il agiti) din 5 in 5 minute.

  27. A este dulce se le llama en el Peru: Manjar Blanco :D

    1. Arman, gracias por compartir la informacion con nosotros:-)

  28. Cand ne intalnim iti povestesc cum se face la el acasa: din lapte de capra si zahar moscavado :)

    1. Anda, abia aștept:-)

  29. Imi poti spune cat timp ai tinut laptele pe foc?
    Merci!

  30. Doua ore jumate, trei.

  31. Nu e ideea mea, am gasit-o pe un blog, dar o impartasesc. Lapte condensat din acesta http://www.delatte.ro/lapte_condensat/ gasiti la Carrefour Baneasa, sau comandati direct la ei pe site. Si ca sa iasa dulce de leche mai repede, le firbeti in oala sub presiune, acoperite cu apa si fara etichete, cam 2-3 ore. Si nu mai sunt riscuri! Se pot pastra asa pana decideti sa le folositi.

  32. acuma gugalesc dupa dulce de leche ca stiam eu ca ai reteta de ceva bun. am primit nu demult un pachetel cu asa ceva, dar din moldova, nu din spania si mi-am amintit ce buna era crema asta in spania. numai ca nuj ce o sa fac dupa ce se termina. se gaseste, pana la urma, crema de leche si la noi? eu n-am rabdare la bucatarit, sa o fac eu, asa cum descrii tu :P

    1. Adi Hădean says:

      nu cred că găsești caramelul gata preparat. eu n-am văzut (poate prin magazinele cu delicatese).

  33. crema de lapte, adi, o caut

  34. gata mi-am comandat de pe delatte. :) sper sa fie la fel de bun ca cel din spain :D

    1. Adi Hădean says:

      e bun dar trebuie să-l prepari, în cutie e doar crema de lapte cu zahăr, nu caramel:).

  35. lapte condensat are in ultimul timp la Auchan din Bucuresti

  36. Buna Adi,

    o intrebare sau mai bine zis o dilema am…. sper sa ma poti ajuta.

    Cum se pastreaza acest produs? L-am preparat dupa reteta clasica, cu lapte natural, iar pastrat la o temperatura de 6-7 grade produsul devine fluid, isi pierde din consistenta. La temperatura de 2-3 grade (in frigider) totul este OK. Trebuie adaugat un gelifiant sau poate pectina? … pectina lichida se gaseste in comert? am tot cautat prin mediul online romanesc dar nu am gasit….

    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dulce de leche

0

When I saw this recipe in one of Jamie Oliver’s book, three or four years ago, I told myself just what the first man from Ardeal told himself when he saw a giraffe: this can’t be! I thought that doing this (you’ll see below) without redecorating the kitchen with remains of exploded cans was highly unlikely. Since I’ve been burning with curiosity for years, I started jumping for joy as a kid in front of the shelf with condensed milk, in a Spanish supermarket. Of course, this recipe can be made with normal milk, but it takes very long and…why would you spend two and a half hours watching a pot when you can leave the pot to do its job while you do yours?
Unfortunately (or fortunately), in Romania you will be forced to make the classic recipe (if you have a craving), by stirring in a pot with milk and a lot of sugar (1 big cup of sugar for a liter of milk) until you obtain dulce de leche, the traditional Spanish, Argentinian, Uruguayan and Chilean dessert. This is because our supermarkets don’t sell condensed milk in metal cans, just in small plastic boxes designed for coffee. In Spain, I found condensed milk in cans of 200, 250, 500 and 1000 milliliters.
I got two 1 liters cans and I got to work.

dulce-de-leche-01

I removed the paper from the condensed milk cans which I put in a pot of cold water, I covered them with a kitchen towel that should have protected them against sudden and fast heat spikes (which it did) and then I placed the pot on the stove on low (very low) heat.

dulce de leche 02

If you keep the heat low and you don’t rush things, the cans won’t disintegrate (you know about the recommendation not to put cans on fire), the kitchen gets away with it and you obtain this:

dulce de leche 03

Dulce de leche is a sticky, thick cream that resembles caramel in both taste and aspect.

dulce de leche 04

It’s used for cakes, it can be combined with fruit or it can be served by itself.

dulce de leche 05

Remember the taste of milk candy you could buy from those communist grocery stores? That’s the taste.

dulce de leche 06

Let’s stay healthy.

dulce de leche 07

 

Special thanks to
Oana Bodnariuc, Authorized Translator
oana.bodnariuc@gmail.com
facebook.com/oana.bodnariuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close