Grătare pe plajă

200

Încă n-am făcut grătare în avion, pe o barcă, la peste 2000 de metri altitudine sau într-o peșteră. În rest am cam tot făcut (sigur că mai sunt excepții dar în locurile în care în mod normal oamenii pot să facă grătare, am grătărit și eu cu spor și drag). Între locurile mele preferate pentru grătărit se află plaja. În Andaluzia, oamenii nu prea ies la iarbă verde decât dacă se duc la golf, altfel, nu vezi iarbă verde. Și cum pe terenul de golf nu-i voie cu grătarul, au ales nisipul plajei în locul ierbii.

Seara, după ce se retrag cei ce se bronzează, odată cu apusul, pe plajă apar grătarele. De obicei, grătare mici, ușor de împachetat și de pus în portbagajul mașinii. O măsuță pliantă, scaune sau pleduri pe care poți să te așezi. Și carne. Mulți cârnați. Mici n-am văzut. Bere da. Multă. Eu am ales vinul. Am văzut pești pe grătare și frigărui felurite. Am pus și eu niște cârnați pe grătarul cu cărbuni, așa, pentru încălzire. Apoi pui marinat în două feluri. Câteva pulpe dezosate pe care le-am ținut la marinat în sos de soia cu coriandru proaspăt și alte pulpe de pui pe care le-am ținut la marinat în zeamă de lămâie cu ulei, sare și piper. Apoi ceafă de porc tăiată la jumătate din grosimea celei pe care o găsești în măcelăriile românești, lăsată la hodină patru ceasuri doar cu sare, piper și boia. La urmă niște antricot de mânzat, bine marmorat și nemarinat (a ieșit fraged, vă zic). Și am mai pus pe grătar și niște felii de purcel marinate în bere și nimic altceva.

Serile pe malul mării sunt grozave, mai ales dacă nu bate vântul foarte tare. Răcoarea plăcută amestecată cu mirosul de fum și clinchetul paharelor, creează o stare pe care n-o poți regăsi decât într-un astfel de loc, într-un astfel de moment.

Pe faleză se plimbă familii cu copii în cărucioare, bătrâni ieșiți să respire briza, oameni care-și plimbă câinii ori îi plimbă pe ai altora. În zare se văd și aud artificiile unei fieste. Dar toate astea nu te interesează. Ești cu cei dragi, mănânci un grătar scăldat în sos de iaurt cu usturoi, bei un pahar de vin sau o bere scoasă din lada frigorifică, povestești despre grătare trecute sau plănuiești lucruri pentru ziua de mâine. Și te simți bine. Nespus de bine.

Join the Conversation

  1. Sa-ti fie de bine si sa fii sanatos!

  2. Tocmai sunt la serviciu si stomacul meu arata ca cel spanzurat de pe tricoul tau. Ma duc acasa sa ucid monstrul din stomacul meu ! Esti pe malul marii … dehhh… unora le merge bine !!!!!!!
    Sa ai vacanta placuta.
    Sunt mandra ca ne-ai reprezentat cu flacara olimpica la olimpiada !!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close