Ciolan cu fasole, dar nu oricum!

570

Ciolanul cu fasole de la Irish&Music Pub e un omagiu adus sutelor de bucătari amatori ori profesioniÈ™ti, sutelor de birtaÈ™i È™i hangii ardeleni care au purtat peste secole reÈ›eta aceasta dragă în acelaÈ™i fel românilor, ungurilor, secuilor ori È™vabilor trăitori în Ardeal. ReÈ›eta a circulat în multe forme până a ajuns la mine. Eu am luat-o, am È™lefuit-o uÈ™or, am pus în ea multă poveste È™i „niÈ™te condimente”, vorba prietenului Mile. Am muncit la ea câteva săptămâni. Știu, pare o nebunie dar îmi doream să aibă un gust unic. ÃŽn cele din urmă am reuÈ™it să obÈ›in un rezultat care mă mulÈ›umeÈ™te. Vă arăt È™i vouă cum am ajuns la gustul acela. Vă rog să mă iertaÈ›i dacă nu dezvălui toată taina, trebuie să vă las să o descoperiÈ›i (de-È›i putea) gustând.

Ciolanul e fiert mult și bine, împreună cu fasolea. Sunt un tot de la un capăt la celălalt.

fasole cu ciolan pub 01

Condimentele nu-s nici multe, nici puține. Sunt însă puse în balanță cu multă grijă.

fasole cu ciolan pub 02

De aici începe iahnia:

fasole cu ciolan pub 03

Se contopesc și se topesc unele și altele într-o tigaie mare, înainte de a adăuga fasolea.

fasole cu ciolan pub 04

Iar fasolea, of, fasolea!

fasole cu ciolan pub 05

Mai la urmă, povestea arată așa:

fasole cu ciolan pub 08

Am auzit că în perioada asta poți veni cu un prieten, să mâncați amândoi și să plătiți doar o porție.

fasole cu ciolan pub 09

Să fiți sănătoși.

fasole cu ciolan pub 14

Join the Conversation

  1. M-ai facut curioasa rau, de o saptamana de cand ti-am descoperit blogul. SI eu sunt pasionata de arta gatitului, am o reteta unica de ciorba de fasole – ma roaga prietenii sa le mai fac din cand in cand si e bataie pe oala cu ciorba. Toti spun ca nu au mai mancat asa o ciorba de fasole… Cred ca zilele astea am sa dau o fuga sa mananc ciolan facut de tine… In rest: multumesc pt retetele de pe blog, fur cate ceva din fiecare.. ;)!
    Ra

  2. Ra, dacă vrei să mănânci din ce gătesc eu, va trebui să vii seara între 20 și 23:-). Ciolanul e făcut de bucătarii Irish&music Pub după rețeta pe care le-am dat-o. Poți trece liniștită, o respectă cu sfințenie iar amestecul de condimente îl fac eu mereu:-). În altă ordine de idei, mă bucur că-ți place blogul meu și mă bucur și mai mult când văd că oamenii gătesc:-)

  3. Fasolea e aleasa mea, am sa o pun in practica sa o fac si eu.

  4. Adi,la prima ramanere peste noapte la Cluj, ma voi opri cu tot echipajul direct in bucataria ta!!!! In alta ordine de idei, de cate ori vin la Cluj (venim cu munca, stam cateva zile si zburam din Cluj, ne cazeaza la Opera Plaza) ma ingras cate 3 kg in 5 zile.. Pt ca mancarea e delicioasa la Cluj, in general!! Asa ca ceea ce gatesti tu tre’ sa fie spectaculos!!! Can’t wait…

  5. Ra, abia aștept. Să-mi trimiți un mail înainte, în week-end nu lucrez de obicei dar dacă am musafiri vin în pub cu plăcere:-).

  6. ioi ma Adi, fasolea aia cu ciolan i bestiala….daca pot, trec diseara prin Pub sa gust si eu un pic.

  7. Luci, în seara asta e rezervat localul (un bal). Dar poÈ›i trece mâine seară:-), fac în seara asta È™i mâine va fi la valoarea maximă:-) (în cazul în care se strîmbă unii la ideea de „mâncare de a doua zi”, să se È™tie că există mâncăruri care se desăvârÈ™esc singure în 24-30 de ore după ce le-ai luat de pe foc).

  8. Asta este dovada de sadism : sa ai o asemenea retata, sa mai postezi si poze si sa nu dai secretul…Iti imaginezi ce chin poti genera? Cea mai buna fasole o mancam in armata dar ce ai tu este ceva de vis .sunt invidios,si nici nu te mai salut. Glumesc ,fireste Sa fii iubit si sa mananci numai tu ,ca eu nu pot sa ajung pana acolo

    1. Mircea, poate ajungi cândva:-)

  9. ce pot sa mai spun??? fasolea-preferata mea! daca e si cu ciolan e si mai buna. Saptamana viitoare (am retinut- intre 20 si 23) o sa trec neaparat sa gust ceva de tine.
    @ Ra zbor? Opera Plaza? trebuie sa fi insotitoare de zbor la Tarom! :)

  10. Adrian ai dreptate, de exemplu saramura se tine si abia a doua zi e savuroasa. O sa-ti dau si o reteta de saramura de crap facuta de obicei cu apa de dunare, in Delta, la foc afara….
    sunt pescar inrait si fac frecvent saramura, dar in Delta sub cerul liber e cea mai buna varianta…… simplu si bun

  11. Marius, să treci
    Cătălina, te rog:-)

  12. Ca sa obtii un invelis crocant, presupun ca l-ai dat 10 minute in cuptor, la temperatura maxima.
    p.s. arata foarte bine.

  13. Emi, mulțumesc. Da, merge și la cuptor:-)

  14. eu luni o sa fiu deja prezenta sper sa iti gust bunatatile. inca nu ma pot decide intre supa de ceapa si coastele baltuite ceea ce inseamna ca poate o sa le iau pe amandoua…deja salivez…

  15. mmm…foarte bine arata…azi si la noi la scoala a fost o prezentare de preparate…a fost foarte frumos.

  16. Si eu trec luni prin pub, cu siguranta. Si marti, si miercuri cred ca se va duce postul meu.., si.. zilnic. NUmai bunatati vad pe acolo. Nu le alternezi, Adi? Adica.. mancarea de miercuri se poate manca doar miercurea?

  17. Diana, nu vreau să-ți stric postul dar nici nu voi modifica graficul, am făcut niște calcule iar forma meniului e rezultatul lor:-).

  18. lazar dan florin vieprimarul din bulz-remeti says:

    ai pus ciolanul la zemoase pt. ca te-ai gandit la saliva pe care o provoaca ciolanul tau .cand trec prin cluj o sa trec pe la pub sa mananc ceva.imi pare rau ca ma uit pe retetele tale mai rar dar o sa te aduc odata in remeti sa gatesti ca zo bune-s toate in pozele tale

    1. Mie mi-a plăcut în Remeți, o să revin cu drag. Cât despre venirea la Cluj și în pub, sunteți binevenit oricând:-)

  19. Daca mai citesti comentariile unui post trecut, afla de la mine ca cel mai tare ciolan l-am mancat in Slovacia. Ei il fierb si apoi il baga in cuptor sa se rumeneasca. Este bestial. Nu ca al tau (aha! acum e äl nostru”) nu e minunat!

  20. nagy diana says:

    pe la arad nu treci? poate ii inveti tu pe aradeni subtilitati ale bucatariei ptrca eu nu am intilnit niste oameni mai ancorati in aceleasi mincaruri din vremurile trecute si fara nicio-am scris cuvintul corect desi dupa gramatica mea nu are nici o logica-dorinta de a incerca ceva nou nici o curiozitate de a se aventura in noi savori si miresme.imi place sa maninc imi place sa experimentez pe mine si pe ai mei-desi nu cadem de acord intotdeauna-gatesc mult si foarte diversificat.te-am descoperit pe tine si retetele tale de putin timp si ptrca imi aduci aminte de radu anton roman te urmaresc constant cu nerabdare si interes atit culinar cit di literar! in concluzie te asteptam la arad!

  21. Se mai poate cumpara ciolanul asta in Music Pub ? :)
    Daca nu, nu mai bine dai toata reteta sa nu se piarda cumva reteta si sa ramana lumea fara bunatate de ciolan cu fasole ? :P

    1. adihadean Author says:

      Bec, nu știu, nu am mai mâncat acolo de ceva vreme. Oricum ar fi, rețeta le aparține, nu pot să o dezvăluiesc:)

  22. Hallo Adi!
    Sincera sa fiu, sint in cautare de o reteta de fasole boabe cu ciolan , mai deosebita.
    Fasole am mai tot gatit eu, dar una asa care sa-mi aduca aminte de dulcea copliarie, cu toate ca a fost ea comunista, un soson de por cu o fasolica, mai ce buna era…
    Ei cum am spus , fiind in cautare de o reteta cu D-nl Google, am dat peste apetisantele tale poze.Ce sa zic, arata fooooooarte bine….cuv. nu-si mai au rostul, ochiul este incintat, papilele gustative saliveaza, fasolica am pus-o la inmuiat, doar miine sa vad ce iese…
    O intrebare am si sper sa poti raspunde.Ciolanul este afumat?
    Daca da, atunci trebuie sa-mi las sa curga alta idee, deoarece aici la noi nu am de unde sa cumpar ciolan afumt decit proaspat.
    O seara buna , spr in continuare si mmersi mult pentru indicii si foto-sint nemaipomenit de apetisante!

    1. Buna Adi!
      Vad ca nu am primit raspuns…nu-i bai!
      Te-am intrebat daca e afumat ciolanul, deoarece in foto nu pare a fii.
      Dar am aplicat o alta alternativa.
      Sper sa-mi iese si mie gustoasa si mai ales tot atit de apetisanta.
      O zi buna!

  23. Dar nu zici nimic de ingredients? Ce folosestI?

  24. Fac cinste daca-mi spui ingredientele! Merci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close