Varză acră cu carne, ca la cina porcului

486

M-am născut în vestul țării, am trăit în primii ani lângă Arad, la Pâncota, un orășel curat ca pita albă de la Sântana, pe care o cumpăra bunica mea o dată pe săptămână. Bunicul meu a fost un măcelar desăvârșit, deși nu asta i-a fost meseria. Am participat alături de el și de tata la multe acțiuni care transformau porcul în mâncare. Bunicul nu mai e, dar de sărbători merg acasă, la tata, să parcurgem același ritual, să trecem pe același drum al străbunilor, pe care nu vrem să-i uităm și pe care-i pomenim în felul nostru, pământean și simplu. La cina porcului se mănâncă cinci-șase feluri de mâncare despre care o să vă vorbesc în amănunt cândva. Acum vă arăt unul dintre ele: varza acră cu carne. Se face de obicei din carne grasă, decupată din diverse zone anatomice ale porcului. Și neapărat cu varză acră. Eu am ales să folosesc coaste de porc pentru exemplul aici de față. Iată:

Coaste, varză, cimbru, mărar, usturoi și suc de roșii pus de mama.

varza acra cu carne 01

Am rumenit coastele împreună cu usturoiul.

varza acra cu carne 02

Am stins cu vin roșu și am lăsat să bolborosească sub capac pentru cinci-șase minute.

varza acra cu carne 03

Am pus într-o oală varza, carnea și condimentele (niște chimen și-a făcut loc în istoria asta, la fel și două foi de dafin și câteva boabe de piper. Toate astea au fost clădite-n straturi.

varza acra cu carne 04

Afumătura n-are voie să lipsească.

varza acra cu carne 05

Peste toate acestea am turnat sucul de roșii și o cană de apă. Am pus capacul și am lăsat să fiarbă un ceas de vreme la foc mic.

varza acra cu carne 06

Moțul de smântână e opțional.

varza acra cu carne 07

varza acra cu carne 08Să fiți sănătoși.

varza acra cu carne 09

Join the Conversation

  1. Sa ia o zi buna si pe maine.

  2. Buuuuuna! Nici nu sti ce ma bucur ca ti-am gasit site-ul cautand o reteta. Ce surpriza placuta. Sunt din Baia mare si imi placeau mult emisiunile tale culinare. Ma intrebam unde ai disparut. Succes in continuare!! Din pacate pentru mine bucataria tot un cosmar a ramas….

  3. Irina, nu am dispărut, sunt în Cluj:-). Emisiunile mele culinare se difuzează pe TVR3, luni de la 12.30 și în reluare vinerea și sâmbăta, ba chiar și pe TVR Cluj. În plus, voi începe să postez pe blog puzderia de emisuni culinare din arhiva proprie:-). În curând.-)

  4. Da varza cu piept de pui ar merge … ? (Parca asa suna, miroase si e altceva la gust! Nu stiu dar de vreo 4 ani nu mai suport nici macar mirosul de carne de porc daramite sa mai si pap…)
    La tine totul arata splendid oricum , te rog sa ma ierti…

  5. Tonia, dacă rața merge cu varza, nu văd de ce nu ar merge puiul. însă nu cu varză acră ci cu varză dulce, din cea roșie, călită încet, fără ulei, doar cu apă sau supă de pui, timp de 30-35 de minute. așa aș face eu:-).

  6. Maestre Chef, mancarea asta in Bihor se mai numese Toros Kapustza :)

  7. Bogdan, știu, am trăit 6 ani în Oradea. Toros+Adi=love:-))

  8. E o mancare foarte buna si care imi place mult. Cred ca motul acela de smantana e ca cireasa de pe tort…e un fel de must have. :))

  9. Adevarul este ca daca te impinge curiozitatea sa intri sa te uiti la toate minunatiile facute de Adi…..uiti de tine!
    Sunt o mare impatimita in ale gatitului si asa am ajuns sa „cunosc” maiestria dovedita in imagini, ca de gustat nu cred curand ca voi avea ocazia ca Brasovul nu e chiar la o aruncatura de bat!…. Mi-e ciuda, mi-e ciuda rau, pe cei care vad meniul zilnic a lui Adi si se poftesc cand le doreste sufletul lor in a se bucura de bunataturi!
    Iti fur destul se des sau hai sa zic ca ma inspir din meniurile tale ca sa pot sa ma fericesc si eu si ai mei cu ceva bun!
    Multumim ca existi!!!!

  10. Claudia, cum spuneam, smântâna e opțională. Dar ar fi păcat să nu o folosim:-)
    Lili, a fost:-)
    Costina, eu vă mulțumesc pentru aprecieri:-)

  11. Vai… „Porcariile” astea bat orice. N-au adversar. :-D Maine stiu ce gatesc… Chiar nu gatisem ceva similar de ceva vreme, am cam dat-o pe paste de tot felul. Chemarea porcului insa…e greu de combatut. Mai ales daca nu vrei. :-))

  12. Dorian, nu te împotrivi:-))

  13. Ahhh,maine o sa fac si eu varza si o sa respect intocmai retea.
    Astazi ma mai consolez cu fasolea boabe cu afumatura.
    Te rog frumos,o reteta de sarmale?
    Sau macar ce sa pun la carne,daca o calesc..chesti dintrastea
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

  14. kondrei monica says:

    vai de colesterolul nost dar ce mai conteaza o viata avem

  15. pe cand si niste lashti cu varza?:)

  16. Buna ziua,

    V-am urmarit emisiunile, sigur cat a fost posibil.
    ma bucur sa aud ca veti posta arhiva personala. sa gatesti bine, sa gatesti si sa mananci romaneste este o bogatie si o incantare. Personal ma dau in vant si dupa bucataria ungureasca, dar aici in Regat lipsesc ingredientele traditionale acelea adevarate. voi cerceta cu interes si bucurie site-ul Dumneavoastra. marturisesc ca mai am un site pe gustul meu Cuina Banateana.
    abia astept sa merg in bucatarie si sa pun de o varza acra si sa se umple toata curtea de mirosuri de carne cu afumatura. si eu pun seminte de chimen la varza, m-au invatat maicutele de la Manastirea Dintr-un Lemn cu ani in urma. dar usturoi nu, dar voi incerca.
    de multi ani locuiesc in Bucuresti la bloc si atunci cand gatesc vecinele mele ma reped sa inchid toate geamurile ca sa nu-mi intre mirosurile in casa. am si o casuta de vacanta la rm.valcea, intre dealuri sub o poala de padure.Aici, in mod absolut miraculos, cand bate vantul si vin mirosuri de mancare, sarmale, varza, dovleac copt si mirosurile ti se par ca vin din padurea din spatele casei. simti cum ti se umple sufletul si narile de mirosurile imbietoare. cum sa nu gatesti ca mori de pofta !

    Multumesc, si sa aveti spor si bucurie in tot ce faceti. Doamne ajuta !

    cu pretuire,
    Florentina Radulescu

    1. adihadean Author says:

      Florence, mulțumesc pentru mesaj:).

  17. Imi ploua in gura!

  18. Andrei Florea says:

    ..ma ‘nerveza rau gatul cu tipla albastra de la sticla de vin …

  19. Andrei Florea says:

    ..nu se vujeste…

  20. adihadean Author says:

    pățăști…

  21. Am pus acum pe foc varza dupa reteta ta. Deja miroase demential, multumesc:)

    1. Adi Hădean Author says:

      poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close