Topală de pui

1.9K

Acum ceva vreme, în Franța fiind, am făcut mâncarea asta pentru o adunare de buni francezi (erau peste 200). Le-a plăcut. Le-a plăcut și românilor pe care i-am servit cu ea în ultimii ani, dar aici nu-i mirare, ea face parte, într-o formă sau alta, din bagajul gastronomic românesc, e ușor de înțeles, ușor de asimilat, e o bucurie pentru cei care n-au probleme cu puiul. Ori cu smântâna. Ori cu grăsimea, în general. Să vedem:

topală

Pentru patru porții ai nevoie patru pulpe de pui, întregi. Cu os și piele. Curăță-le și tamponează-le cu cu șervețel. Presară peste ele sare și piper. Rumenește într-o cratiță (nu tigaie) 150 de grame de piept de porc ușor afumat, tăiat cubulețe și două cepe mari, tăiate și ele cubulețe. Adaugă pulpele și frige-le pe toate părțile, până se colorează frumos la exterior.

topalaOpărește într-un ibric (sau într-o tigaie) 200 de mililitri de vin alb (poate un Muscat). Toarnă apoi vinul peste carne, adaugă trei morcovi mari, o țelină, un praz, toate tăiate țărănește (adică în bucăți nu prea mici, nu foarte fine). Amestecă bine, pune-n cratiță un mănunchi de plante aromatice (trei fire de pătrunjel, trei de busuioc, trei de cimbru, o foaie de dafin) și pune capacul. Lasă la foc mic-mic, un ceas de vreme.

topalăCând e gătit bine puiul, toarnă-n cratiță 800 de grame de smântână îndoită cu sos de pe carne. Mai lasă zece minute pe foc mic. Potrivește gustul cu sare și piper. Servește cu mămăligă, balmoș sau cartofi, după voie-ți. Să fii sănătos.

Join the Conversation

  1. Ce bine arată. Cred că o să încerc şi eu acasă să fac aşa ceva :)

  2. De cand cu MasterChef hop si Franta, si gatit pentru 200 de persoane. Mai sa fie, cum se face, ce coincidenta. Poze neclara, sosul pare un pic branzit. Este doar o parere.

    1. Adi Hădean Author says:

      Când vorbești fără să știi, poți să pici prost.

    2. Nu ca ar avea dl. Hadean nevoie de aparare, dar daca ati fi urmarit blogul de la inceputuri, ati recunoaste si dvs. ca ati facut o afirmatie gratuita.
      Nu sint un fan al emisiunii, dar din putinul pe care l-am vazut cu fosta echipa, diferenta ar fi cam un zid gros de beton intre ei, macar in ce priveste educatia si bunul simt.

    3. Nu pot sa nu „sar” in apararea lui Adrian Hadean. Am gatit peste 40 de retete publicate pe site-ul lui. Una macar sa nu-mi fi iesit ca-n pozele lui(gustul si mirosul nu se pun) si nu m-as fi apucat sa scriu aici. Omul asta cind pune o poza aici, cu siguranta ca-i apartine. Sos brinzit? La naiba cu „pixelu” albastru!

    4. Daca ai fi urmarit blogul nu scriai asemenea „magarii”. Asa ca mai bine mergi pe drumul tau si pe noi sa ne lasi in pace.

    5. Nicolae says:

      Adi Hadean ne da o reteta de topala (am avut un coleg Topala, acum stiu ce insemna). Well, Cristi face o observatie, dupa mine – judicioasa, despre aspectul brinzit al sosului. Pen’ca mi s-a intimplat de citeva ori ca sosul meu de smintina sa aiba aspect brinzit, ma intreb daca este vreo solutie pentru „fluidizarea” sosului.
      Asa ca, multumesc Adi Hadean pentru reteta.

    6. Adi Hădean Author says:

      1) temperarea smântânii cu sos din oală/cratiță are acest rol. operațiunea este dublată de menținerea focului la un nivel foarte mic, pentru o perioadă scurtă de timp.
      2) chiar credeți că dacă aș fi făcut un sos brânzit, l-aș fi pus pe blog? serios?

    7. Nicolae says:

      Puterea sugestiei…m-a facut a mi se para o granulare a smintinii…Faptul ca imi raspundeti si, mai mult, imi dati cauza aspectului sosului meu, m-au convins ca sinteti un om de caracter si ca nu ati fi pus poza unui sos brinzit pe web. Hai sa dam mina, si multumiri pentru sfat (a propos, voi incerca reteta ciorbei de burta a dnei Hahean).

    8. Adi Hădean Author says:

      E destul să priviți la suprafața puiului:).

    9. E brinzit clar

  3. Bomba calorica !

  4. Invidia :)))

  5. Arata bine si mi se pare si interesant,trebuie sa die aromat ,PE gustul meu:)))

  6. Buna ziua. Sunt un fan al Dvs.din momentul cand ati aparut in emisiunea de la DIGI 24. Se scrie explicit : 800 gr. smantana INDOITA cu sos de pe carne .Inteleg ca se adauga 400 gr. sosul de pe care carne ???? Din prepararea retetei nu cred ca rezulta 400 gr. sos de pe carne.Se obtine separat aceasta cantitate ???Multumesc.

    1. Adi Hădean Author says:

      Îndoită=subțiată.

  7. OK. Multumesc pentru raspuns. Totusi insist.De unde provine SOSUL DE PE CARNE ,avand in vedere ca tot preparatul se afla in cratita,inclusiv carnea de pui.Cred ca cel mai corect ar fi : se toarna in cratita 800 gr. smantana ptr. gatit si gata.Pofta buna. Preparatul o sa-l fac cat de curand . Cam tarziu,ptr. ca faceti aluzie la el inca din 6 mai 2012, in emisiunea lui Marius Tudosie .Multumesc.

    1. Adi Hădean Author says:

      Cel mai corect e așa cum am spus. În timpul gătirii, în cratiță se formează sos, mai mult de 400 de grame. Provine din pui, legume etc.

  8. 3 mocovi mari si o telina am pus la osso bucco, mancare gatita vara trecuta de pe un blog si n-am putut sa o mancam la cat de dulce era.
    aici mai corecteaza vinul.
    probabil acesta este specificul acestui fel de mancare, iar in Ardeal mancarea dulce nu este nimic neplacut.

    1. Didi, noi ne punem smantana si in smantana!

  9. alexandra says:

    trebuie sa fac si eu reteta asta neaparat, ca abia ce am fost la mama acasa in bistrita si ghiciti ce? mi-a luat mama 2L de jantuiala ca sa fac balmos si la felul I merge si o ciorba de pastai. Pofta mare si sa fiti sanatosi. Adi la mai multe retete!!!!! ca imi plac la nebunieeeeeeeee

  10. Imi cer scuze in primul rand dar am o intrebare …. De ce nu va plac trandafirii ? Cu respect si admiratie pentru tot ce postati , Ileana

  11. Buna ziua. In acest moment topala este pe foc.Mai sunt 30 min.pana sper ca este gata .Aveti dreptate,la inceput nu era sos decat f. putin,insa acum s-a acoperit toata carnea.Deci smantana se subtiaza cu acest sos.smd. Pofta buna.

  12. Adi, despre ce smantana e vorba? Fermentata sau dulce, pentru gatit? Inclin sa cred ca e cea din urma.

    1. Adi Hădean Author says:

      e o mâncare arhaică, se face cu smântână fermentată.

    2. Speram sa fie asa dar nu credeam :). Mai ales ca le-ai gatit-o francezilor. Faina treaba!

    3. Adi Hădean Author says:

      topala e o mâncare țărănească. sigur că poate fi rafinată și pusă-n ambalaj de fine dining, dar nu ăsta a fost scopul:).

  13. Alexa Georgeta says:

    rapida si gustoasa , sa aveti pofta buna sau sa va fie de bine daca a-ti mancat .

  14. O mâncare de o savoare aparte ! Coincidența face să mă fi orientat spre ceva asemănător, dar nu același lucru. http://zinnaida.blogspot.ro/2014/08/pui-cu-smantana-si-cartofi-taranesti.html

  15. chirila ABEL says:

    Acum daca ne luam dupa fiecare mic „chef” nimic nu o fi bine…. mai bine incercati si apoi lasati comenturi( apropo… la mine in frigider zace o topala mandra )…. pacat ca e dimineata ca nu prea merge la micul dejun …da o rezolv eu deseara..

  16. Buna treaba cu afumatura, o sa folosesc si eu data viitoare, mersi de pont :) . Eu sunt moldoveanca, folosesc smantana la greu si nici afumaturile nu-mi sunt straine. Asa ca…tot am scos un cocosel din congelator, ,,topala” sa fie :) .
    Spor, Adi!

  17. In poza apar feliute de ridichi…sau ma insel ?

  18. arata minunat

  19. Daca vreau sa fac reteta asta pt copii, cu ce pot inlocui vinul ? Supa de oase ar fi ok ?multumesc

    1. Adi Hădean Author says:

      desigur.

  20. E o reteta pe care o facea bunica mea, si inca o face. Nu intru in detalii tehnice doar vreau sa spun ca ar fi bine pui de casa, face diferenta credeti-ma. Mai este si topala de porodici, da aia e alta poveste.

    Multumesc pt blog. Spor

  21. Un maestru al bucatariei, urmaresc emisiunea Masterchef si te apreciez enorm.chiar incerc sa invat de la tine cateva dintre retete, de craciun ma voi inspira din retele tale. Felicitari

  22. Arata apetisant. Incerc si eu astazi reteta. Sunt nerabdatoare sa vad cum o sa iasa…

  23. eu fac topala total diferit dar cred ca depinde din ce zona de Ardeal suntem .Ofac cu lapte dulce si o ingros cu o lingura de faina ,abia la final adaug smantana .Legume nu pun decat ceapa si morcov dar ceapa o tai marunt si morcovul il razuiesc iar verdeturi ,patrunjel la final si un catel de usturoi pisat .practic asta-i reteta taraneasca ca sa fim seriosi ,nu stiau taranii de busuioc si vin .Apropo o fac pe orice fel de carne ,pui ,porc ,vita si mielul nu-mi place dar se face si pe ele

  24. Super reteta, am facut-o in familie ieri si „ne-am lins pe degente” de la adulti pana la pitici :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close