Mușchi de porc cu sos de gulii

645

Mușchiulețul de porc și sosul de gulii sunt pentru mine o parte a legăturii mele cu strămoșii, cu tatăl meu, cu tatăl său și, posibil, cu cei care au fost pe aici înaintea mea. Mușchiulețul e mâncare de sărbătoare (musai de iarnă, că doar iarna se taie porcul) iar sosul de gulii e mai de toate zilele. Dacă aș fi tata, aș da guliile prin răzătoare, le-aș pune pe foc cu ulei, le-aș căli bine apoi aș stinge cu lapte și aș îngroșa cu smântână. Apoi aș tomni lucrarea cu mărar. Nu-s tata, ba mai mult, mi-am propus să fac mâncărurile neamului mai ușoare. În consecință, elimin făina de prin sosuri, pe cât posibil. Mai fac și alte lucruri, poți afla despre ele și de pe www.bucataruluinisol.ro. Până ajungi acolo, ia seama la povestea aici de față, s-ar putea să te ajute.

mirodenii
Pentru patru persoane ai nevoie de un mușchiuleț de porc (cam 500-600 de grame), 6-7 gulii potrivit de mari, o ceapă, trei linguri de smântână dulce. O linguriță de piper verde, una de piper roz, câteva frunzulițe de cimbru, o pișcătură de sare grunjoasă, două linguri de ulei, foaie de copt, un blender și un ceas de vreme.

muschi
Pune piperul, sarea, frunzele de cimbru, o lingură și jumătate de ulei, într-un mojar. Freacă bine, să obții o pastă subțire cu care vei unge mușchiulețul.
Pune mușchiulețul pe foaia de copt și coace-l trei sferturi de oră la 180 de grade Celsius.

gulii
Între timp, curăță guliile și taiele-n bucăți mari, în afară de una, pe care o tai în cuburi mici. Tot în cuburi mici tai și ceapa. Practic, o toci.
Pune bucățile mari de gulie să fiarbă în puțină apă cu sare.

gulii
Pune cuburile mici de gulie și ceapa într-o tigaie antiaderentă în care ai încins o jumătate de lingură de ulei. Sotează-le patru minute, până se colorează ușor.

sos de gulii

sos  de gulii
După ce au fiert guliile pe care le-ai pus în apă, scurge aproape toată apa de pe ele, pasează-le cu un blender, condimentează-le cu piper, adaugă smântâna dulce și cuburile de gulie sotate (am făcut asta pentru a avea două texturi diferite și pentru a mă asigura că toți mesenii își dau seama fără greutate că mănâncă un sos de gulii) și mai lasă pe foc patru-cinci minute.

muschi cu sos de guliiAtât pentru azi. Să fiți sănătoși.

muschi cu sos de gulii

Join the Conversation

  1. La mulţi ani Adi, să te ţină Dumnezeu în palma Sa !

    1. Adi Hădean Author says:

      La mulți ani, Uică!

  2. La multi ani!Minunata reteta.Multumesc pentru idee.

  3. LA MULTI ANI!!! si la cit mai multe idei.Multumim.

  4. Excelenta idee. Ne plac mult guliile dar pana acum nu am stiut sa gatesc decat ciorba din ele, asa ca a venit la fix reteta. Multumesc si un An Nou plin de bucurii si sanatate iti doresc. LA MULTI ANI.

  5. Diana Dunca says:

    Sosul de gulii a iesit minunat. In special faptul ca avea doua texturi il facea savuros si neobisnuit.
    L-am combinat cu pulpa de porc si nu ne mai puteam opri din mancat, portie dupa portie…
    Sa fii sanatos, Adi Hadean!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close