În Pâncota copilăriei mele timpurii, nimeni nu făcea tort. Toată lumea făcea tortă de felurite feluri, cu un strat, cu două, cu trei, cu mai multe etaje. Și mai făcea plăcintă, care era de fapt denumirea generică pentru prăjitură și care n-avea nimic în comun cu ceea ce cunoaștem noi drept plăcintă. Dar să revin la tortă. O să vedeți aici o rețetă foarte simplă și grozav de bună. Dacă vă place ciocolata, desigur.
Pentru 10 porții aveți nevoie de patru-cinci ouă, cinci linguri de zahăr, o lingură de cacao, un plic de praf de copt, cinci-șase linguri de făină (trebuie ca amestecul pentru blat să curgă de pe tel dar nu foarte repede), 180 de grame de ciocolată neagră, trei – patru trufe de ciocolată (căutați unele de calitate, vă promit că e important) 250 de grame de brânză fină (mascarpone sau quarq ori o brânză de vaci foarte slabă), două linguri de ulei și o linguriță de levănțică.
Pentru blat frecați ouăle (nu le separați, aveți grijă însă să fie la temperatura camerei) cu zahărul și levănțica (e important ca aceasta să apuce să se înmoaie), adăugați făina amestecată cu praful de copt și lingura de cacao și omogenizați.
Turnați compoziția într-o tavă rotundă (dacă nu aveți formă din silicon, folosiți o formă de tartă unsă cu unt sau ulei) și coaceți-o la 180 de grade Celsius pentru 17-20 de minute.
După ce scoateți blatul din cuptor, însiropați-l ușor cu un amestec de ceai negru (rece) și alcool (Marsala sau Cognac).
Pentru cremă topiți ciocolată pe aburi și amestecați-o cu brânza.
Întindeți crema peste blat.
Tăiați trufele în felii subțiri și așezați-le peste cremă.
Lăsați torta la rece două-trei ore înainte de a o tăia.
LA MULTI ANI !
Doamne ce stii sa ne faci, nu te gandesti de loc la sanatatea noastra ! Din nou ai facut o minunatie de-mi ploua in gura. Abia am terminat cu dulciurile de sarbatori.
Pe de alta parte, apai pentru ciocolata si preparatele cu cacao las totul deoparte !
Am sa-ti „fur” reteta si o incerc cat de curand !
Sa ai spor in toate !
Imi place ciocolata asa ca azi o voi face. La ingrediente (care intre noi fie vorba sunt cam amestecate … ma refer la ordinea in care le-ai enumerat. Cu tot respectul pentru ceea ce faci dar lucrurile simple, simplifica automat si existenta noastra) sunt si 2 linguri de ulei de care mai apoi ai uitat. Cred ca trebuiesc adaugate in blat. Numai bine
Cum spuneam in 1-ul comentariu am facut torta. Bunicica dar ar mai fi de lucrat la ea. Dupa gustul meu : blatul trebuie insoripat cu nadejde altfel este prea mare diferenta dintre el si crema ,par 2 chestii puse una peste alta nu un tot. Trebuie servit la temperatura camerei nu imedita ce a fost scos din frigider caci crema pe care eu am facut-o cu mascarpone este prea dura. Si indicat ar fi totusi un alt tip de branza mai „fina si mai aerata”. Si intr-adevar cel mai important este calitatea trufelor !!!! Mi-am permis aceste observatii pentru ca sunt „invatatura personala” si pentru ca reusesc sa fac torte din cel mai bune.
Si mie imi plac mai mult tortele decat torturile :D
Arata super!
FELICITARI!
dar le cat de hapsan sunt eu as fi taiat blatul cela suplu numai cat sa fac artag intre sus si gios si as fi uns rana cu inca o portie de crema numa sa pot face in ciuda albului de frisca ce s-ar vrea si el bagat in seama.
Pasul 1: Trimis sotul la magazinul cu mirodenii si cumparat laevantica.
Pasul 2: Trimis, tot sotul,la cumparat de trufe belgiene.
Pasul 3: Facut si ornat tarta.
Pasul 4: Invitat prietenii de suflet.
Pasul 5: Farfuriile goale.
Pasul 6: Multumesc Adi.
Minunat arata si cred ca gustul este pe masura! :)
Zau ca imi vine sa nu te mai „urmaresc”. Macar pana nasc ca mi-au ramas 3 saptamani . Am ajuns sa ma ridic seara din pat sa fac retete. In seara asta ma multumesc cu o inghetata magnum de ciocolata . Nu ma mai pot misca dupa ingrediente :)) si sotul lucreaza .
dupa cum arata la sfarsit cred ca este minunat de buna.
Cu respectul cuvenit si scuzele de rigoare ca mai postez odata,daca este vorba de Pancota de judetul Arad rezulta ca am locuit destul de aproape {sunt din Sebis,acelasi judet)
Si eu am crescut cu aceeasi „torta”si cu aceeasi „placinta”
„Torta” arata grozav si dupa sarbatori o s-o incerc.
Multumesc pentru reteta
Multumesc pt retetele de torta si placinta.Si eu am copilarit in Pancota … multumesc frumos …