Roșii pierdute-n pită

644

Nu e nici o urmă de îndoială, ador pâinea. E pasiune, respect și dragoste. Atât de simplu să obții bucurie pură: făină, apă și drojdie. Zilele trecute tocmai ce auzeam un interviu în care o scriitoare de origine franceză vorbea despre faptul că noi, românii avem cele mai bune roșii. Nimic mai adevărat. Așa că am decis  că mare ar fi păcatul să nu lăsăm roșiile să se piardă-n aluatul de pâine. Vă las aici o rețetă de tip finger food, o pâinică ce nu are nevoie de frământare. Amestecăm ingredientele și lăsăm drojdia să își facă treaba. Dar haideți să intrăm în amănunte:

Ingrediente

350 grame roșii
500 grame făină
500 ml apă călduță
un plic de drojdie uscată
15 grame sare
30 ml ulei de măsline
7 grame oregano

Pasul 1

Am amestecat într-un castron cu ajutorul unei spatule: făina, sarea, drojdia și apa. Eu am folosit drojdie care nu necesită dizolvare prealabilă. Dar cel mai bine este să urmați instrucțiunile de pe pachet. În final trebuie să obțineți o compoziție destul de lichidă:

Pasul 2

Într-o tavă de 30/24 cm am turnat 30 ml ulei de măsline după care am pus compozția de pâine.  Astfel aluatul se va îmbăia in ulei.

Pasul 3

Am roșiile pe care le-am tăiat în jumătăți, apoi am zdrobit fiecare jumătate cu mâna și le-am pus peste aluat. Am presărat niște oregano, dar puteți să folosiți busuioc uscat sau proaspăt, cimbru sau alte verdețuri care vă sunt pe plac:

Tava am acoperit-o cu un prosop și am lăsat compoziția la dospit pentru 40 de minute. O să vedeți cum aluatul prinde curaj, se înfoaie și înghite roșiile:

Pasul 4

După ce aluatul a dospit suficient, am întins cu ajutorul unei pensule câțiva stropi de ulei. Dar nu mult, doar atât cât să prindă aluatul o culoare frumoasă. După pofta inimii aruncați și niște sare grunjoasă peste.

Pasul 5

Cuptorul încins la 180 de grade o să primească cu ușa deschisă minunăția de aluat cu ale lui roșii scufundate și îl va rumeni timp de 40 de minute. Minunat! Pâinica aceasta are în ea miez de surpriză, de adevăr și puritate:

Să vă fie sufletul ca pâinea caldă!

Cu drag,

Ioana

 

Join the Conversation

  1. melter alina says:

    Am facut, foarte bun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close