Salată cu noodles de zucchini şi halloumi

316

Salata este probabil una dintre cele mai polivalente mâncăruri pe care le cunoaştem. Având la bază o istorie veche de cel puţin şase secole, şi pornind de la sare ca element comun în diferitele variaţii ale sale, salata ne permite o etalare a imaginaţiei noastre culinare într-un mod greu de egalat prin alte preparate. Astăzi, vă propun să ne bucurăm farfuriile şi simţurile cu o salată bogată în culori, grăsimi naturale sănătoase, şi proteine. Nu am cumpărat foarte multe din supermarket întrucât o bună parte dintre ingredientele necesare mi-au rămas de la micul dejun pe care l-am pregătit ieri, astfel încât mi-am propus să le valorific.

Ingrediente (pentru două porţii):

 • 1 zucchini;
 • 1 dovlecel;
 • 8 roşii cherry (în patru culori);
 • 10 măsline negre, crude, fără sâmburi;
 • 1 avocado;
 • 5-6 felii de speck;
 • 100g halloumi;
 • 3 cozi de ceapă verde;
 • o mână de busuioc proaspăt;
 • 20g seminţe de pin;
 • 25g parmezan;
 • 15g pecorino;
 • sare;
 • piper;
 • usturoi deshidratat;
 • ulei de măsline.

Pasul 1

Am tăiat pe jumătate un avocado, şi am îndepărtat sâmburele. Folosind cuţitul pentru curăţat legumele am decojit cele două bucăţi de avocado, le-am tăiat în felii pe lung şi le-am stropit cu zeamă de lămâie pentru a preveni oxidarea. Am tăiat feliile de speck în bucăţi subţirele. Le-am lăsat deoparte.

Sunt un fan înfocat al brânzeturilor, astfel încât m-am gândit că halloumi va completa salata şi îi va aduce un plus de savoare. Am tăiat brânza în felii de 1-2 centrimetri, am lăsat-o câteva minute să se odihnească pe un prosop de hârtie, acesta absorbind excesul de apă din ea. Am încins un grill antiaderent, am pus feliile de halloumi şi le-am lăsat 3-4 minute pe fiecare parte. Desigur, timpul necesar preparării depinde de grill, vă sfătuiesc deci să urmăriţi când apar acele dungi apetisante, semn că haloumi e numa’ bun de savurat:

Am tăiat roşiile cherry în felii de jumătate de centimetru. Chiar dacă uzual acest soi de roşii se taie doar pe jumătate, am preferat să le feliez întrucât îmi place nota jucăuşă pe care o aduc pe farfurie. La fel am procedat şi cu măslinele. Într-o tigaie antiaderentă am încins puţin două linguri de ulei de măsline, am adăugat ½ linguriţă de usturoi deshidratat, după 1 minut am adăugat feliile de speck şi am călit totul timp de 2-3 minute. Am continuat prin a adăuga roşiile şi măslinele, am amestecat compoziţia energic la foc mediu, oprindu-l după 3-4 minute:

Pasul 2

Partea mea preferată a reţetei: sosul de pesto. Mi se derulează în minte toate excursiile din frumoasa Italia şi toate experienţele culinare trăite acolo, căci un fan al brânzeturilor nu poate fi altfel decât îndrăgostit de bucătăria italiană. Revenind cu picioarele pe pământ, într-un mojar cu pistil am pisat seminţele de pin, până am obţinut o pastă. Am adăugat frunzele de busuioc şi sare grunjoasă şi am continuat să pisez, cu răbdare, nasul fiindu-mi învăluit de aroma eliberată de busuioc. Când am obţinut o textura cremoasă, am adăugat parmezanul şi pecorino, date pe răzătoare cât mai fin, precum şi puţin ulei de măsline. Am amestecat cu pistilul şi am continuat să mai adaug treptat ulei de măsline. La final, ajustaţi gustul cu sare doar dacă mai este nevoie, având in vedere că brânzeturile ar trebui să fie suficient de sărate:

Pasul 3

Utilizând un feliator de legume julienne, am tăiat zucchini şi dovlecelul sub formă de noodles. I-am zvântat uşor cu degetele într-un castron pentru a îmbina cele două culori:

Pasul 4

Într-un wok antiaderent am încins puţin două linguri de ulei de măsline, am adăugat ½ linguriţă de usturoi deshidratat, am adăugat noodles şi i-am călit la foc iute preţ de câteva minute, amestecând cu penseta pentru manevrarea preparatelor fierbinţi, pentru a evita ruperea acestora. Puteţi utiliza aceeaşi tigaie pe care aţi folosit-o pentru roşii. După 5 minute am oprit focul. Dacă stau prea mult pe foc, legumele încep să lase apă şi se înmoaie, iar scopul meu a fost să obţin o textură uşor crocantă. Am adăugat sosul de pesto şi am amestecat astfel încât să fie uniform distribuit pe noodles:

Pasul 5

Pe o farfurie întinsă am aşezat noodles, am adăugat mixul de roşii, măsline şi speck, feliile de avocado şi feliile de halloumi. La final, am presărat cozile de ceapă tocate mărunt:

Poftă bună!

Cu prietenie,

Denisa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close