Am avut trei zile consecutive în care am mâncat destul de puțin și destul de uscat. Organismul meu s-a burzuluit la mine și mi-a cerut o ciorbă. N-am putut să-l refuz. Nu-mi doream carne, nu doream nimic gras (nu-s eu chiar Axion, inamicul grăsimii dar de data asta nu mergea) așa că am ales o ciorbă de legume. Iat-o:
Ceapă, morcovi, usturoi, pătrunjel verde, rădăcină de pătrunjel…
Broccoli…
Ciuperci. Pleurotus. Nu-s favoritele mele dar mimează carnea destul de bine.
O mână de orez.
Apio (țelină, partea aeriană) și bulion adevărat, din roșii, da la Adina, soția Chinezului. Pe lângă ele, o căpățână de varză chinezească. Din Ungaria.
Două lingurițe de concentrat de legume făcut de mama (toate rădăcinoasele din lume, date prin mașina de tocat și combinate cu ceva sare).
Pentru ca varza, broccoli și pătrunjelul verde să fie bune de ceva, trebuie să le pun în ciorbă chiar la final. Toate trei au proprietăți extraordinare legate de prevenirea unor boli dar proprietățile eacestea dispar dacă fierbem legumele/frunzele.
Am tăiat țelina.
Am făcut la fel cu toate celelalte legume.
Le-am pus la fiert (mai puțin broccoli, varza și frunzele de pătrunjel) împreună cu concentratul de legume.
După ce au fiert legumele am pus un sfert de litru de bulion. Am mai pus sare și piper.
Am mai lăsat să clocotească trei minute și am adăugat varza, broccoli și pătrunjelul. Am stins focul și am pus capacul.
Cunosc persoane care n-ar pune niciodată roșiile și smântâna în aceeași mâncare. Eu n-am această problemă. Dacă gustul care rezultă din cobinație îmi place, nu mă feresc.
Ciorba a fost bună. Exact ce-mi lipsea.
Am mîncat-o cu un batoncino di pane cu o grisină, cum ar veni.
Să fiți sănătoși.
Ciorbă de legume…delicios :-)
Coreenii, vietnamezii, thailandezii, etc (în general asiaticii) pun anumite legume la final, pentru a asigura o aromă proaspătă și textură fragedă, cu nuanțe specifice (în loc de amalgamul plăcut mirositor cu toate fierte laolaltă). La fel se pun și creveții sau alte fructe de mare.
Nu pot să nu remarc „brânzirea” nefericită a smântânii din ultima poză…gurile urbane spun că e din cauza calității smântânii. Alții spun că smântâna trebuie temperată cu ciorbă călduță înainte. Din experiență am observat că anumite tipuri de smântână poți să le „mulgi” că tot se brânzesc, orice ai face.
Emil, nefiind o ciorbă care se servește dreasă cu smântână, brânzirea nu-i deranjantă. Practic, ciorba e „roșie” iar smântâna e opțională. Și să te apuci să temperezi smântâna înainte de a o pune în propria farfurie mi se pare că-i ca și cum te-ai scărpina la urechea dreaptă cu mâna stângă:).
Și ca să respectăm realitatea, „brânzirea” asta nu-i o transformare a smântânii în brânză ci dizolvarea incompletă a acesteia urmată de aglomerarea particulelor grase. E neplăcut să o vezi într-o ciorbă care trebuie să iasă gata dreasă din oală și acolo intervine temperarea (mai întâi subțiezi puțin smântâna cu apă rece-cum ai dizolva amidonul-apoi adaugi câte puțină supă fierbinte, șansele să ai o „față” curată a ciorbei sunt destul de mari). Ai dreptate la partea cu tipul de smântână care se brânzește orice ai face. De obicei se întâmplă asta dacă dai peste o smântână foarte grasă.
Ah! Chiar ma intrebam intr-un post recent cum se cheama partea aia verde de la telina:)) So now I know:D
ce fel de post era romanco?
Dacă tot veni vorba de smântână, te deranjez iar cu o întrebare din ciclul „nu şti unde găsesc ………. ” smântână? :) Nu orice smântână ci din aia old school care se ia de pe deasupra oalelor cu lapte acru.
Cât o trait bunică-mea, aveam la ţară (15km de Baia Mare) o adevărată mini fermă de lapte care producea destul pt tot familionu. Printre produse era şi smântâna asta old school demenţială care nu o mai gasesc nicăieri. Acum şi ţăranii nu mai au răbdare şi centrifughează laptele şi scot smântâna din el înainte să apuce să se prindă şi să fermenteze.
Am încercat să reproduc procesul acasă dar pe lângă faptul că e cam naşpa să stau cu ulcelele cu lapte acru în apartament, nici nu mi-o ieşit cum trebe. Şi acum caut o smântână fermentată şi am găsit ceva la supermarket dat tot nu se apropie de smântâna „old school” pe care o ştiam.
Important este sa aiba peste 25-30 % grăsime. Cu cat e mai grasa e cu atat mai naturala, asta fiind valabil pentru toate la lactatele . Este de la Five Continents 32% grăsime; si mai este Lactomac,are cea mai buna smantana, fac pana si frisca cu ea,ca in copilărie. ☺☺Ambele firme sunt din județul Botoșani, nu stiu daca se gasesc si in alte judete
Ce idee minunata! Si asa nu mai stiam ce sa gatesc. Si noi facem „vegeta” din aia de casa, se face simplu si tine mult, o avem tot timpul anului. Cat despre ciorbita ta, subit mi s-a facut foame :)
Alina:-)
Horațiu, doar când fac neamurile mele de la țară mai găsesc, din păcate:-).
Gata…am fost convins….
Nu ma prea impac eu cu ciorbele…insa da….acum da!
:)
Jenikă :-)
Yumi yumi.
Daca am mancat in weekend multa ciorba din asta, pot sa bag azi o friptura, asa-i?
Nina, siguuuur:-)
Broccoli, varza si ciuperci in ciorba…ceva nou pentru mine!!! Totusi, o sa incerc si eu…
eu sunt moartă după supa cremă de ciuperci. Aş mânca numai d-aia. Am zis să încerc să fac şi de broccoli. Dar aştept întâi reţeta ta:)
Oricum.. şi asta arată magnifique
Roxana, mulțumesc. mâine vine rețeta:-).
Adriana, zic să încerci:-).
Am făcut și eu în seara asta, cu ce aveam prin casă și în loc de broccoli am pus dovelecel. A fost bună și așa, mi-a lipsit mărarul dar pot completa mâine. Mulțumesc :)
Aralya, să-ți fie de bine:-)
Domnu Hădean, excelent, un masterpiece, cum ar veni! În loc de grisină aș fi folosit crutoane sau felii de pâine prăjită. Dar probabil că le-ați păstrat pentru crema de mâine, nu? :)
Tanti Jeni, grisina nu-i una obișnuită, e făcută din aluat de pâine și are textura crutonului. Cât despre supa-cremă, vine imediat pe blog:-)
un deliciu!!!
Ana:-)
eu mereu am crezut ca tot ce se numeste ciorba are acreala in ea, adica bors. tot ce nu are se categoriseste ca fiind supa. chiar si cu bulion. nu?
Mihai, nu. Adică dacă-i acră e ciorbă dar nu e obligatoriu ca acreala să vină de la borș, borșul nu e acrul universal:-). Ca să nu-ți mai spun că în Ardeal există o mulțime de „zame” ori „zămuri” care-s niște ciorbe pe care nu le acrește nimeni (vezi ciorba de fasole cu ciolan):-).
Ciorba rulz. In toate variantele :)!
Zazuza, :-)
Yap!!!!!!!!!!! Delicioasa! Orice altceva e in plus…:)
Adi as vrea si eu reteta aia de concentrat de legume(„toate legumele din lume”).cum se face??? ma poti ajuta?
am postat si eu un commmmm….nu vrei sa ma ajuti?
bastoncino
Si orezul?
Maestre, vreau să-ți mulțumesc pentru contribuția indirecta pe care ați avut-o asupra supei tocmai preparate de mine urmând pașii indicați de Dvs. bineînțeles. Având în vedere ca e și prima ciorba preparata de către mine, pot sa afirm cu mândrie ca e foarte gustoasa și sănătoasă în același timp. Toate cele bune!
Nu am vazut in descriere cand si cum folosesc orezul si ciupercile:D Mentionez faptul ca e prima data cand incerc sa gatesc ciorbe
O reteta excelenta, este absolut delicioasa.
Intr-adevar, o ador :D