Porc cu hoi sin și orez integral

712

Despre programul „Înapoi la ’90„, o veste scurtă: din Decembrie și până acum (cu întrerupere din 24 Dec. până pe 5 Ian.) am trecut de la XXL la XL. Am coborât sub 110 kilograme (la începutul lunii Decembrie aveam aproape 120 de kilograme) și, de ieri, port din nou curea în pantaloni. Musculatura mea începe să iasă la iveală, respir mai bine, dorm mai bine (excelent, chiar) și mănânc mai puțin. Suferințe asociate fenomenului, nu am. Deci, totu-i bine, ceea ce vă doresc și vouă. Fără sport n-aș fi reușit să fac nimic din toate astea. Programul continuă.

Ieri mi-a fost împrospătat stocul de sosuri asiatice. Am primit sos de soia chinezesc, și mai gros și mai subțire, sos de stridii thailandez (sos de stridii găsiți în supermarket, e de obicei producție vietnameză) și sos hoi sin made in Hong Kong, deci tot chinezesc. Nu m-am putut abține și am încropit o mâncare cu aspect și gust de Asia. Aveam în congelator o bucată de cotlet, am lăsat-o să se decongeleze apoi am tăiat-o în felii subțiri (n-am folosit mai mult de 150 de grame de carne). Congelarea urmată de decongelare au avut un efect interesant, carnea s-a frăgezit foarte fain.

Carnea nu-i singurul lucru pe care l-am pus în mâncare. Am avut parte și de puțin verde: pătrunjel, o ceapă verde și o lingură de germeni de creson. Plus de aromă: trei felii subțiri de ghimbir proaspăt.

Acestea sunt sosurile. Cel foarte închis e sosul de soia (dark scrie pe etichetă, dacă-i din cel gros, indiferent de brand) iar cel din lingură e sosul hoi sin. Arată ca un gem.

Orezul brun (sau integral) are la fel de mult amidon ca orezul decorticat însă are în plus multe minerale și aminoacizii buni pentru sănătate, ceea ce-l transformă într-un aliement dezirabil. Pentru mâncarea de ieri am folosit 100 de grame (masă pentru două persoane).

Am turnat sosul de stridii și sosul de soia peste carne și am frământat ușor carnea. Am lăsat carnea să se marineze până a fiert orezul, adică 18 minute. Am constatat că 18 minute nu ajung, apropo, dar atât scria pe punga de orez.

Am pus o lingură de ulei de porumb într-o tigaie, am pus carnea, ceapa verde și ghimbirul. După cinci minute pe foc iute, am pus și orezul, cu apa care-i mai rămăsese, peste carne.

Am lăsat să fiarbă împreună (odată cu orezul am pus și sosul hoi sin) încă zece minute.

La urmă, am pus pătrunjelul și cresonul (pe care puteți să-l înlocuiți cu orice germeni aveți la îndemână, iar de nu aveți, nu-i o tragedie). N-a fost o mâncare rea. De fapt, a fost chiar bună.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Felicitari pentru kilograme si la mai mic! ;)

    Multumesc pentru reteta! A venit la fix. Am cumparat in weekend cateva sosuri si condimente asiatice, paste de orez, alge si ma gandeam sa le folosesc in seara asta la ceva bun.

  2. ce pofta mi-ai facut…ca tot ai inceput cu mancarea asiatica, cea japoneza iti place? eu mor dupa sushi :D

  3. adihadean Author says:

    Gabi, mulțumesc
    Marius, cunosc prea puțin mâncarea japoneză iar un sushi cumsecade n-am mâncat pe la noi:). Ori poate o fi fost, dar nu mi-a plăcut mie.

  4. De unde cumperi germenii? As vrea sa-i introduc si eu in alimentatie, dar nu stiu cum sa mi-i procur. Merci frumos!

    1. adihadean Author says:

      De la Auchan. Dar poți să-i faci singură. O să scriu în curând despre asta.

  5. merge si cu carne de pui ?

  6. Receta interesanta…………numai ca eu teas ruga daca este posibil sami trimiti pe email gramajul la toate produsele (mai mult mar interesa al condimentelor….adica ghimbirul,sosul…)
    Mersi mult anticipat.
    [email protected]

  7. Felicitari pentru slabit, Adi! De la o varsta incolo este din ce in ce mai greu sa te mentii, stiu asta din proprie experienta. Ca sugestie, mancarea asiatica, prin modul in care se gateste, este foarte potrivita cand vrei sa slabesti
    As vrea sa fac cateva completari despre orez, caci este ingredientul meu preferat. Orezul brun are fata de cel alb de 5 ori mai multe fibre, ceea ce inseamna inca un atu nutritiv. Dat fiind ca este acoperit de tarate, are nevoie de minim 45 de minute ca sa fie gatit. Functie de vechimea sa (cel mai adesea orezul este uscat 1-2 ani inainte de a fi comercializat, dar exista pe piata si orez de 3-4 ani) acest timp poate depasi chiar 1 ora.
    Atentie cu orezul brun, se deterioreaza mult mai rapid decat cel alb, pierzandu-si gustul. Pastrat in frigider rezista insa si cateva luni.

    1. adihadean Author says:

      Radu, mulțumesc frumos. Ca de obicei, completările tale sunt binevenite și la fix:).

  8. Nu maninc carne de porc insa imi pot imagina gustul dulceag si fragezimea carnii. O reteta minunata, wow, I’m drooling :)

    1. adihadean Author says:

      Yolanda:)

  9. lavinia rezmerita says:

    am facut mancarea aseara adi! a iesit grozav!mersi:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close