Perioada aceasta a anului sunt cel mai nostalgică. Sunt mici peisaje, detalii, pe care le văd zilnic și mă duc instant în copilărie. Îmi amintesc cum mereu o rugam pe bunica să păstreze câteva gutui întregi, să le mâncăm coapte pe plită. Așa că, iarna ne prindea cu pervazul plin de gutui care așteptau să fie coapte. Mi-am hrănit puțin nostalgia săptămâna aceasta, și am făcut un desert bazat pe gutui și ciocolată.
Acum nu mai țin gutuile pe pervaz, dar am o ladă în balcon cu fructe de la țară; am luat 5 gutui de acolo și le-am tăiat.
Pe una din ele am pus-o la fiert în apă cu zahăr, puțin rom și anason stelat. Am lăsat să fiarbă până s-au înmuiat puțin.
Am dat restul pe răzătoarea mică și am pus pe foc mic cu 3-4 linguri de zahăr. Am lăsat pe foc până s-au înmuiat, apoi am adăugat 1 lingură de coajă de lămâie rasă și scorțișoară măcinată.
După ce s-au gătit gutuile, le-am lăsat puțin să se răcească, apoi am folosit blender-ul vertical să fac un piure ceva mai fin.
Separat am amestecat jumătate de cană de făină cu un plic de praf de copt și cu o lingură cu vârf de cacao neagră.
Am separat albușurile de gălbenușuri de la 4 ouă, și am mixat gălbenușurile cu un praf mic de sare. Apoi am adăugat 50 de mililitri de lapte călduț și 100 de grame de ciocolată neagră, topită. Apoi am îngroșat adăugând treptat amestecul de făină. Rezultatul este o cremă lucioasă.
După ce am omogenizat, am adăugat gutuile peste ciocolată și am mixat 2 minute.
Apoi am tocat grosier o mână de nuci și am adăugat în compoziție.
Am revenit la albușuri și le-am mixat cu un praf de sare în primă fază, apoi am adăugat treptat 3-4 linguri de zahăr și am mixat până am obținut o spumă fermă și lucioasă. Am adăugat-o peste compoziția cu gutui și am încorporat ușor, cu spatula.
Am uns formele de copt cu unt, am presărat zahăr tos și le-am umplut 3 sferturi. Apoi am adăugat gutuile fierte mai devreme și am copt prăjitura pentru 25-30 de minute la aproximativ 180 de grade.
Poate nu pot aduce copilăria înapoi, dar uneori parcă mă apropii.
Text și foto: Aura Crăciun, Bake-Up Artist
Cuțitul Aurei este din gama Casual Cook, by Adi Hădean.
Cu toate ca imi place si doar sa citesc cum scrieti si descrieti reteta, poate ar fi de ajutor pentru cine ar vrea sa realizeze desertul si o lista cu ingredientele si gramajele lor. E doar o sugestie, nu o critica, si o fac doar pt ca mi-ati facut o pofta teribila!!!
Vă mulțumesc pentru sugestie. Cantitățile sunt scrise în rețetă, nu sub formă de listă ce e drept, însă găsiți tot ce este necesar în text.
Bună ziua. Mulțumim de rețetă
O intrebare – câte porții iasă din aluatul pregătit? Sau altfel spus – câte vase ramekin ați folosit? Mulțumesc.
Au ieșit 4. :)
Pot spune ca scriu acest comentariu cu sotul meu, care se afla in al 9-lea cer acum datorita acestei retete. A iesit genial! Nu prea se omoara el cu gutuile, dar de data asta aproape ca nu am mai prins nimic.. Multumesc mult! O sa ma inspir mai mult de la tine de acum incolo.
Vă mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase!
Bună seara Irena,
Ati urmat rețetă întocmai? Dacă da, cât de mari au fost gutuile? Și v-a ieșit compoziția la fel de lichida ca în poze?
Pana acum am urmat toate rețele de pe site cu success, dar de data aceasta nu mi-a ieșit deloc :(
Menționez ca am folosit 4 gutui medii, din care doar 3 pentru compoziție, și compoziția a ieșit foarte groasa. Nicio vorba sa arate ca în poze.
In total mi-au ieșit 18 brioșe mici.
O seara buna!
Wooow! Arata super bine si gustos. As vrea si eu sa incerc o reteta in genul asta, dar nu cred ca va iesi chiar asa bine. Ar fi ajutat daca ati fi pus si ingredientele folosite impreuna cu gramajul lor… Multumesc mult! :)
Da, cantitatile sunt trecute in reteta. Cred ca sunt gustoase. Vreau sa le incer.
Desert are un aspect festiv!.. Voi pregăti cu siguranță această rețetă pentru familie în următorul weekend ;) Vă mulțumim!!
Este excelenta reteta, iese foarte bun!