60 de minute de culori de toamnă târzie în plus, dar mult mai puţină lumină naturală, pentru a savura o combinaţie exotică dintre o cană de lapte de cocos şi un mix de mirodenii proaspăt măcinate, adăugate într-o cremă spumoasă din ouă şi zahăr brun nerafinat, iar magia nu se mai petrece doar în cuptorul bunicii plin cu ştrudel şi plăcinte. Culoarea şi aroma umilului dovleac copt vibrează într-un desert atât de delicios încât chiar şi cele mai sceptice papile gustative îl vor devora pe loc.
Reţeta pe care v-o propun este o tartă cu dovleac copt și lapte de cocos inspirată dintr-un desert thailandez (o cremă de cocos dulce coaptă într-un dovleac mic), pe care am făcut-o prima oară anul acesta, în octombrie, în ziua în care am trecut la ora de iarnă. În acea sȃmbătă, piaţa era plină de atȃtea bunătăţi de sezon, încȃt nu mă puteam hotărî ce să aleg să pun în coş pentru acasă. Cu toate acestea, texturile, formele şi culorile minunate ale dovlecilor au fost cele care m-au făcut să îmi imaginez şi să îmi doresc să coc pentru duminica următoare un desert desprins dintr-o poveste de toamnă brumărie cu Harry Potter, pentru care am avut nevoie de un aluat de tartă precopt şi de cȃteva ingrediente pentru umplutura de dovleac şi lapte de cocos.
Ingrediente
- 160 g făină albă;
- 3 linguri zahăr alb pudră;
- 115 g unt gras (cu minimum 82% grăsime) rece, tăiat cuburi mici;
- 1 amestec rece dintr-un gălbenuş de ou de casă şi 1,1/2 linguri smȃntȃnă neîndulcită pentru frişcă sau smȃntȃnă de gătit (cu minimum 32% grăsime);
- la nevoie, cȃteva picături de apă foarte rece, răcită cu un cub de gheaţă.
- 2 ouă mari;
- 3 gălbenuşuri mari;
- 130 g zahăr brut nerafinat (din trestie de zahăr);
- 400 g piure de pulpă de dovleac plăcintar copt (rezultat din bucăţi de dovleac copt la cuptor, cu coajă, fără zahăr şi condimente, la 180 de grade Celsius, cu ventilaţie, timp de aprox. 40 de minute);
- 160 ml lapte de cocos neîndulcit de calitate, amestecat bine;
- cȃte 1/2 linguriţă din următoarele mirodenii (de preferat proaspăt măcinate, pentru un plus de savoare): cardamom, nucşoară şi ghimbir;
- un praf de sare şi un praf de piper alb măcinat.
Prgătirea aluatului de tartă
Am amestecat făina şi zahărul pudră într-un castron mare. Apoi am adăugat cuburile de unt rece şi am frămȃntat cu o spatulă (dar se poate folosi şi un cuţit sau robotul de bucătărie) pȃnă cȃnd am obţinut un amestec cu aspectul unei grămezi de nisip.
Am încorporat rapid, cu degetele, amestecul rece din ou şi smȃntȃnă în cel din făină şi unt, avȃnd grijă să nu insist cu frămȃntatul deoarece căldura degetelor ar fi putut încălzi untul din aluat. Am avut pregătite cȃteva picături de apă foarte rece pe care le-aş fi adăugat în aluat în cazul în care acesta nu s-ar fi legat bine. Am format o bilă din aluatul obţinut, pe care am apăsat-o uşor pentru a-i da o formă de disc gros. Am împachetat acest disc într-o folie alimentară şi l-am lăsat să se odihnească în frigider timp de 2 ore.
Precoacerea aluatului de tartă
Am preîncălzit cuptorul la 200 de grade Celsius (treapta a 6-a / mare, la cuptorul pe gaz). Apoi am pregătit o formă de copt cu diametrul de 22 cm, cu fundul detaşabil. Tava nu a necesitat ungere deoarece aluatul a fost gras.
Am întins aluatul rece pe o suprafaţă înfăinată. Astfel, am obţinut o foaie de tartă de aproximativ 27 cm în diametru pe care am aşezat-o în forma de copt cu ajutorul sucitorului. Am întins cu grijă aluatul în tavă, acoperind bine curbura şi peretele acesteia. După ce am înţepat aluatul cu furculiţa (pentru a evita formarea de băşici în timpul coacerii), l-am acoperit cu folie de aluminiu sau hȃrtie de copt, pe care am aşezat boabe de linte uscate (se pot pune biluţe speciale din ceramică, boabe de fasole uscate, orez etc.). Am copt aluatul timp de 20 de minute, pȃnă cȃnd acesta s-a colorat într-un auriu deschis.
Am scos tava din cuptor, am îndepărtat boabele de linte şi folia de aluminiu şi am pus aluatul de tartă la răcit înainte de a turna umplutura peste el.
Umplutură
Am pregătit toate ingredientele pentru umplutură. Apoi, am preîncălzit cuptorul la 160 de grade Celsius (sau treapta a 3-a / medie-mică la cuptoarele pe gaz).
Am mixat la viteză medie ouăle întregi, gălbenuşurile şi zahărul pȃnă cȃnd am obţinut o cremă spumoasă, deschisă la culoare. Am adăugat piureul de dovleac, laptele de cocos, mirodeniile şi sarea. Am amestecat bine toate ingredientele cu un tel.
Am turnat compoziţia obţinută în aluatul de tartă precopt şi răcit şi am aşezat tava în partea de jos a cuptorului. Am copt tarta timp de 45-50 de minute.
Am lăsat tarta să se răcorească, apoi am îndepărtat inelul formei de copt şi am servit-o la temperatura camerei.
Aceasta a fost rețeta pentru tarta cu dovleac și lapte de cocos. A fost delicioasă!
Găsiți aici mai multe rețete pentru tarte.
Buna Adi!
Tortul arată delicios, bine făcut!