Zilele trecute m-a apucat făcutul de cheesecake. Nu mai făcusem de ceva vreme, nu am mai mâncat cheesecake peste limita decenței de foarte mult timp, așa că…
Am cumpărat tot ce-mi trebuia, neglijând un aspect minor: casa în care locuiam în București nu era prevăzută cu o tavă potrivită pentru coacerea unei asemenea prăjituri. Să ies din casă și să mă apuc de căutat tăvi rotunde cu pereți detașabili nu mi se părea eficient, așa că am adoptat o strategie de guerilla baking, adică am improvizat cu ce aveam la îndemână. Adică am copt prăjitura într-o strecurătoare circulară cu fundul plat, căptușită cu hârtie de copt. E mai puțin complicat decât pare, și aici nu mă refer la coacere cât la scoaterea prăjiturii din strecurătoare. Trebuie doar să te asiguri că ai lăsat suficient de multă hârtie de copt la exterior, să ai de ce prinde, și că prăjitura s-a răcit de tot înainte de a o scoate. Acestea fiind spuse, să trecem la rețetă, că asta v-o interesa mai mult decât strecurătoarea în care am copt-o. Din cantitățile de mai jos ies zece porții generoase, iar pentru coacere aveți nevoie de o tavă circulară cu fund detașabil, din acelea care se folosesc la coacerea blaturilor de tort, cu diametrul de 28 cm.
Blatul e foarte simplu: 300-320 g biscuiți cu ovăz (îi găsiți vrac, în aproape orice supermarket), zdrobiți bine și amestecați cu 200 de grame de unt topit.
Nu e obligatoriu să transformați biscuiții în pulbere, pot să rămână și bucățele mai mari, dar nu foarte mari.
Untul poate fi gras, dar nu cel mai gras. Dacă vedeți că 200 de grame de unt topit nu leagă destul de bine compoziția, mai adăugați 50 de grame.
Am copt blatul 15 minute la 180 de grade Celsius. L-am scos din cuptor și l-am lăsat să se răcească puțin.
Partea yumm: 400 g brânză Philadelphia, 600 g mascarpone, 125 g zahăr pudră (puteți pune mai mult, pentru mine a fost suficient de dulce așa), coaja unei lămâi mari dată prin răzătoarea fină, trei ouă, 30 de mililitri de Pineau de Charente (puteți folosi Marsala, Lacrima lui Ovidiu sau un cognac bun, dar la fel de bine puteți să săriți peste).
E important să adaugi ouăle pe rând pentru a se încorpora bine. O spatulă (da, nici din aceea nu am avut la îndemână) din silicon e mai potrivită decât un tel, întrucât nu aduce prea mult aer în compoziție, dar te poți descurca și cu telul atâta timp cât nu devii prea energic.
Toarnă compoziția peste blat. Coace prăjitura o oră și un sfert la 140 de grade Celsius. Se va coace uniform și nu va crăpa la suprafață ori în profunzime.
Cândva eram convins că trebuie să lași prăjitura asta în cuptor până se răcește de tot dacă vrei să nu crape. Am ajuns la concluzia că dacă ai grijă când faci compoziția, adică dacă nu aduci aer cu nemiluita în ea, și dacă nu te grăbești la coacere (poți să mergi cu temperatura la 130 de grade Celsius și să ai răbdare 90-100 de minute), nu va crăpa nimic.
Având în vedere condițiile, m-am declarat satisfăcut. De fapt, rezultatul a fost mult peste medie, cu sau fără strecurătoare.
Atât pentru azi. Să fiți sănătoși.
crema imi place foarte mult dar crusta, n am ce face, nu o agreez deloc, nu pot s o mananc si nu ca as fi mofturoasa dar pur si simplu nu pot.
deci, adi, in locul crustei, te rooooog frumos :) alta sugestie?
multumesc prea plecata!
…eu folosesc in loc de biscuiti un amestec de migdale, alune de padure si nuca de cocos.
Cu strecuratoare sau fara, arata excelent. La mine cheesecake-ul a avut intotdeauna o singura problema, respectiv biscuitii din blatul de dedesubt. Exista vreo optiune de blat facut altfel decat cu ei? Cand am mai facut teste si pentru alte tipuri de prajituri cu biscuiti ca baza, praful de copt sau ceva agent de crestere din compozitia lui a facut ca „aluatul” sa fie piscacios la limba sau sa dea senzatia de fermentat dupa perioada de repaos recomandata in reteta…
Buna. Foarte bune sfaturile. Multumim. Nu stiam cum sa fac sa nu se crape:)
E un deliciu , iti multumesc pentru ideea de a face ceva bun si rapid , ai maini de aur tot ce faci este minunat de bun .
…eu am o intrebare :de ce trebuie pus blatul de biscuiti la copt…. de 2 ori ?…odata 15 min. a doua oara cu crema de branza….
Buna seara draga domnule Adrian Hadean,
SUUUUPER,MULTUMESC,RESPECT,RESPECT,RESPECT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SANATATE !!!!!
Pofta buna si familiei la MINUNATIE !!!!
Apreciez blogul dvs.
As avea rugamintea sa treceti temperaturile cuptorului si in gradatii; multi avem cuptor normal si nu stim sa setam temperatura corect; multumesc frumos
Din cate am experimentat pana acum, la cuptorul meu clasic treapta minima duce temperatura undeva la 160 grade, dar nu mai jos. Eu folosesc un termometru de cuptor, care imi e de mare ajutor.
Imi doresec de mult sa fac brownie , dar nu in varianta negresa romaneasca , in varianta americana ! Ai vre-o reteta de acest gen ! Multumesc
apai adi draga, te complimentam si asteptam…
asteptam…
dar acu esti foarte ocupat, ce bine e de tine, mai postezi sa ne tii si pe noi ocupati, si apoi noi cu intrebarile si tu cu raspunsurile, cand s o putea….
„Apreciez blogul dvs.
As avea rugamintea sa treceti temperaturile cuptorului si in gradatii; multi avem cuptor normal si nu stim sa setam temperatura corect; multumesc frumos”
Mda …multi au autoturisme si nu le pot conduce corect…daramite un „cuptor normal”..ca al d-voastra….
Da cel mai bine e sa ti cumperi un termometru de cuptor,e 15-25 de lei
Am incercat si eu reteta, dar am fost putin dezamagita, pentru ca eu am un cuptor vechi si nu pot respecta intocmai gradele, iar la mine s a rumenit putin deasupra. Nu asta a fost marea problema, ci faptul ca ma asteptam sa fie mai cremoasa, avand in vedere ca am folosit si mascarpone si crema de branza, dar mie mi a adus cumva aminte de placinta cu branza:) poate n am facut eu ceva bine, dar oricum apreciez sfatul pentru a evita „crapaturile”. Multumesc!
Am incercat azi reteta. Ca si gust a iesit f bun. Este cremos. Dar al meu nu e asa inalt ca in poza desi am respectat cantitatile si am folosit o tava de 27. S-a si rumenit la suprafata desi a fost copt la 140 (aici e probabil cuptorul de vina). Mi-ar placea mult sa iasa cum e cel din poza. Daca mai sunt si alte lucruri de luat in considerare pe care ni le poti impartasi ar fi super.
Multumesc mult pentru o reteta delicioasa.
Mă… O fooost… cum să-ți spun. Durere. Am uitat să pun Marsala. Da și când i-am văzut la desert cum răzăleau resturile de biscuiti de marginea tăvii…
Ideea cu strecuratoare m-a dat gata. Suneti foarte inventiv si mie asta imi place sa vad intr-o bucatarie. Si eu am propriul blog si imi doresc sa fac niste pizza. Problema este ca nu am tavi rotunde speciale si folosesc de cateva luni tocmai acea tava de la forma cu inel detasabil de care nu aveati pentru cheesecake :)). Si ma gandeam eu in sinea mea…sa vezi ce rade lumea de mine, ca deh doar asa se poarta la noi..sa dai sfaturi la chefi desi tu nu lucrezi in domeniu sau sa razi. Nu este deloc apreciata inventivitatea la noi in tara, dar sa stiti ca dupa citirea acestei postari mi-am facut curaj si maine voi posta reteta de pizza. Va multumesc pentru sfaturile date la cheesecake. Chiar nu stiam care este temperatura indicata de coacere si mereu apareau acele fisuri inestetice.
O reteta foarte simpla si gustoasa de cheesecake. Eu sunt chiar destul de neindemanatica cand vine vorba de preparat prajituri, insa aceasta retete mi-a iesit pana si mie. Sotul si copilul au devorat-o pur si simplu, iar in cateva ore platoul era gol. Asa tot sa prajituresti :)
Câte oua??
3
Mi-a iesit perfect!! :-*
Arata demential!
Ca aspect și textura, Prăjitură a ieșit excelent.
Însă cele 200g de unt pt blat mi se par cam mult, as fi preferat sa fie puțin crunchy, probabil ca jumătate din cantitatea ar fi îndeplinit scopul.
De asemenea, coaja de la o lămâie mare a făcut-o amăruie la gust (poate nu am ras eu lămâia corect).
Data viitoare o sa o mai ajustez.
Cu stima!
Ovidiu
Buna ziua! Lamaia cand se rade, se rade doar partea galbena, fara partea alba, partea alba dand gustul de amar! Mult succes pe viitor!
Delicios! A ieșit super! Mulțumesc Adi!
Buna ziua,sa inteleg ca ati copt-o la bain marie?
Arata super, vreau sa prepar si eu asa ceva.
In loc de blatul de biscuiți recomand un blat fraged, asemănător cu blatul de tarta. Este ușor de făcut, 1 1/2 cana faina, 3 lg mari cu varf untura (poate fi înlocuit cu unt) un pumn de zahar, un praf de sare, se frământă cu smântână fermentata sau iaurt cât cuprinde (cca. 3 lg). Blatul se întinde în forma, prestând ușor ca palmele, se înțeapă ici colo cu o furculița și se coace puțin la cuptor 10-15 min la 180° până prinde puțină culoare.
Cum folosesc corect cuptorul pentru a coace acest cheesecake? Coacere doar jos, sus-jos sau ventilatie? Multumesc!
Asta e categoric cel mai bun cheesecake pe care l-am incercat vreodata. Il fac de fiecare data cand am pofta de ceva dulce si nici nu se compara cu cel cumparat de la cofetarii.
Sunt fan cheesecake de acum cativa ani cand l-am descoperit pentru prima data si de atunci m-am indragostit complet, fiind de altfel si singurul desert care imi place. Nu sunt fan deserturi pentru ca nu-mi plac gusturile foarte dulci, dar cheesecake-ul, mai ales cand e facut asa fresh, e aur curat. Am inceput de curand sa il fac si eu acasa dupa reteta de aici si e chiar mai bun decat ce am mancat in multe restaurante.