Cea mai mare satisfacție pe care o priemsc după ce gătesc fie ceva dulce, fie pregătesc masa, este bucuria pe care cei dragi o împărtășesc cu mine. Ei reprezintă etalonul care îmi confirmă dacă rețeta a reușit sau nu. Cu atât mai mult, în luna dragostei am prăjiturit mai mult decât de obicei. Ce e drept, pentru că urmează și ziua mea, însă și pentru că în februarie mâncăm poate mai multă ciocolată decât de obicei.
Săptămâna aceasta am făcut un tort fără coacere, cremos, răcoros, cu praline cu căpșuni, dulce de leche de casă și puțin spumant.
Am început cu prepararea unui borcănaș cu dulce de leche, pentru care am folosit 500 de mililitri de lapte gras, 250 de grame de zahăr și o linguriță de bicarbonat. Am pus toate ingredientele într-o crăticioară pe foc, iar după ce s-a topit zahărul, am dat focul la mic, lăsând să clocotească încet. Am amestecat frecvent, luând și spuma făcută de lapte.
Când a început să capete culoarea caramelului, i-am acordat maximă atenție și am început să amestec continuu.
Are tendința să se umfle, așa că îl mai luam de pe foc, amestecând continuu, iar apoi îl așezam din nou pe flacără, până a căpătat consistența de caramel. Treaba asta a durat cam o oră și un sfert. Eu sunt de părere că merită din plin efortul, este mai gustos decât dulce de leche din comerț. Singura parte urâtă ar fi curățarea vaselor, dar nu e nimic ce niște apă fierbinte nu rezolvă.
Am trecut la prepararea crustei pentru tort. Am folosit un pachet mare de biscuiți digestivi, pe care i-am zdrobit și i-am pus într-un bol. Am adăugat o lingura de cacao neagră, una de zahăr pudră și o mână de nuci zdrobite. Am amestecat și am legat amestecul cu 50 de grame de unt topit.
Am pus compoziția pe baza unei tăvi de 18 centimetri și am presat bine.
Pentru conținutul tortului am folosit 2 cutii de mascarpone, câteva căpșuni făcute piure, puțin vin spumant și zahăr pudră. Întâi am mixat brânza cu zahărul pudră, cam 4-5 linguri, apoi am adăugat căpșuni.
Am adăugat câteva linguri de spumant și 5 grame de gelatină hidratată în prealabil, și am mai mixat 1 minut. Am turnat crema peste crustă și am dat tortul la rece până am pregătit pralinele de ciocolată.
Pentru acestea am folosit 100 de grame de ciocolată neagră și 4-5 căpșuni.
Întâi am făcut pereții pralinelor – am uns formele de silicon și le-am dat la rece 10 minute.
După ce s-a întărit ciocolata, am adăugat căpșuni tocate.
Apoi am acoperit cu restul de ciocolată și le-am dat la frigider până s-au întărit, după care le-am scos din forme.
Apoi am scos tortul de la frigider și am pus dulce de leche (nu fierbinte), praline și căpșuni. Un tort cu dragoste pentru cei dragi!
Text & foto: Aura Crăciun, Bake-Up Artist
Mmm…bun! Mai așteptăm astfel de rețete!
Cu drag!
Pare delicios! Abia astept sa-mi pun sotia sa faca.
Multumim de reteta :)
As dori sa intreb ce se intelege in reteta printr-un pachet mare de biscuiti? 400g? Sau mai putin? Intreb deoarece am incercat cu un pachet de 400g si cele 50g de unt nu au fost de ajuns pentru a obtine aspectul umed al blatului prezentat in poza a 2-a. Multumesc.
Multumesc pentru observatie. Pachetul era cam de 200 de grame :)
O minunăție și nici nu pare greu de făcut! Mulțumesc mult!
Ce bine arata! Am zis ca-mi incerc si eu norocul aseara, dar am facut dezastru in bucatarie si nici tortul nu mi-a iesit prea stralucit..un pic cam moale. Sper sa se mai intareasca cat il tin in frigider.
Cu mare drag
Da, este necesar sa il tineti la rece, inainte de a-l taia.
Nu am ciar asa de mare talent in bucatarie, dar sotul si copilul au fost pe deplin multumiti de ceea ce le-am gatit :)