Scoici Saint Jacques – scurtă călătorie în Suedia

785

Am sărbătorit Ziua Europei, chiar în bucăria mea, gătind am gătit Scoici Saint Jacques cu spumă de smântână și mărar – o farfurie simplă și frumoasă, pe care am simțit-o ca pe o punte gastronomică între Suedia și România.
Astăzi vă invit pe toți să descoperim împreună o rețetă nordică foarte dragă, pe care am reinterpretat-o, și căreia i-am adăugat mici influențe românești, pe care le veți recunoaște fără îndoială – scoici Saint Jacques cu smântână și mărar, o combinație simplă și elegantă pentru Ziua Europei.

Pe 9 mai celebrăm Ziua Europei, o ocazie perfectă pentru a aduce omagiu diversității culinare de pe continentul nostru. Fiecare țară europeană are o voce distinctă în bucătărie, iar ceea ce leagă această multitudine de arome și tehnici este pasiunea pentru ingredientele autentice și respectul pentru sezon. În acest spirit, am interpretat un dish care unește două lumi aparent foarte diferite: gastronomia nordică, suedeză, și cea românească, plină de nostalgie și familiaritate.

Inspirația: Nordul pur și aromele de acasă

Bucătăria suedeză este definită de simplitate, curățenie vizuală și prospețime. Peștele și fructele de mare ocupă un loc central, în special în zonele de coastă. Printre preparatele emblematice se numără heringul marinat, somonul gravlax, dar și fructe de mare preparate minimalist, cu sosuri ușoare și accente erbacee.

România, deși mai puțin cunoscută pentru preparatele cu pește sau fructe de mare, are un ingredient-cheie care traversează generații și regiuni: mărarul. Alături de smântână, formează una dintre cele mai iubite combinații din gastronomia tradițională. De la ciorbe până la sarmale sau tocănițe, acest duo aromatic este aproape nelipsit de pe masa românului. Așa a luat naștere și în mintea ideea unui dish nordic cu suflet românesc: Scoici Saint Jacques cu spumă de smântână și mărar.

De ce Scoici Saint Jacques?

Scoicile Saint Jacques sunt o delicatesă cu gust fin și textură catifelată. Se pretează foarte bine la preparate simple, în care ingredientul principal este pus în valoare fără a fi acoperit de condimente puternice sau sosuri greoaie. De aceea, ele sunt des întâlnite în preparatele nordice, fiind considerate o expresie a rafinamentului prin simplitate.

Ingrediente (pentru 2 porții):

  • 6 scoici Saint Jacques proaspete, curățate
  • 100 ml smântână grasă (minim 30% grăsime)
  • 1 legătură de mărar proaspăt
  • 200 ml ulei de floarea-soarelui (pentru infuzia verde)
  • O felie de somon marinat
  • 1 linguriță icre de somon
  • Sare, piper alb proaspăt măcinat

Pentru plating:

  • Ulei verde infuzat cu mărar
  • Tuille verde de mărar (opțional, pentru textură)
  • Mărar proaspăt pentru decor

Modul de preparare al scoicilor cu spumă de smântână:

Infuzia verde de mărar: 

Am blenduit uleiul de floarea-soarelui încălzit foarte bine, cu o mână generoasă de mărar proaspăt timp de 2-3 minute, apoi am strecurat prin tifon, și am obținut un ulei verde aromat și foarte intens. Acest ulei l-am folosit mai târziu atât la sotarea scoicilor, la pregătirea biscuitelui tuille crocant, cât și pentru decor. Uleiul verde este un condiment foarte util de avut tot timpul la îndemână, eu am acasă o sticlă pregătită mereu.

Spuma de smântână: 

Într-o crăticioară mică, am adus smântâna aproape de punctul de fierbere, am adăuga sare, piper alb și puțin mărar tocat. Am folosit un mixer vertical pentru a obține o textură aerată și delicată.

Scoicile: 

Am încins tigaia cu puțin ulei verde, și am tras scoicile la tigaie (1 minut pe fiecare parte), până când prind o ușoară crustă aurie. Am fost atentă să nu le gătesc prea mult, și să nu își piardă delicatețea, folosind o temperatură prea mare, sau un timp prea îndelungat.

Tuille de mărar (opțional):

Am pregătit un amestec din apă și ulei verde, în proporții egale (câte 50 ml), și o linguriță de făină și am omogenizat foarte bine. Am gătit amestecul ca pe niște clătite mici, într-o tigaie antiaderentă, până când lichidul s-a evaporat, și am obținut o dantelă crocantă.

Plating: 

Am aranjat câte trei scoici pe fiecare farfurie, alături de spuma de smântână. Am adăugat o fâșie delicată de somon marinat, și câteva icre. Am finisat cu tuille-ul verde crocant, pentru contrast, și câteva picături de ulei aromat. Frunzele de mărar proaspăt au oferit și mai multa prospețime.

Un dish care spune o poveste

Rețeta pe care mi-am imaginat-o a făcut o punte gastronomică între două culturi atât de diferite, care însă au elemente comune, simple și aromate. Gustul delicat al scoicilor, spuma de smântână cu parfum de mărar, texturile contrastante și culorile vii creează o farfurie contemporană, dar profund ancorată în memorie și identitate.

Aplicații și variații

Scoicile Saint Jacques pot fi asociate cu piure de conopidă, emulsii de citrice, sosuri de unt brun sau chiar cu legume murate rapid. Se potrivesc excelent cu vinuri albe minerale, precum un Riesling sec, un Sauvignon Blanc din Valea Loarei sau chiar un Fetească Regală vinificată sec.

Dacă vă doriți o versiune mai rustică, puteți înlocui smântâna cu iaurt grecesc sau lapte bătut spumat, se pot adăuga chipsuri de sfeclă sau hrean ras pentru un contrast mai intens.

Simplitatea sofisticată a Nordului

Bucătăria nordică ne învață să ne uităm mai atent la ingrediente, să le respectăm, să-l folosim în forme curate și să le lăsăm să fie vedetele mesei. Această rețetă, creată cu ocazia Zilei Europei, este o mică mărturie a modului în care ne putem spune povestea prin mâncare: sincer, curat, cu rădăcini și cu deschidere spre lume. Sper să gătiți această rețetă foarte simplă și delicată, și să pașiți în lumea simplității elegante din bucătăria suedeză.

Cu drag, Cristina!

Alte idei de rețete care implică și scoici mai găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close